ingatlan

A balatoni ingatlanpiacon is jók a kilátások

Megduplázódott a megkötött ingatlan-adásvételi szerződések száma


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félBudapest - 17. kerület
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Gondtalan élet, legmodernebb technológiával épülõ, önfe...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 09. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

LAKÁS, ÜZLET, IRODA, MÛHELY... Ön milyen célra vásárolj...

 Alkudni kötelező - Az árak sok esetben nem tükrözik a piac valódi értékítéletét, az eladók elvárásai nem egyszer irreálisan magasak

www.napi.hu

Az elmúlt és az idei év mindenképpen derűlátásra ad okot, hiszen a fejlesztések - ha vontatottan és kis léptékben is - beindultak, és egyre több parti települést érintenek az elkövetkező években. Badacsony és Badacsonytomaj térségében a helyi önkormányzati infrastrukturális fejlesztések és helyi szolgáltatáshálózat-bővítések, -korszerűsítések keresletélénkítő hatása már az elmúlt esztendőben érezhető volt, amikor is megduplázódott a megkötött ingatlan-adásvételi szerződések száma a 2006. évihez képest - nyilatkozta a Napinak Sall Csaba, a badacsonyi székhelyű MidiTourist Iroda ügyvezetője. A vevők és az érdeklődők között sok a hazai nyugdíjas, és újabban - a szlovák gazdaság fellendülésével - a Szlovákiában élő magyarok közül is egyre több család keres a Balatonnak ezen a részén kisebb házat, nyaralót. Bár az idén már valamelyest gyengült a vásárlói kedv, de a hosszú évek pangása után most is érezhetően emelkedik az érdeklődők száma, ami előbb-utóbb újra folyamatos mozgásba lendítheti a balatoni ingatlanpiacot is.

A kínálat Badacsonyban és Badacsonytomajon - kivéve a beépíthető, jó adottságú vízparti telkeket -, főleg családi házakból, széles skálán mozog. A kisszámú üres, 1100-1200 négyzetméteres közműves parcellák ára a helytől, illetve a vízparttól való távolságtól függően 6,5-13 millió forint között mozog. Ennél bővebb a választék családi házakból és üdülőkből, amelyek kínálatában a 25-30 évesek és a néhány éve tető alá hozottak egyaránt megtalálhatók. Az előbbi, 80-160 négyzetméter közötti alapterületű lakóingatlanok ára 15-20 millió forint között van, de a jó állagú felújítottakért és korszerűsítettekért a tulajdonosaik 20-30 millió forintot is elkérnek. A kínálatban számos tíz éven belül épült családi ház is akad, értük 25-30 millió forint közötti összeget kell letenni. Sall szerint azonban mivel számos tulajdonos egyrészt jóval magasabbra srófolja az árat a reálisnál, másrészt évek óta árulja ingatlanát, érdemes alkudni a kínálati árból. Van rá példa ugyanis, hogy a komoly vevő akár 15-20 százalékkal olcsóbban megszerezheti a kiszemelt ház tulajdonjogát.

Hasonlóak a tapasztalatai a Balaton-part ingatlanpiacáról Kozma Lászlónak, a keszthelyi Capital 99 Kft. tulajdonos ügyvezetőjének is. A sármelléki repülőtér átadásának köszönhetően néhány éve a térségükben is érezhetően megnőtt a vásárlói érdeklődés. Hévízen egyébként inkább a kisebb, 35-50 négyzetméteres garzonokat keresik, a családi házak nagy része, közte főleg a fizetővendéglátásra épített 150-200 négyzetméteresek azonban szinte eladhatatlanok. Persze ebben az ingatlanszakember szerint az is közrejátszik, hogy a kínálati árak irreálisan magasak. Példaként említi, hogy egy hasonló méretű és típusú ház - amely hosszú ideig volt 50 millió forintért eladósorban - végül is 30 millióért talált gazdára, s ez az ár közelebb volt a reálishoz, mint a tulajdonos által korábban kikalkulált. Hévízen egyébként most a társasházi lakásokat keresik. Ezek négyzetméterára szintén nagy szórást mutat, attól függően, hogy hol, milyen típusú épülettömbben, illetve mikor - több éve vagy egy-két esztendeje - épültek, áruk 260-450 ezer forint között mozog.

Keszthelyen és környékén már inkább az új, illetve újszerű, tehát vagy 5-8 éve épült vagy teljesen felújított, korszerűsítetteket keresik a vásárolni szándékozók. Ezek ára helytől, mérettől, az építés évétől és a felszereltségtől függően 28-40 millió forint között szóródik. A vevők között itt már kis számban felbukkannak - éppen a működő repülőtér miatti gyors elérhetőség okán - külföldi (angol, német, spanyol, orosz) érdeklődők is, akik viszont nem minden esetben itt veszik meg végül a nyaralót vagy házat.     Szilágyi Eta

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso&nID=374102

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Onga
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Onga Rákóczi u 22. szám alatti, többfelé célra alkalm...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Érd
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Érd, Fenyves-Parkváros "tetején" 1422 nm-es telek várja...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budaörsi örökpanorámás luxus. Egy minden igényt kiel&eacu...

Eladó - Üdülő - hétvégi ház-nyaralóPest - Vác
Eladó Üdülő - hétvégi ház-nyaraló

Elvehetetlen ÖRÖKPANORÁMÁS nyaraló eladó Vác &ea...


Ingatlan Max