ingatlan

Világszerte véget ért az ingatlanárak szárnyalása

Világpiaci tendenciák, inflációs hatások


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házGyor-Moson-Sopron - Hegyko
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hegykõn a gyógyfürdõ közeli csendes kis utcában 2 lakásos ikerház lakásonként 530 nm telekkel...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Galgahévíz
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Galgahévízen csendes utca végében kínálunk megvételre egy masszív, sejtbeton blokkból épült, ...

Közzétette legfrissebb ingatlanpiaci elemzését a Global Property Guide, melyből kiderült, hogy vége az ingatlanpiac szárnyalásának, a lakásárakra negatív hatással volt az emelkedő infláció, a tengerentúlról kiindult hitelválság, valamint az olaj- és az élelmiszerárak emelkedése. A korábban dübörgő ingatlanpiaccal rendelkező országokban jelentős értékvesztéseket mértek, ahol áremelkedés volt ott is veszített a lendületéből piac.


Az ingatlanpiaci elemzés 34 országot ölel át, a vizsgált országok alig több mint harmadában mértek áremelkedést, a többi államban reálértéken csökkentek a lakásárak az elmúlt egy évben.

USA, Európa, Japán

Az Egyesült Államok adatait három különböző index alapján vették számításba. Az ingatlanszövetség, a kormányzat és a 20 legfontosabb állam adatai jelentős eltérést mutatnak. A különböző módon számított amerikai értékek 4,2 % és 18,1 % közötti lakásár csökkenést mutatnak az elmúlt egy évben.

A korábbi beszámolókban stabil ingatlanpiaccal rendelkező Írország, Luxemburg, Portugália és Málta is negatív eredménnyel zárta az évet. Az Egyesült Királyság éves adatai kisebb csökkenést mutatnak, mint amit a valóságban tapasztalnak, a jelenlegi áresés hatásai várhatóan csak a következő negyedéves jelentésben fognak megmutatkozni. Az idei mutatókra vetítve nem jelent túl sok bíztatót az első negyedéves két százalék feletti negatív eredmény. A lista végén szerénykedik 38,2 %-os árzuhanással az egyik Balti-állam, Lettország. Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt - a korábban a külföldi befektetők által is kiemelten kezelt ország - még 36,5 %-os emelkedéssel zárt.

A japán lakáspiac a 2007-es masszív emelkedés után veszített a lendületéből és reálértéken mindössze 2,9 %-os növekedést tudott felmutatni. A hat nagyváros adataiból számolt átlag kissé csalóka, hiszen országosan 1,86 %-os visszaesést mértek az elmúlt évben.

Inflációs problémák

A folyó értéken számítva 28 országban emelkedtek az árak, a mindenkori árakat figyelembe véve (nominál értéken) mindössze hat országban mértek csökkenést az utolsó 12 hónapban. Amennyiben az adott ország inflációs adataival korrigáljuk az adatokat, akkor a kép teljesen megváltozik. A csúcsokat döngető olajárak, a magas élelmiszerárak és a szolgáltatások drágulása világszerte inflációs hatásokat szült.

Keleti szomszédunk, Ukrajna szélsőséges adatokat produkált az elmúlt két évben. A két évvel ezelőtti 79,5 %-os hihetetlen mértékű áremelkedést 18,2 %-os bővülés követte, de a kedvezőtlen inflációs adatok következtében ez valójában 6,4 %-os reál-csökkenést jelent a lakáspiacon. Bár a nominális adatok pozitív eredménnyel zártak, mind Norvégiában, Spanyolországban, Görögországban, Dél-Koreában, Új-Zélandon, Indonéziában, Dél-Afrikában, Izraelben, Észtországban és Litvániában reálértéken veszteséggel zártak a lakástulajdonosok.

Árrobbanás keleten

Akad néhány fejlődő gazdasággal rendelkező ország a listán, mely a kedvezőtlen világpiaci tendenciák ellenére erős lakásár emelkedést tudott produkálni. Éves változás tekintetében kimagasló, 40 % feletti eredményt ért el Kína (Sanghaj), ez reálértéken is 28,5 %-os növekedést jelent. A távol-keleten átlag feletti értékeket találunk Hong Kong és Szingapúr neve mellett is, de erős adatokkal bír Bulgária Ciprus és Ausztrália is.

Az inflációval történő korrekciót követően ezek a dinamikus számok redukálódnak és a csúcspiacok háttérbe szorulnak, a lista élére nagy meglepetésre északi szomszédunk Szlovákia került 29,32 %-os reál-növekedéssel.

A hullámvölgy hátterében, kilátásokA visszaesés hátterében álló tényezők:

Elsősorban meg kell említeni, hogy egy hosszú növekedési periódus áll mögöttünk és a lakásárak több országban túlfeszítetté váltak. Megváltozott az ingatlanok ár/érték aránya és ez kedvezőtlenül hatott a bérleti megtérülési indexekre. Az ingatlan értékéhez viszonyított megtérülés csökkenő tendenciát mutatott a korábbi adatokhoz képest.

Az áremelkedés és a finanszírozási költségek elszaladtak a bérleti díjak mellett és ez több országban azt eredményezte, hogy a döntésüket megváltoztatták az emberek és az adásvétel helyett az olcsóbb bérletet választották.

A jelzálogjoggal terhelt ingatlanok tulajdonosai további nyomás alá kerültek az emelkedő kamatlábak következtében. Ezek legfőbb tanulsága, hogy befektetések előtt mindig meg kell vizsgálni a bérleti megtérülési mutatókat és meg kell győződni a lakások valós értékéről. A Global Property Guide oldalán folyamatosan frissítik az egyes országokra vonatkozó mutatókat.

A világszerte tapasztalt inflációs nyomás a bankokat is kamatemelésre késztette. Ez elsősorban az európai országokban okozott negatív hatásokat, mert itt a lakossági eladósodás a legmagasabb és a változó kamatozású hitelek gyorsan lekövetik a kamatemeléseket, magasabb törlesztőrészletet eredményezve a hitelfelvevőknek.

Könnyen sebezhetővé vált azon országok lakáspiaca is ahol bevezették a magas finanszírozási hányaddal rendelkező lakáshiteleket. Itt a legkisebb kamatemelés vagy árcsökkenés is azt eredményezi, hogy nagyobb lesz a tartozás, mint az ingatlan valós értéke. Ezek az országos széles jelzálogpiaccal rendelkeznek és a hitelezésben bekövetkező változások jelentős hatással vannak a lakáspiacra.

A fejlődő országokban a gazdasági folyamatok erősen befolyásolják a lakáspiaci hangulatot, a kamatváltozásokra és a monetáris politikai intézkedésekre is érzékenyen reagálnak az árak. Vannak országok, ahol a kamatemelés híre is elég ahhoz, hogy megmozduljon a tőzsde és ez nem mindig vonzó a külföldi befektetők számára.

A hitelfelvételi lehetőségek túlzott enyhítése félreszabályozáshoz vezetett az Egyesült Államokban, az alkalmazott banki gyakorlat következtében a túlfinanszírozott ügyfelek elmaradtak a törlesztésekkel és ez pénzügyi zavart okozott. Pánikkeltő hírek kaptak szárnyra, de az amerikai bankrendszer szerint sem a várt hatást hozták az intézkedések.

Kilátások

A világ minden központi bankja számára rendkívüli kihívást jelent a közeljövőben az infláció megfelelő kezelése. A finanszírozási zavarok a lakásárak csökkenéséhez vezettek és nem túl bíztató a bankrendszerek számára, hogy a bankcsődöket általában a lakásárak zuhanása idézte elő.

A pénzügyi rendszerek erősítésével megelőzhetik ezeket a problémákat, de a hitelkihelyezések várhatóan tovább csökkennek a következő időszakban. A globális lakáspiac lendülete megtorpant és az előttünk álló negyedévben is folytatódhat ez a tendencia.

Íme a listaAmennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyházán, kertvárosi övezetben, kis zsákutcában eladó egy 2015-ben épült, fiatalos kialak...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen új lakóparkjában a Tócó ligetben modern arculatú társasház épül. A város legújabb l...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásZala - Nagykanizsa
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Új lakásba költözne,de semmi kedve az átalakítással,felújítással bajlódni? Ne keressen továb...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásCsongrád - Szeged
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

MODERN ÉLET, CSALÁDBARÁT KÖRNYEZET! Szeged-Harmónia lakóparkban 78,3 m2-es amerikai konyha+n...


Ingatlan Max