ingatlan

Jó hír a lakásvásárlóknak: romlott a piaci helyzet

Lassult az első félévben a fővárosi lakóingatlan-piac


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségPest - Szigetszentmiklós
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Vállalkozók, befektetõk figyelmébe ajánlom! Szigetszentmikl&oacut...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félBudapest - 19. kerület
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Leírás KISPEST MÉLTÁN KÖZKEDVELT RÉSZÉN A KERT...

 Fotó: Pelsőczy Csaba , ám a túlkínálat közepette jobban lehet alkudni.

www.napi.hu                                                                                                    A lakóingatlan-forgalom volumene az első félévben ugyan valószínűleg elmaradt a néhány évvel ezelőtti értékektől, a gyenge piaci helyzethez képest azonban elfogadható volt az eladások mennyisége, ráadásul a Duna House több irodája is növekvő érdeklődést tapasztalt - tájékoztatott Murányi Ákos, a társaság vezető elemzője.

Keményebben fogalmaz viszont az IngatlanMax levelezőlistájára feliratkozott kisebb irodák többsége: van, amelyik hatalmas visszaesést, más a vevői oldal teljes elapadását tapasztalja, amiért részben a sokszor irreálisan magas kínálati árak és a fizetőképes kereslet csökkenése okolható. Vannak persze jobb helyzetben lévő közvetítők is: a Budán tevékenykedő Agora Ingatlan például a piac élénkülését, a nagy értékű ingatlanok iránti érdeklődés növekedését nyugtázhatta.

Az agglomerációban épülő iker-, sor- és társasházi lakások relatíve alacsonyabb áraik és a zöld környezet miatt nagyon keresettek, gyakran tervezőasztalról eladhatók - állítja Stefanik Katalin, aki szerint ugyanakkor a pesti oldalon a nagy, ötven és afeletti lakásszámú társasházak és a lakóparkok a korábbinál lassúbb értékesítéssel számolhatnak.

Megcsappant a nagyobb értékű ingatlanok értékesítése a budai oldalon, de szűkült a kínálat is, hiszen nem ritka, hogy a potenciális eladók a bizonytalan gazdasági környezet miatt inkább kivárnak - állítja az OC szakértője. A piac ugyanakkor annyira túlkínálatos, hogy a két-három évvel ezelőttihez képest nagyobb árengedményre kényszerülnek a tulajdonosok. A belvárosi, drágább ingatlanok esetében is fékeződött a piac, amit Kühne részben a vagyonosodási vizsgálatoknak és egyéb szigorításoknak tulajdonít. Egyes híradásokkal ellentétben nem látni jelét annak, hogy a külföldi befektetők hisztérikusan hagynák maguk mögött a Belvárost - hangsúlyozza a szakember, bár az igaz, hogy néhány, öt-hat éve érkezett invesztor a subprime-válság begyűrűzésétől tartva már kiszállt.

Mindent összevetve Kühne Kata arra számít, hogy a főváros és környékének ingatlanpiaca ez év őszén, illetve 2009-ben kezdhet el újra élénkülni, míg Murányi arra, hogy bár az idei forgalom nem fogja megközelíteni a 2003-2004-es boomot, de nem is lesz annyira elkeserítő a helyzet, mint ahogy a megszorító csomag bevezetése környékén sokan látták.

Ugyanazt keressük

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint nem változtak a keresési paraméterek: a legnépszerűbbnek továbbra is a másfél, két-, két és fél szobás lakások számítanak, a budai oldalon 30, a pesti oldalon 20 millió forintos vételárig. A vevők tájékozottabbak, tudatosabbak lettek, tisztában vannak a piac kínálati jellegével, így bátran alkudnak le az árból azok is, akik hitelre vásárolnak. Az irányárból jellemzően 4-20 százalékot lehet lealkudni, de van arra is példa, hogy a túlárazott, nagyobb értékű, hosszabb ideje vevőre váró ingatlanok esetében akár 30 százalékkal alulmúlja a végül kifizetett összeg a hirdetésben szereplőt - állítja Kühne Kata.

Továbbra is nagyon sok a „szocpolos” lakásvásárló, akik ebből a támogatásból teremtik elő az önerőt. Aki szinte a teljes vásárlást hitelből finanszírozza, inkább hajlik az új lakás vásárlása felé, a kedvezőbb banki lehetőségek és a kisebb illetékteher miatt - állítja a Duna House szakértője. Az emelkedő energiaárak miatt valamivel nehezebb lett panelt eladni, hiába jóval olcsóbbak, mint téglaépítésű társaik, bár egyes lakótelepeken - például a Pók utcában - a négyzetméterár vetekszik az új építésű lakásokéval.

Az OC adatai szerint az általuk értékesített lakások esetében a meghirdetett ingatlanok fele 51 napon belül gazdát cserél: a másfél szobások 2-6 hét, a legfeljebb háromszobások 1-3 hónapon belül elkelnek, míg az ennél nagyobbak, illetve az erősen felújítandók vagy luxuskategóriások akár 2,5-7 hónapig is pártában maradhatnak.

Vegyes az adóhatás

Az idén megszűnt a lakásszerzési kedvezmény, vagyis a lakóingatlan értékesítése után adófizetési kötelezettség terheli az eladót, ám ez csak az öt éven belül megvásárolt otthonokra érvényes, szemben a korábbi szabályozás szerinti tizenöt éves limittel. Az OC nem tapasztalta, hogy vevők vagy eladók az adóváltozás miatt visszaléptek volna, de Kühne Kata hangsúlyozza, hogy a piacra gyakorolt hatás felméréséhez még nem telt el elegendő idő. Stefanik Katalin lakáspiaccal foglalkozó ügyvéd szerint az adómentesség eléréséhez szükséges idő leszállítása pozitív hatással járt, ugyanis a piacra hozott olyan ingatlanokat, amelyek esetleg csak később kerülhettek volna eladósorba.

A Napinak nyilatkozó független irodák egy részének tapasztalata szerint ugyanakkor fékeződött a piac, ugyanis azok a vevők és eladók, akik tudtak a változásokról és érintettek voltak, megfontoltabbakká váltak. Mások szerint a befektetési céllal vásárlókat befolyásolhatja az adóváltozás, a saját célra lakást keresőket viszont nem. Aki kevesebb, mint öt éve birtokolja ingatlanát, már meggondolja, érdemes-e értékesíteni vagy esetleg jobban jár a kivárással, míg az ötéves limiten épp túljutó tulajdonosok könnyebben lépnek az eladás irányába - mondja Rezes Katalin, a Property Ingatlanforgalmazó Bt. vezetője.

Hasonlóan látja Murányi Ákos is, aki szerint ugyan az adótörvények változása komolyabban nem rengette meg a piacot, ám azok, akiknek már csak kevés hiányzik a lakásvásárlás óta számított öt év leteltéhez, inkább egy kicsit kivárnak. Érdemes tudni, hogy létezik úgynevezett egyéni mentesség: az adóhatóság az adó fizetésére kötelezett magánszemély kérelmére jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, valamint a jövedelem felhasználási körülményeire tekintettel mérsékelheti vagy elengedheti az adót - hangsúlyozza a szakember. A jövedelem felhasználását illetően különösen méltányolható az a körülmény, ha a magánszemély az ingatlan, a vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelmét saját maga, közeli hozzátartozója vagy a vele egy háztartásban élő élettársa lakhatását biztosító célra fordítja.
   Ádám Viktor

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=373384&place=vezjobb

 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBudapest - 21. kerület
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

CSAK A MI KÍNÁLATUNKBAN! Fejezze be Ön ennek a lakásnak a fel&uacu...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Békés - Orosháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Orosházán a keleti városrészben családiházas kultur...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Demecser
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Demecserben 3szoba, nappali, konyha-étkezõs kb.105nm-es családi ház elad...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

INGATLAN HELYSZÍNE **************************** *** NYÍREGYHÁZA , KOR&Aa...


Ingatlan Max