ingatlan

"Borzasztó nagy a kínálat, de elég híg" - most érdemes albérletet keresni

A többség nem szeretne havonta 40 ezer forintnál többet költeni az albérletre


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Szigetszentmiklós
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó Szigetszentmiklós központjában egy 52 m²-es napfé...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

VII. kerület bulinegyedében a Gozsdu udvartól 300 méterre a Kir&aac...

A "ráérünk arra még" stratégiát sokan választják az albérlet keresési szezon kezdetén, azonban nem biztos, hogy ez kifizetődő. A jobb lakásokat gyorsan elkapkodják, aki az utolsó pillanatig vár, az vagy többet fizethet, vagy az alacsonyabb színvonallal és a rosszabb elhelyezkedéssel kell beérje. Egy jó közepes lakásért a belváros népszerűbb helyein a rezsivel is számolva körülbelül 50 ezer forintot kell fizetni - fejenként.

"Borzasztó nagy a kínálat, de elég híg" - így jellemezte lapunknak az albérletpiacot a Bérbeadó-Eladó Ingatlan Közvetítő Iroda vezetője. Major László tapasztalatai szerint a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével indul a szezon, a többség azonban halogatja a lakáskeresést. "Most még tényleg nagy a választék, akinek fontos, hogy az iskolájához közel lakhasson, jobban teszi, ha elszánja magát és belevág a lakáskeresésbe" - mondta a piacot ismerő vállalkozó. Az előrelátóbbak egyébként már májusban megkeresték a nekik megfelelő ingatlant. 

Augusztusban indul a szezon

A kereslet nagy része augusztus közepén jelenik meg, amikor az is kiderül, hogy kiket nem vettek fel a kollégiumba. Ebben az időszakban adják ki a jó helyen fekvő, de hátránnyal induló - földszintes, sötétebb, hidegebb - lakásokat.

A többség nem szeretne havonta 40 ezer forintnál többet költeni az albérletre. Ez csak akkor kivitelezhető, ha többen elszánják magukat az összeköltözésre. A népszerűbb helyek a belváros központjában vannak, a körút mentén és az egyetemek közelében. 

A kiadó ingatlanok többsége itt úgynevezett nagypolgári "retro" lakás: hangulatuk a rendszerváltás lakberendezési hagyományait őrzi, tízszer tízes csempékkel kirakott fürdőszoba dum-dum mosógéppel, recsegő faparkettával és a nagymama ágyával. Ez sokakat elriaszt, de még mindig könnyebben kiadható, mint egy külvárosi panel, vagy egy bebútorozatlan lakás.

A bérbeadók tapasztalatai alapján a többségnek a jó elhelyezkedésen és a berendezésen kívül fontosak a különnyíló szobák. A közvetlenül a körútra néző lakásokat nehezebb kifogni, ugyanis ezeket általában irodák veszik ki. A párhuzamos utcákban viszont érdemes keresgélni. 

Havi 80 ezer forintos bérleti díj egy közel 13 millió forintos CHF alapú lakáshitel (25 éves) törlesztőrészletének felel meg. (Fotó: Járdány Bence)

Major László szerint az árak tekintetében általánosságban elmondható, hogy a belvárosban a Blaha Lujza tértől a Ferenc körútig terjedő szakaszon nagyjából 1000 forintos négyzetméter áron lehet albérleteket találni, a Blahától a Margit hídig érő sávban pedig az 1500 forint a jellemző.

Mire érdemes figyelni, ha egy lakás megtetszett? 

"Bútorozott, modern, könnyen megközelíthető gépesített lakások, külön bejáratú szobákkal" - sorolta a bérlők leggyakoribb feltételeit az alberletinfo.hu iroda munkatársa. Nagy Andrea szerint élhető lakásokat 40 ezer forint/fő alatt már nem lehet találni, amire még a rezsi is rájön. 

Egy világosabb lakás 2 külön bejáratú szobával, korszerű fűtéssel, jó helyen legalább 80 ezer forintba kerül. "Ezeket a lakásokat legtöbbször a külföldi diákok keresik, akik akár egyedül is ki tudják fizetni a magas bérleti díjakat, náluk a lélektani határ 400 euró körül van". Ők elsősorban újépítésű ingatlanokra vadásznak, gyakran a még magasabb árfekvésű lakások is érdeklik őket - ez a magyar diákokra kevéssé jellemző.

Nem érdemes egyébként meggondolatlanul beleugrani a lakásbérlésbe. A megkérdezett közvetítők szerint a legtöbb kellemetlenség elkerülhető, ha a kialkudott árat a felek szerződésben rögzítik, tisztázzák, hogy ki fizeti a biztosítási díjat, mi van benne a közös költségben és körülbelül mekkora a rezsi költsége. Érdemes tisztázni a kaució sorsát is: általában 2 havi albérlet díját szokták elkérni a főbérlők, amiből fedezik, ha a lakásban kárt tesz a lakója. 

Aki minden szempontnak megfelelő albérletre talált és a közeljövőben nem szándékozik saját lakást vásárolni, jobban teszi, ha nem csak 1 éves szerződést köt. A kiadók általában minimum 12 hónapra szeretnek szerződni, ami a vidéki diákoknak kevésbé kedvező, mivel ők általában csak 10 hónapot töltenek a fővárosban. Ebben az esetben köztes megoldás lehet, hogy tavasszal meghosszabbítják a szerződést. Ilyenkor általában a nyári hónapokra a rezsit és a havi albérleti díj felét kell kifizetni a lakás tulajdonosának, viszont megspórolható az újabb keresgélés, és nem kell évente lakhelyet változtatni.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Budakeszi
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Budakeszi Makkosmária városrészén, annak az óvárosh...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Nyíregyházán, Malomkert övezetében a körút melle...

Kiadó - Kereskedelmi - üzlethelyiségFejér - Dunaújváros
Kiadó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Dunaújvárosban, a Béke városrészben kiadó üzle...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Százhalombatta
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Százhalombatta központjában eladásra kínáljuk ezt a felújított, 4. emeleti lakást, anyailag...


Ingatlan Max