ingatlan

Eladhatatlan a lakásod? Nem vagy vele egyedül...

A lakáspiac helyzete számokban


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Gozsdu udvar szomszédságában nappali+2 hálós lakás eladó! VII.kerületben a Dob utcában ela...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kelenvölgy kedvelt részén nappali + 5 szobás duplakomfortos cirk&oa...

www.penzcentrum.hu  cikke

Milyen irányba tart a magyar ingatlanpiac, mire lehet számítani az elkövetkező 12 hónapban? Az évek óta tartó túlkínálat hatásai közé tartozik, hogy jelentősen csökkent az újonnan kiadott építési engedélyek száma és visszaesett a fejlesztési kedv. Egyedül a vidéki városokban nőtt az építési kedv, de az emelkedő költségek arra késztetik a lakosságot, hogy visszatérjenek a 80-as években előszeretettel alkalmazott családi összefogással megvalósított építkezésekhez. Még mindig harmadával több lakóingatlant kínálnak eladásra, mint amennyit a piac fel tud venni, egyedül a raktározási- és szállítási ágazatot kiszolgáló létesítmények iránt élénk a kereslet.


A GKI Gazdaságkutató Zrt. immáron nyolcadik éve végzi negyedéves felmérését a lakosság, a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és az ingatlanforgalmazók körében. A vizsgálat során feltérképezik a piacon várható terveket, szándékokat és kilátásokat. A kutatás az AL Holding és az Ingatlan és Befektetés támogatásával folyik. A vizsgálat során számított ingatlanpiaci indexek összefoglaló képet ad az ingatlanpiacról, de külön-külön is és bemutatja a lakás-, az iroda-, az üzlethelység- és a raktárpiac várható helyzetét. Az index elsősorban a keresleti és kínálati viszonyokat és a piaci szereplők terveit és várakozásait tükrözi.
{{DINT}}
Az elmúlt hónapban végzett kutatás eredményei alapján a GKI Zrt. - AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke -14,4. A szakértők szerint a felmérés nem hozott váratlan eredményt, az előző negyedévhez képest minimális változást mértek. Az ingatlanpiaci szegmenseken belül egyedül a raktárpiaci index ért el pozitív eredményt, a lakás- és irodapiaci index az előzetes várakozásoknak megfelelően negatív értékkel zárt.


Forrás: GKI, AL Holding
A lakáspiac megítélése sokkal pesszimistább, mint ami általában az ingatlanpiacon érzékelhető, de az idei első negyedév összességében kedvezőbb eredménnyel zárt, mint az elmúlt hét év átlaga.

A piaci előrejelzések szerint az új ingatlanok árváltozása az infláció alatt maradhat a következő 12 hónapban, de a kelet-magyarországi raktárok ára akár 7 %-kal is emelkedhet. A Budapest új építésú lakóingatlaokért 6 %-kal kérhetnek többet egy év múlva.

Forrás: GKI, AL Holding
Lakáspiac:

Az AL Holding elnöke megállapította, hogy a 2007 második félévében mért tendencia az idei első negyedévben is folytatódott, az újonnan kiadott építési engedélyek száma 32 %-kal, a készleten lévő újlakás állomány 14 %-kal, a megkötött adásvételi szerződések száma 43 %-kal csökkent. Az új projektek esetében csökkent a lakásszám, ennek megfelelően nőtt a lakások átlagos alapterülete.

Amíg egy éve még 62 négyzetméter volt az átlagos lakásméret, addig az első negyedévben 78 négyzetméter a kiadott építési engedélyek lakásainak alapterülete. A fővárosban jelenleg 9135 új lakás közül választhatnak az érdeklődők, ezek közül 1343 rendelkezik használatbavételi engedéllyel.

A kedvezőtlenül alakuló számok ellenére úgy vélik a szakértők, hogy nincs mélyponton az ingatlanpiac, mert a számos hitel- és lízingfelvételi lehetőségeknek köszönhetően még mindig sokan döntenek a lakásvásárlás mellett. Ugyanakkor az év elején bevezetett adóváltozások is negatívan hatottak a piacra, megtorpant az érdeklődés, valamint a kormányzati stabilitás hiánya is kivárásra készteti a piaci szereplőket.

A külföldi befektetők a hazájukban tapasztalt problémák következtében a magyarországi fejlesztéseiket is visszafogták. Egyrészt bizonytalanok a recesszió miatt, másrészt nem hozták meg a - hazai szakértők szerint csodával határos - piaci várakozásaikat az eredmények.

A lakáspiac értékelése, kilátások (Forrás: GKI, AL Holding)

A lakáspiacról általában elmondható, hogy egy erősen túlkínálatos terület, az előző felmérés óta a fővárosi adatok kissé romlottak, a vidéki régióban enyhe javulás tapasztalható. A felmérés szerint a budai zöldövezetben a legkisebb a túlkínálat, de a pesti zöld területeken is átlag alatti túlkínálatot mértek. A vidéki ingatlanokkal ellentétben a főváros értékelése összességében kedvezőbb, Kelet-Magyarországon a panellakások tekintetében mérték a legkisebb keresletet.

A nullás értékek jelentenék az egyensúlyi piacot, ezzel szemben minden szegmensben kétszámjegyű a kereslet és a kínálat arányának súlyozott különbsége. A megkérdezett forgalmazók szerint a következő egy évben keleten a téglaépítésű társasházak vonatkozásában, nyugaton majd minden tekintetben javulás várható.

A lakosság lakásépítési, vásárlási és felújítási szándékai:

Az áprilisi felmérés eredményei szerint a lakosság vásárlási és fejlesztési szándékai az előző negyedévhez képest tovább csökkentek.

Adatok ezer háztartásra vetítve (Forrás: GKI, AL Holding)
A lakásépítésekre vonatkozó adatokból kiderült, hogy a magánszemélyek által saját használatra épített lakások száma a vállalkozói lakásépítések kárára 15 %-kal emelkedett. Ezt a szakértők az anyag- és munkadíjak emelkedésével indokolják, a lakosság a saját munka bevonásával próbál az építési költségekből faragni.

A fejlesztési szándék mellett a kiadott építési engedélyek száma is visszaesett. Az új építésű lakások vételára inflációarányosan emelkedett, de ennek alátámasztása inkább a költségek emelkedésével indokolható. A kiadott új lakásépítési engedélyek száma a fővárosban 17 %-kal, a községekben 16 %-kal esett vissza, a nem megyei jogú városokban viszont 8 %-os növekedés volt megfigyelhető.

A kutatás során összevetették a legutóbbi és a mostani várakozásokat a használt lakások várható árváltozásának tekintetében. Az összesített adatokból megállapítható, hogy a használt piacon átlagosan 2 %-os emelkedésre lehet számítani, a panelek árai stagnálnak, a pesti belvárosban 5 %-os növekedést prognosztizálnak.


Forrás: GKI, AL Holding

Derűlátó szakértők: megélénkült raktárpiac

Irodapiac:

A közép-európai irodapiacon tapasztalható fejlesztések Budapesten is érzékelhetőek, az elmúlt évben 214 ezer négyzetméternyi új irodát adtak át a beruházók. Az idei első negyedévben 42 ezer négyzetméterrel bővült az irodakapacitás, de a felmérésben részt vett megkérdezettek többsége szerint túlkínálat van a piacon, csak minden negyedik válaszadó tartja kiegyensúlyozottnak az irodapiacot.

Forrás: GKI, AL Holding
A pesti oldalon állandósulni látszik az irodák kihasználtsága, a budai oldalon valamelyest javultak az eredmények az elmúlt negyedévben. A forgalmazók a kínálat erősödését valószínűsítik a következő egy évben.

Üzlethelyiségek:

Az összes üzlet alapterülete eléri a 18 millió négyzetmétert, mely az elmúlt évben mintegy félmillió négyzetméterrel bővült. A két-három évvel ezelőtti visszaesést egy dinamikusabb időszak követte. Az egyes országrészeken belül eltérő szintű a kínálat, a fővárosban csak minden ötödik megkérdezett érzékelt túlkínálatot a piacon, vidéken ez az arány magasabb.

Raktárpiac:

A raktározási- és szállítási ágazat határozottan bővült az elmúlt évben, a szakértők idén is növekedésre számítanak, ennek köszönhetően az ágazatot szolgáló ingatlanok piaca is megélénkült. A raktárpiac általános megítélése tovább javult az első negyedévben és országos átlagban is kiegyensúlyozottnak mondható ez a piaci szegmens, a főváros környékén kisebb túlkereslet is érzékelhető. A jövőt illetően derűlátóak a piaci szereplők, további kereslet-növekedést valószínűsítenek.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 06. kerület
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Diplomata negyedben, Andrássy úton Bajza utca közelében luxus sz&ia...

Eladó - Lakóingatlan - sorház-láncház-társasházPest - Göd
Eladó Lakóingatlan - sorház-láncház-társasház

A „BB” - ZÖLD hitel kivezetését követõen ügyfeleink ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Nyírábrány
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Nyírábrányban egy lakóház besorolású, 52 nm-es ingatlan, 782 nm-es sarok telekkel! Rége...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Egerben, a Deák Ferenc úti villasoron 63 m2-s, 3 szobás, 1. emeleti, tel...


Ingatlan Max