ingatlan

A jövő a bátor eladóké

Az ingatlanügynökségeket is komolyan elkezdte foglalkoztatni a kérdés


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Budaörsön az Odvas hegy jól megközelíthetõ részén ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dabas
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kizárólag az Adamcsik Ingatlan kínálatában! BEFEKTETÕK FIG...

Amerikában egyre többen döntenek úgy, hogy saját maguk reklámozzák az ingatlanjaikat, a válásgban mindinkább terjed a "csináld magad" ingatlaneladás.

 Józan ésszel azt gondolhatnánk, a világgazdasági krízis idején azoknak, akik el akarják adni ingatlanjukat, minden eddiginél nagyobb szükségük van a piacot jól ismerő, hatékony hirdetési módszereket használó ingatlanügynökök segítségére. A tapasztalat azonban épp az ellenkezőjét mutatja - írja a New York Times ingatlanpiaci melléklete.

Az ingatlanügynökök átlagosan az eladási ár 6 százalékáért dolgoznak, ami egy nagyobb tranzakció esetén már igen tetemes összeg lehet - egy lapnak nyilatkozó New York-i mérnök például 550 négyzetméteres ingatlanát akarta eladni, amelynek piaci értéke 525 ezer dollár (nagyjából 110 millió forint), a jutalék tehát 32 ezer dollár (6,7 millió forint) lenne, ami közel megegyezik a mérnök éves jövedelmével (40 ezer dollár, 8,4 millió forint).
 
Az illető tehát úgy döntött, maga kezdi el reklámozni ingatlanját, és szó szerint szendvicsemberként és rikkancsként hirdette a házat a környéken.

Hírverés a közösségi oldalakon

Ez persze egy különleges eset, de a jelenség korántsem egyedi. A hatszázalékos jutalék megtakarítása a nehezedő gazdasági körülmények között többet nyom a latba, mint a közvetítő segítségével megspórolható idő.

A jelenségnek már neve is van, az interneten FSBO (for-sale-by-owner, vagyis eladó egyenesen a tulajdonostól) rövidítéssel jelzik az ilyen jellegű üzleteket. A internetnek is fontos szerepe van a csináld magad típusú ingatlaneladás térhódításában: sokan már nemcsak képeket, hanem az eladni kívánt házakról készített prezentációkat is feltöltenek a különböző közösségi oldalakra.

(Valami hasonló figyelhető meg a magyar iwiw közösségi oldalon is.) Ez nem a válsághoz köthető, az utóbbi években már elkezdődött - a New York Times apróhirdetési oldalán például öt év alatt megháromszorozódott az egyéni hirdetések száma.

Közvetítővel se menne jobban

Az viszont már a krízishez kapcsolódik, hogy az ingatlanügynökségeket is komolyan elkezdte foglalkoztatni a kérdés - hiszen nem elég, hogy amúgy is alig van mozgás a piacon, még azt a keveset is egyre kevésbé irányítják ők.
 
Az FSBO típusú eladók szándékai nem igazán komolyak, csak az általuk meghatározott áron hajlandóak eladni - nyilatkozta a New York Timesnak Ari Harkov, a Halstead Properties ingatlanközvetítője. Ebben lehet igazság, de ettől még nem biztos, hogy egy ügynökséggel jobban járnának ezek az eladók.

Ügynökség helyett árcsökkentés

Valaki, akit a lap megkérdezett, hosszú időn keresztül nem tudta értékesíteni az ingatlanját, ezért úgy gondolta, mégis inkább egy közvetítőhöz fordul. Ahogy elbeszélgetett az ügynökkel, kiderült, hogy ők is mindössze öt ingatlant értékesítettek az utóbbi négy hétben, vagyis nem az eladó volt a hibás, sokkal inkább a piaci kereslet pangása. Ügynökség helyett tehát csökkentette az eladási árat és tovább folytatta egyéni utakon.

A ForSaleByOwner.com honlap vezetője, Greg Healy úgy nyilatkozott: a jövő a bátor eladóké, akik nem sajnálják az erre fordított időt és energiát, és maguk keresnek vevőt ingatlanjukra.

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso&nID=390642

.

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

VII.Belsõ Erzsébetvárosban eladó egy földszint+5 emelet tágo...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásJász-Nagykun-Szolnok - Szolnok
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Szolnok városközponthoz közeli, csendes utcában lévõ, nappali ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Fedezze fel TATABÁNYA városközpontjában, a REGULY ANTAL TÉRE...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 18. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kispest és Lõrinc határán eladó egy 425 Nm-es telken álló, 2 szobás, 32 Nm-es kedves kis csal...


Ingatlan Max