ingatlan

Mit csinál a válság a magyar lakásárakkal?

Semmi jót...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Örkény
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Örkényen az 5-ös fõ út mellet eladó egy 4225 m2-es belterületi telek, melyen egy teljes körûe...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Gárdony
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Új építésû lakások az Agárdi Termálfürdõ mellett 2020 NYÁRI átadással eladók, CSOK igényelhet...

 

2008 őszén összeomlottak a világ tőkepiacai. Magyarországon a tőzsde zuhanásán kívül összeomlott az állampapírpiac, az intenzív forintgyengülés egyértelműen jelezte, hogy komoly problémák vannak az eszközárak körül. A bankok a növekvő kockázat, a forrásbevonási nehézségek miatt jelentősen szigorítottak a hitelfolyósítások feltételein, több nagybank megszüntette a svájci frankban való hitelezést, miközben a lakástulajdonosok egész serege azon izgul, hogy ki tudja-e fizetni majd az emelkedő törlesztőrészletet. A hektikus és bizonytalan környezetben egymástól eltérő információk láttak napvilágot a lakáspiacon is. Jelentősen csökkent tranzakciószám, visszalépő, kiváró ügyfelek az egyik oldalon, készpénzért azonnal vásárlók a másikon. Mi tehát az igazság a lakáspiacon? Csökkenhetnek-e az árak, vagy éppen ellenkező irányba kezdenek el száguldani?

Az igazságot mi sem tudjuk, de próbájuk összeszedni azokat a szempontokat, amelyek meghatározhatják a lakáspiac alakulását.

Szigorodó hitelek

Az elmúlt hetekben több bank jelentette be párhuzamosan a hitelezés korlátozását. Jelentősen emelkedtek a hitelkamatok, szigorodtak a feltételek, az ingatlan értékének kisebb részét finanszírozzák, és a svájci frank források kiszáradása miatt előtérbe kerültek az euró- és forinthitelek. Ha a bankok intézkedései tartósak lesznek, akkor ez jelentősen érintheti az ingatlan-adásvételi tranzakciókat.

A piacról eltűnhetnek az alacsony önrésszel vásárlók, sok tranzakciót halasztanak el, s mivel ugyanaz a törlesztőrészlet kisebb hitelre lesz elegendő, az igények is csökkenhetnek. A lakáspiaci kereslet hiteloldali támogatása jelentősen csökkenhet. Fontos változás, hogy újra előtérbe kerülhetnek a forinthitelek.

A két hatás eredőjeként valószínűleg ismét a kisebb lakások irányába terelődik a kereslet, miközben az új lakások piaca - mivel ott 15 millióig jár az államilag támogatott hitel - a magasabb árai ellenére valamit talán profitálhat a helyzetből. De ne legyen sok illúziónk. Az, hogy jelentősen emelkedő kamatok sújtják a hitelfelvevőket, jelentősen visszavetheti a keresletet. Ráadásul olyan hatás is felléphet, hogy akik hitellel terhelt ingatlanból költöznének át máshova, azoknak nem feltétlenül érdemes feladni régi lakásukat, és régi hitelüket - csak azért, hogy többet fizessenek, ráadásul sokkal. Az utóbbi években a lakásvásárlások mozgatórugói főleg a kedvező hitelfelvételei lehetőségek voltak, és akkor sem mentek fel az árak. Hitelek hiányában a helyzet most valószínűleg sokkal rosszabb lesz.

Csökkenő vásárlóerő

Az utóbbi években alapvetően hitelből való fogyasztás és ingatlanvásárlás határozta meg a magyar piacot.


A teljes cikket a REsourceinfo.hu oldalon olvashatja.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Balatonföldvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladásra kínálok Balatonföldváron örök panorámás 1400m2 telket házzal. A teraszról mesés kilá...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Óbarok
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Óbarkon, építési sarok telek eladó. A telek alkalmas családi ház építésére is,de elõnyös tele...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Tápiószele
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó gyönyörû, 2 szobás, jó állapotú, tégla családi ikerház! Rendezett, szép virágoskerttel,...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 09. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Ferencváros fejlõdõ részén épülõ lakóparkban 9. emeleti nappali plusz 2 hálószobás, 74 nm-es ...


Ingatlan Max