ingatlan

Szenvednek a lakásvásárlók, szenvednek az ingatlanosok

Visszavetette az ingatlanközvetítők forgalmát a hitelfeltételek szigorodása


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 22. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Kiváló lehetõség Budafok Központjában. Eladó a M&aac...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Veresegyház
Eladó Lakóingatlan - családi ház

MODERN, LETISZTULT FORMÁJÚ NAPPALI + 4 HÁLÓS, CSALÁDI H&Aa...

napi.hu   Ádám Viktor; Szepesi Anita                                                                                 

Visszavetette az ingatlanközvetítők forgalmát a hitelfeltételek szigorodása, miközben a vevők között egyre határozottabban vannak jelen azok, akik készpénzzel, befektetési céllal vásárolnának ingatlant. Mindemellett nem várható, hogy az árak jelentősen csökkennének.

 Képünk illusztrációEltérő mértékben, de csökkentette a Napi által megkérdezett ingatlanközvetítők forgalmát a hitelfeltételek szigorodása, a kölcsönök drágulása. A lapunknak nyilatkozók többsége 10-30 százalék közé teszi a visszaesés mértékét, de nem ritka az a vélemény sem, amely szerint a fekete leves még csak ezután jön.

Akár 30 százalék is lehet a mínusz

Nem tömeges jelenség, de az üzletkötések néhány százaléka már amiatt esett kútba, vagy halasztódott el, mert a vevő nem olyan feltételekkel kapott volna hitelt, amilyenre számított - tájékoztatott Murányi Ákos, a Duna House elemzője. Hozzátette: ez leginkább a tömegpiacon, azaz a 15-25 millió forint közötti árú ingatlanoknál volt tapasztalható, hiszen aki 60-80 milliós kategóriában nézelődik, más anyagi helyzetben van.

Rosszabb helyzetről számolt be a Palace Ingatlantanácsadó vezetője. Nagy Balázs szerint a lakáshitelezési kondíciók változása a vevők 20-30 százalékánál hiúsította meg a vásárlást november-decemberben. Ez jellemzően azt a kört érintette, akik a válság elmélyülése előtt egy pozitív banki előminősítés birtokában lefoglalózták a lakást, azonban nem siettek túlzottan a szerződéskötéssel. A várakozás ideje alatt pedig lényegesen átalakultak a kondíciók, s mire szerződéskötésre került volna a sor, a másfélszeresére ugró törlesztőrészletek elől meghátráltak, akár a befizetett pénzt is veszni hagyták.

Valóban okoz nehézséget a piacon a hitelfeltételek szigorodása, de inkább az jellemző, hogy azok a potenciális vevők, akiknek bármilyen komolyabb gondjuk lehet a hitelfelvétellel, nem is kezdik el az ingatlankeresést - osztotta meg az Otthon Centrum tapasztalatait Kühne Kata, a társaság franchise-igazgatója. Ez azt eredményezte, hogy a téli szezonban 15-20 százalékkal esett vissza az OC irodáinak forgalma, míg a piac egészét tekintve 20-30 százalékos lehetett a csökkenés mértéke. A nagyobb ingatlanközvetítő láncokat azért éri késleltetve a forgalom apadása, mert az év végére sok, nyáron vagy ősszel indított ügylet lezárása maradt.

Körülbelül a vásárlók 20 százaléka tűnt el a City Cartel ügyfelei közül is, ennyivel esett vissz a cég forgalma - válaszolta a Napi kérdésére Vajnági Pál cégvezető. Leginkább az önerő nélküli vevőket vesztették el a hitelezés szigorodásának a hatására. A vevők másik része a növekvő törlesztést nem vállalta, és sokakat a bank utasított vissza - tette hozzá Bártfainé Sándor Gyöngyi hitel-koordinátor. A visszautasítások gyakori oka a szigorúbbá váló értékbecslés. A hitelfedezeti értéket a bankok egymástól eltérően, de a korábbinál alacsonyabb szinten állapították meg.

Murányi szerint akkor lesz igazán érdekes a piac, amikor teljes egészében begyűrűzik a válság a hazai reálgazdaságba, míg Kühne arra kíváncsi, tavaszra lesz-e olyan állami intézkedéscsomag, ami megpezsdíti az egész gazdaságot, így az ingatlanpiacot is.

Így látják a kisebb irodák

A kisebb irodák tapasztalataira szintén kíváncsiak voltunk - ezúttal is az
IngatlanMax.hu, az ingatlanközvetítők országos hirdetési felülete volt a segítségünkre.

Egy 48 millió forintba kerülő, a Mátrában található családi ház adásvétele úgy hiúsult meg, hogy a kiszemelt bank értékbecslője mindössze 28 millióra taksálta az ingatlant - hozott példát a piaci feltételek szűkülésére a Csalogány Ingatlan vezetője. Bocskovné Lola hozzátette: hasonló történt egy III. kerületi ikerházfél esetében is, ott bár a vevő és az eladó megegyezett a 40 milliós vételérban, az értékbecslő csak fele ekkora összeget tartott reálisnak.

Az elmúlt év őszétől kezdve több ügylet nem jött létre azért, mert az ügyfél nem kapott elég hitelt - tapasztalta Dócs Kata, az IngatlanBudapest Kft. vezetője. Szerinte jelenleg legalább 30 százalék önrésszel kell nekiindulni a kölcsönigénylésnek, de még ekkor sem biztos, hogy a kérelem átmegy minden akadályon, hiszen feltétel a munkahely, a megfelelő jövedelem, és az elbírálás során az is fontos, hogy hol található a kiszemelt lakás.

Azok az ügyfelek, akik nulla vagy minimális, 10-15 százalék önerővel szerettek volna lakást vásárolni, kikerültek a vevők köréből - mondta Kovács Teréz, a Mirea Holland-Magyar Ingatlantanácsadó vezetője. A megfelelő jövedelemmel rendelkező alkalmazottak még ma is könnyebben jutnak hitelhez, ám egyre kevesebben merik vállalni a hosszú távú kölcsön törlesztését. Kovács Teréz szerint feltételezhetően nemcsak a készpénzes vételek aránya, de azok volumene is nőni fog, ugyanis egyre többen lehetnek azok, akik eddig egyéb befektetési formákban őrzött megtakarításaikat ingatlanba fektetik.

A hitelfeltételek szigorodása jól érezhető a Balaton déli partján is - tájékoztatta a Napit Békési Béla, az Ingatlan Munkaközösség balatonboglári irodájából.
Folyamatosan jönnek ügyfelek, akik kisebb házat keresnek, mert nem fogadja el a bank a hitelkérelmüket, amivel drágább ingatlant tudtak volna vásárolni. Komoly gondokat okozott a devizaárfolyamok hullámzása is, a változások miatt ugyanis több esetben már csak a folyósításkor szembesültek azzal, hogy a megváltozott kurzus miatt módosítani kell a szerződést. Ez újabb hetekbe, hónapokba telt, de közben egyre rosszabbodtak a hitelfeltételek is.

A készpénzes vásárlók helyzete sokkal jobb, ők most szinte dőzsölhetnek az ajánlatokban, az eladók viszont attól félnek, hogy beragadnak a pénzükkel, és már eleve úgy jelentkeznek, hogy amennyiben sikerül eladni az ingatlant, abban a pillanatban megvennék a másik házat. Ha viszont bármelyik láncszem elszakad, a sok munkával felépített eladási összefüggések összedőlnek - az esetek többségében valahol el is vérzik az ügylet. Ez azt is jelenti, hogy folyamatos, élénk érdeklődés mellett minimális a valós eladások száma, kevesebb, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Óvatosabbá váltak a hitelre pályázók

A szakember hozzátette: mind az ingatlanosok, mind a vevők óvatosabbá váltak, hiszen míg korábban bármilyen egyéb célra is jelzálogfedezetű hitelt vettek fel, addig most szorosan az ingatlanvásárláshoz igazítják a kölcsönt és csak a feltétlenül szükséges nagyságú összeget igénylik a banktól. További változás, hogy az ingatlant keresők őszintébben feltárják pénzügyi helyzetüket a hitelközvetítők felé, így könnyebb is elvégezni a hitelszűrést.

A novemberi hitelfelvételi csúcs Nagy Balázs szerint egyebek mellett annak volt köszönhető, hogy néhány bank értesítette a vele szerződéses kapcsolatban álló fejlesztőt arról, hogy az ügyfelek már csak két hétig vehetik fel a hitelt a régi feltételekkel, így az eladók idejekorán értesíthették a vevőiket is. Az igazán kellemetlen helyzetek ott adódtak, ahol ez a lépés kimaradt, s a vevő egy pozitív hitelbírálattal a birtokában írta alá a szerződést, majd utána szembesült a másfélszeres törlesztésrészlettel.

Merre mennek az árak?

Ami az árak irányát illeti, az OC legfeljebb csak minimális csökkenésre számít, de a piacon nagy lesz a szórás. Hiszen míg a nagyvárosok kedvelt területein nem olcsóbbodnak az ingatlanok, addig a rosszabb környékeken, a nem korszerűsített, épp ezért magas rezsijű panelek esetében, vagy azokon a kisebb településeken, ahol nehezebb hitelt kapni, esetenként 15-20 százalék is lehet a mínusz.

A Duna House szakértője a következő néhány hónapban nem számít számottevő árcsökkenésre a lakáspiacon. E prognózist egyrészt arra alapozza, hogy a szlovákiai árakhoz viszonyítva továbbra is olcsónak számít a magyar piac, másrészt pedig az eladók egy bizonyos szint alá nem mennek, azaz ha nem nagyon sürgős, nem értékesítik ingatlanjukat. Továbbra is van ugyanakkor példa arra, hogy irreálisan sokra tartja lakását, házát a tulajdonos.

Murányi beszámolója szerint a lakóingatlan-piaci forgalom csökkent ugyan, de nem drasztikus mértékben, a hitellehetőségek rosszabbodása miatti keresletcsökkenést ugyanis jórészt pótolták a más piacokról - például az értéktőzsdéről vagy a devizapiacról - átnyergelők vételei. Utóbbi befektetők a könnyen kiadható lakásokat keresik.

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=392937&place=vezeto_anyag_bal

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Érd, Erzsébettelepen eladó felújítandó csalá...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Vácon a Kertész utcában eladó 46 m²-es magasföldszinti ...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásNógrád - Salgótarján
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Eladásra kínálom Salgótarjánban az Acélgyári...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Dabas
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Dabason kiadó egy 30 nm-es, elsõ emeleti, részben bútorozott laká...


Ingatlan Max