ingatlan

Albérletben ragadtak....

lökést adhatnak-e a piacnak a lakáshitelekről lemaradt ügyfelek! Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Veresegyház
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Veresegyház Öreghegyen, 2021-ben épült, 95 nm hasznos al...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félBudapest - 02. kerület
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Kivételes lehetõség! Hûvösvölgy kedvenc étterméhez k&ou...

Aktuális albérleti körképünkben Budapest legnépszerűbb belső- és külső kerületeinek albérleti piacát vizsgáljuk. Elemzésünkben külön értékeljük a lakásokat alapterület, építési- és fűtési mód szerint. 30, 45 és 75 nm-es tégla-, panel- és új építésű egyedi-, gáz- és távfűtéses lakások bérleti díját vetettük össze. Az elmúlt negyedévben átlagosan 2,7 %-kal csökkentek a lakásbérleti díjak, de az egyes kerületek és a különböző ingatlantípusok között jelentős eltérések mutatkoznak.

Az iskolakezdéssel járó albérletvadászat lecsengését követően visszafogottabbá vált a piac, a mérleg az elmúlt negyedévben a kínálat javára fordult, ami mérsékelt albérletár csökkenéshez vezetett. Az augusztusi és a szeptemberi rohamot követően csendesülni kezdett a piac, de a hitelválság ezen a területen is tartogathat meglepetéseket.

A hitelek szigorításából adódóan sokan elvesztették a maradék esélyüket is a lakásvásárlásra, ez a bérbeadók számára kapóra jöhet az előttünk álló hónapokban. A vevőkör szűkülése nem tesz jót a lakáspiacnak, de az önerő nélküli konstrukciók háttérbe szorulása új esélyt adhat az albérletpiac életben tartására.

A bérleti díjak átlagos 2,7 %-os csökkenése mérsékeltnek nevezhető, a fenti események hatásai az előttünk álló negyedévben éreztethetik erősebben a hatásukat. Az ingatlanpiacon a kereslet visszaesése az árak stagnálásához, egyes területeken némi csökkenéshez vezetett. A bérbeadásra szánt ingatlanok megtérülését ennek megfelelően korrigálta a piac.


Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A gázfűtéses téglalakásokért fizetendő bérleti díjak átlagosan 3,5 %-kal csökkentek a július óta eltelt időszakban. A változás a 75 négyzetméter és az ettől nagyobb alapterülettel rendelkező lakásokat érintette a legérzékenyebben, a VIII. kerületben - ebben a kategóriában - 14,6 %-os csökkenést mértük. A nagy lakások bérleti díjai egyedül az V. kerületben növekedtek, de ott is mindössze 3,4 %-kal. A másfél szobás lakások bérleti díjai kerületenként eltérően 1-3 %-kal alacsonyabbak, mint az előző negyedévben.

A lakáshitelekről lemaradt ügyfelek körében egyre nagyobb alternatívát jelenthet a megfelelő albérlet megtalálása. A hitelpiac majdani fellendüléséig egyre többen kereshetnek menedéket az albérletekben a nehezebb időszak átvészelésére.

A keresők számára továbbra is döntő fontosságú a jó elhelyezkedés, a megfelelő közlekedés és az alacsony fenntartási költségek. A belvárosban leginkább a metróvonalak, a főbb villamos vonalak és a közlekedési csomópontok szomszédságában található ingatlanokat keresik. A legkeresettebb kategóriába tartoznak a 60-80 ezer forint között bérelhető, legalább 3-4 fő számára alkalmas, lehetőleg nem távfűtéses lakások.


Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A távfűtéses téglalakásokért elkért bérleti díjak átlagosan 4,9 %-kal csökkentek az elmúlt negyedévben, bár a VI. és a VIII. kerületi garzonok esetében tíz százalék feletti volt a visszaesés. A három szobás lakások az V. kerület kivételével tartották magukat, a VIII. és a XI. kerületben minimális növekedés volt mérhető.


Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Az egyszobás távfűtéses panellakások havi bérleti díjai 50 ezer forint körül alakulnak, a másfél szobásokért közel 60 ezret is elkérnek. A kínálatot jellemzi, hogy míg a pesti átlagos panelek bérleti díja némileg mérséklődött, addig a budai oldalon található lakások esetében egyes terülteken még emelkedtek is az árak.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint a keresők többsége nem kér nyolcadik kerületi ajánlatot, a körút közelében lévő, felújított házakban található lakások ugyanakkor gyorsan kiadhatóak.

A külső kerületek vizsgálatakor Zugló, Ferencváros, Angyalföld és Óbuda albérletpiacát céloztuk meg, az új építésű egyedi fűtéses és a panellakásokat hasonlítjuk össze.


Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Az új építésű lakásokhoz értéküknél, koruknál és felszereltségüktől fogva magasabb bérleti díj tartozik, mint a használt tégla- vagy panellakásokhoz. A nagyobb alapterületű lakásoknál még szembetűnőbb ez a különbség. Újépítésű garzonlakást nem nagyon találni 60 ezer forintos bérleti díja alatt a piacon, a másfél szobásokért pedig legalább 75 ezer forintot elérnek. Ha az előttünk álló fűtési szezonra gondolunk, akkor a keresés során megfontolandó egy modern fűtésű és jó szigetelésű lakás.


Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Összegzésképpen megállapítható, hogy a vizsgált adatok alapján átlagosan 2,7 %-os bérleti díj csökkenés volt az elmúlt negyedévben. Az ingatlanközvetítők az iskolakezdéssel járó hullám lecsendesedését követően újabb érdeklődők megjelenésére számítanak a piacon. A vizsgálathoz szükséges friss adatokat ez alkalommal is az alberlet.hu és az ingatlan.com szolgáltatta.


A cikk eredeti URL-je: http://www.penzcentrum.hu/cikk/1014451/1/alberletben_ragadtak_lokest_adhatnak-e_a_piacnak_a_lakashitelekrol_lemaradt_ugyfelek

 
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Ságvári városrészben található, 35 nm-es, 1 szob&a...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Új utca, új ház, új otthon, új Élet! Tatabán...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 06. kerület
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

KIADÓ Bp. VI. ker. DPLOMATA negyedben a Kmety György utcában újszer...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Tárnok
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Szeretne madárcsicsergésre ébredni, de a munkája Budapesthez k&ou...


Ingatlan Max