ingatlan

Mit csinál a válság a magyar lakásárakkal?

Semmi jót...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásZala - Zalaegerszeg
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

.KIZÁRÓLAG NÁLUNK! Exkluzív, új építésû kis lakás! 41 m2-es új építésû földszinti lakás, dél...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dömsöd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Dömsöd központjában kiváló helyen kínálunk eladásra egy 200 nm-es családi házat egy 380 nm-es...

 

2008 őszén összeomlottak a világ tőkepiacai. Magyarországon a tőzsde zuhanásán kívül összeomlott az állampapírpiac, az intenzív forintgyengülés egyértelműen jelezte, hogy komoly problémák vannak az eszközárak körül. A bankok a növekvő kockázat, a forrásbevonási nehézségek miatt jelentősen szigorítottak a hitelfolyósítások feltételein, több nagybank megszüntette a svájci frankban való hitelezést, miközben a lakástulajdonosok egész serege azon izgul, hogy ki tudja-e fizetni majd az emelkedő törlesztőrészletet. A hektikus és bizonytalan környezetben egymástól eltérő információk láttak napvilágot a lakáspiacon is. Jelentősen csökkent tranzakciószám, visszalépő, kiváró ügyfelek az egyik oldalon, készpénzért azonnal vásárlók a másikon. Mi tehát az igazság a lakáspiacon? Csökkenhetnek-e az árak, vagy éppen ellenkező irányba kezdenek el száguldani?

Az igazságot mi sem tudjuk, de próbájuk összeszedni azokat a szempontokat, amelyek meghatározhatják a lakáspiac alakulását.

Szigorodó hitelek

Az elmúlt hetekben több bank jelentette be párhuzamosan a hitelezés korlátozását. Jelentősen emelkedtek a hitelkamatok, szigorodtak a feltételek, az ingatlan értékének kisebb részét finanszírozzák, és a svájci frank források kiszáradása miatt előtérbe kerültek az euró- és forinthitelek. Ha a bankok intézkedései tartósak lesznek, akkor ez jelentősen érintheti az ingatlan-adásvételi tranzakciókat.

A piacról eltűnhetnek az alacsony önrésszel vásárlók, sok tranzakciót halasztanak el, s mivel ugyanaz a törlesztőrészlet kisebb hitelre lesz elegendő, az igények is csökkenhetnek. A lakáspiaci kereslet hiteloldali támogatása jelentősen csökkenhet. Fontos változás, hogy újra előtérbe kerülhetnek a forinthitelek.

A két hatás eredőjeként valószínűleg ismét a kisebb lakások irányába terelődik a kereslet, miközben az új lakások piaca - mivel ott 15 millióig jár az államilag támogatott hitel - a magasabb árai ellenére valamit talán profitálhat a helyzetből. De ne legyen sok illúziónk. Az, hogy jelentősen emelkedő kamatok sújtják a hitelfelvevőket, jelentősen visszavetheti a keresletet. Ráadásul olyan hatás is felléphet, hogy akik hitellel terhelt ingatlanból költöznének át máshova, azoknak nem feltétlenül érdemes feladni régi lakásukat, és régi hitelüket - csak azért, hogy többet fizessenek, ráadásul sokkal. Az utóbbi években a lakásvásárlások mozgatórugói főleg a kedvező hitelfelvételei lehetőségek voltak, és akkor sem mentek fel az árak. Hitelek hiányában a helyzet most valószínűleg sokkal rosszabb lesz.

Csökkenő vásárlóerő

Az utóbbi években alapvetően hitelből való fogyasztás és ingatlanvásárlás határozta meg a magyar piacot.


A teljes cikket a REsourceinfo.hu oldalon olvashatja.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Kaposvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kaposváron, a Várdombon eladó egy 60 nm-es, 1+2 félszobás ZÁRTKERTI családi ház, 757 nm-es go...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Érden 3 generációs kialakítású ház eladó. A baloldali része jelenleg is lakott, akár 2 család...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekPest - Halásztelek
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Halásztelek Budapesthez közel esõ részén, eladó egy 1014 nm-es építési telek. A környék folya...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza, Nyírszõlõsi út közelében, 2000-ben épült, 140 nm-es, 2 szintes, 4 szoba+nappalis...


Ingatlan Max