ingatlan

Mekkora szeletet hasítanak ki a függetlenek az ingatlantortából?

Senki sem tudja pontosan


 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Kereskedelmi - áruházBudapest - 03. kerület
Kiadó Kereskedelmi - áruház

Budapest III.kerületében, forgalmas út mellet,berendezéssel és terasszal is rendelkezõ 130 nm...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Bács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

CSALÁDI HÁZAT SZERETNE? A telek már megvan! Kecskemét - Kadafalván 800 nm-es, osztott, össz...

www.ingatlanmagazin.com

A kis és közepes cégeknek komoly harcot kell vívniuk a talpon maradásért, az ügyfelek kegyeiért, de főleg a „nagyok”, a „franchise-osok” anyagi potenciáljából fakadó előnyeik lefaragásáért.

A számok útja

A KSH szerint 2005-ben hazánk csaknem 10 milliós lakossága 4 millió 173 ezer lakásban él. Piaci becslések szerint évente országosan 1000-1600 darab lakással bővül az összingatlanok száma, illetve évente mintegy 100 ezer régi vagy új építésű ingatlan kerül értékesítésre, ami a teljes magyarországi lakásállomány alig 2,5%-át jelenti csak. Szintén a piaci becslések szerint az ingatlanközvetítő cégek a tranzakciók alig 30%-át bonyolítják csak le, azaz évente kb. 30 ezer ingatlanügylet lebonyolításában vesznek csak részt. Ha egy átlagos ingatlan értékét 15 millió forintnak vesszük, akkor évente az irodák kb. 450 milliárd forint értékben kereskedhetnek. Ha egy átlagos közvetítői jutalék 3% + áfa, akkor az ingatlanügynökségek éves összbevétele meghaladhatja a 13,5 milliárd forint + 2,7 milliárd forint áfát, azaz a közvetítők évente 16,2 milliárd forint profittal kalkulálhatnak.

A KSH 2006-ban összesítette utoljára az ingatlankereskedőket. Eszerint összesen 11 072 fő jelölte meg főtevékenységének az ingatlanközvetítést. Budapesten 5 686 irodát, illetve magánszemélyt regisztrált a KSH. A statisztikusok véleménye szerint ez a szám nagyságrendjében évek óta állandó és maximalizált. Nagyjából naponta szüntetnek meg két-három működési engedélyt, és kérvényeznek ugyanennyit, ami a piac méretéből és mozgásából ered.A reklám és a tőke hatalma

„Nehéz a magyar ingatlanpiacon talpon maradni – mondja Mehrli Péter a Magyar Ingatlanszövetség elnöke, aki szerint a fővárost egyértelműen a nagy, kiterjedt hálózatot üzemeltető irodák uralják. A kicsiknek pedig marad a küzdelem, mert a komoly anyagi befektetést igénylő reklám- és marketingeszközökkel csak kitartással, kreativitással és fáradságos, becsületes munkával vehetik fel a kesztyűt.”

Az Ingatlanszövetség elnöke azon a véleményen van, hogy a reklámok miatt behozhatatlan előnyöket élveznek a nagy irodák. Akik ezt ki is használják, és nem restellnek olyan hirdetéseket közölni, melyek jócskán súrolják az üzleti és reklámetika határait. A tőkeerejük magabiztossága és a nagy számok törvénye olyan sikeres elegyet kever számukra, aminek köszönhetően csak nőnek és nőnek. Az ingatlant bérlő vagy vásárló potenciális ügyfelek döntő többsége pedig a nyomtatott vagy elektronikus médiumok kínálataiból válogat, ahol jelentős többségben a nagy irodák fizetett hirdetései hívják fel magukra a figyelmüket. Ha pedig úgy döntenek a vevők, hogy a kiválasztott városrész helyi irodáit keresik fel, akkor is a nagyobb portákon akad meg a szemük, csak azért, mert a nagyobb mindig jobban látható. Nincsenek arra vonatkozó hivatalos adatok, hogy az összes forgalomból mekkora szeletet hasítanak ki a gigantikus méretűre növekedett cégek, de a piaci szereplők és a szakemberek 75-80%-ra becsülik ezt az arányt. Mehrli Péter szerint ez a fővárosban nagyjából reális, de vidéken ez a mennyiség 15-20%-al lehet kevesebb.

A bizalom és a személyes kontaktus ereje

Több kisebb ingatlaniroda tulajdonosa ismerte már fel azt, hogy azzal biztosíthatják a leghatékonyabban a helyzetüket, ha városrészekre, kereszteződésekre, sőt utcákra szakosodnak. Veres János a
Nagymező utcában nyitott irodát és kifejezetten a környékbeli házak lakásaira specializálódott. Évek kitartó munkájával érte el azt, hogy az irodájának vonzáskörzetében szinte minden eladó vagy bérbeadó lakás híre először hozzá futott be. Mert név szerint ismerte azt a 100-150 tulajdonost, akik ezért bizalommal fordultak hozzá és irányították az irodába azokat, akik a környéken akartak ingatlant venni vagy bérelni. Ez a stratégia az Ingatlan Szövetség elnöke szerint is az egyetlen lehetőség a nagyok visszaszorítására, illetve a velük szembeni önvédelemre.

Éppen ennek a stratégiának köszönhető az, hogy a vidéki városokban, településeken nem tudnak olyan mélyen gyökeret verni a gigászi irodák, a franchise-rendszer. A személyes kontaktusnak ott nagyobb, élőbb hagyományai vannak és az emberek is jobban bíznak Áron bácsiban, akinek még a feleségét és a gyermekeit is ismerik, mint az újonnan érkezett öltönyös, luxusautós kereskedőkben.

Nem minden általunk megkérdezett ingatlanpiaci szakértő van azon a véleményen, hogy a piac telített. Akadnak olyan statisztikusok és közvélemény-kutatók, akik szerint a piac még átrendeződési állapotban van. Hivatalos adatok nélkül többen úgy vélik, hogy még mindig van esélye a piacon olyan irodának, aki kisebb városrészekre specializálódik. Mert becslések szerint Budapesten naponta 1500-2000 ingatlant adnak bérbe, illetve körülbelül 500-600 darab fővárosi otthon kerül más tulajdonába. Ebből a nem jelentéktelen tortából, ha valaki ügyes, kitartó és becsületes, még mindig kivehet a maga tányérjára egy szeletet a szakemberek szerint.

Hajós Dániel


Forrás: http://www.ingatlanmagazin.com/read/5059?h#

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - áruházVas - Szombathely
Eladó Kereskedelmi - áruház

belvárosi, Perint parti üzletek eladók!...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBaranya - Siklós
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Hiánylakás Siklóson, Siklóson a Sallai utcában 2. emeleti, erkélyes,64 m2-s, 2.5 szobás pane...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Tócóskert Derék utcán 1. emeleti parkra nézõ 2 szobás lakás eladó. 53 m2, erkélyes, mért fûté...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pécs belvárosához közeli kedvelt családi házas lakóövezetében eladásra kínálok egy 1800 m2-es...


Ingatlan Max