ingatlan

Felpörög az albérleti piac az egyetemi felvételik után

Kevés az önálló lakás 50.000 forint alatt


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budakalász
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Álomotthon karnyújtásnyira! Tervezéstõl akár bekölt&o...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásNógrád - Bátonyterenye
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Eladó Bátonyterenyén, Nagybátonyban a Barátság &uac...

www.penzcentrum.hu                                                                                                                           Az egyetemi felvételik vége felé járva hamarosan ismét megélénkül mind a fővárosi, mind pedig a vidéki campus-városok albérletpiaca. Érdemes már most előre gondolkodni, hiszen az elfogadható állapotú - és természetesen elfogadható áron kínált - kiadó lakások gyorsan gazdára találnak, különösen a belvárosban, valamint az egyetemek környékén. Ugyan a bérleti díjak nem emelkednek drasztikusan, hosszabb táv esetén azonban megfontolandó lehet a saját vásárlás - áll a Duna House elemzésében.


Kevés az önálló lakás 50.000 forint alatt

Ugyan a kínálat meglehetősen széles, és elmúlt már az a világ, amikor hajnalban telefonálni kellett a kiadó lakások iránt, azóta jelentősen bővült a piac. Az igazán jó árú és jó helyen lévő lakásokat hamar elkapkodják, ezért nem érdemes a válogatást augusztus végére-szeptember elejére hagyni - jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

A fővárosi piacon 50.000 forint alatt elfogadható önálló lakást gyakorlatilag alig találni, bár egyes külső kerületekben a legkisebb alapterületű lakások már 40.000 forint környékén elérhetőek, de itt sokszor kompromisszumokat kell kötni.

Az albérletet keresők körében immár örökzöld slágerré vált a jó közlekedés és a központi elhelyezkedés, ma már szinte alapelvárás a metró valamelyik állomásának, vagy a 4-6-os villamosvonal egyik megállójának közelsége. A bérlők többsége a 60-80.000 forint között kínált ingatlanok között keresgél, ezért a pénzért általában már a város központjában viszonylag tűrhető lakásokat lehet kivenni, bár mindig akadnak meglepetések, előfordul, hogy a fotók és a valóság elég távol áll egymástól.

Sok kiadó a külföldi diákokra specializálódott

Fontos piacot jelentenek a tulajdonosok számára az itt tanuló külföldi diákok, ők általában a 80-150.000 forintos kategóriában nézelődnek általában az igényeset keresve, jellemzően társulva. Velük kapcsolatban érdekesség, hogy a városnak arra az oldalára szeretnek költözni, ahol a felsőoktatási intézmény található. A piacon leginkább a norvég, svéd, ír, angol, izraeli és német állampolgárságú diákok fordulnak elő a legnagyobb számban, de jelentős számban vannak jelen a déli területekről érkezők is.

A külföldi diákok körében elsősorban a közvetlen Belváros (V-VI-VII. kerületek) a leginkább keresettek, de megfelelő anyagi hátérrel szívesen bérelnek például az Újpesti rakparton is. Ha egy bérlő euróban szeretnék kiadni lakását hosszú távra, érdemes a szerződésben gondolni az árfolyamváltozásra - jelen helyzetben a forint erősödésére.

Két hónap kaució

Mivel a lakáskiadás egyfajta bizalmi üzletág, a kaució intézménye immár teljesen elfogadottá vált, amely vagy a bérleti szerződés végső szakaszában lelakható, vagy pedig visszajár, jellemzően két havi bérleti díjban szokták megállapítani a lakáskiadók, ám személyes szimpátia alapján ez az összeg alacsonyabb is lehet. Valamelyest javulás érezhető a számlaadási hajlandóságban, több olyan kiadó van a piacon, aki ad számlát (ám előfordulhat olyan eset is, amikor ez megdrágítja a lakás havi bérleti díját). Cégek esetében azonban a számlaadás teljesen elfogadott.

Szerződéskötés után érdemes - akár tanúk előtt is - rögzíteni a mérőórák állásait, valamint adott esetben a telefon, internet, kábeltv előfizetés átírásában megállapodni - ehhez egyes kiadók már eleve ragaszkodnak, és valóban számtalan kellemetlenséget meg lehet előzni vele. A lakásba való ideiglenes bejelentkezés elfogadottsága a kiadók részéről még messze nem 100%-os, ezt is érdemes előre tisztázni.

Mi az, amit kerülnek a bérlőjelöltek?

A hajdani klasszikus, főbérlős lakásokat ma már igyekeznek elkerülni a bérlők, ilyen megoldást már csak azok választanak, akik 20-30 ezer forintot tudnak csak bérlésre szánni, de ebben az esetben is inkább ismerősökkel, vagy végső esetben idegenekkel társulnak.

Tartózkodik a bérlők többsége bizonyos városrészektől: a VIII. kerületben lévő ingatlanokat sokan már megnézni sem akarják, azonban a helyszínen sokszor pozitívan csalódnak, a kerület jó állapotban lévő, vagy felújított részein gyakrabban kötnek üzletet. A rossz hírű utcákban azonban jóval nehezebb kiadni az ingatlanokat. Szintén nem egyszerű bérlőt találni a külső kerületekben lévő nagy lakásokba, rosszabb állapotú családi házakba, illetve a sokszor kétes állapotban lévő "házrészekbe".

Hosszú távú bérlet esetén érdemes saját lakáson gondolkodni

Amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő feltételek, hosszú távú bérlet esetén érdemes lehet elgondolkodni saját lakás vásárlásán - jegyzi meg a Duna House elemzése, hiszen a bérleti díjra fordított havi összegből ma már - köszönhetően a hosszú futamidejű lakáshitelek térhódításának - akár a saját lakás törlesztő-részlete is finanszírozható. Havi 80.000 forintos bérleti díj például közel 13 millió forint összegű CHF alapú lakáshitel (25 évre) törlesztő-részletének felel meg.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1011776-1.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza, Borbánya csendes területén, 1063 nm-es telken, 1999-es évben épült, 160 nm-es, ...

Kiadó - Kereskedelmi - iroda helyiségHajdú-Bihar - Debrecen
Kiadó Kereskedelmi - iroda helyiség

Debrecen belvárosában, önálló ház teljes emeleti szintje, ami 230 nm, bérbeadó!. A földszinte...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Heves - Mátraballa
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladásra kínálok, kizárólag az Ingatlaniroda portfó...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Penc
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Penc legszebb telke eladó! Az ár irányár! Hétvég&...


Ingatlan Max