ingatlan

Kell-e közvetítő az ingatlaneladáshoz?

Az ingatlanközvetítő abból él, hogy valaki eladná a lakását, másvalaki pedig beköltözne valahova.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Üdülő - hétvégi ház-nyaralóKomárom-Esztergom - Bokod
Eladó Üdülő - hétvégi ház-nyaraló

Horgászok, pihenni vágyók figyelem! A bokodi tó partján...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

ELADÓ a VII. kerület kedvelt és jól megközelíthetõ K&uu...

www.tozsdeforum.hu

A kettő közti hídként működve rábeszélőképességét, személyes varázsát, közvetítői múltjából származó tapasztalatait latba vetve igyekszik a minél gyorsabb, és persze eredményesebb adásvételekben közreműködni.

Van egy eladandó lakásunk, kevés időnk, és/vagy tapasztalatunk ingatlaneladás terén. Itt léphet közbe az ingatlanközvetítő. És hogy kit választunk, az már csak magán a közvetítőn múlik.

Természetesen itt is működik az ajánlási rendszer: az ismerősöm ismerőse nagyon jól el tudta adni az ingatlant, mesélte is milyen elégedett volt, a hölgy/úr, aki foglalkozott vele pedig igazán profi, megtudom az elérhetőségét. Közvetítői tapasztalat szerint akinek még nem volt kifejezetten negatív tapasztalata ingatlanos szakemberrel kapcsolatban, az nem ódzkodik attól, hogy ilyen segítséget vegyen igénybe.

A konkrét motiváló tényező általában az idő hiánya - hiszen a lehetséges vevők közül válogatni kell, fogadni őket, bemutatni nekik az ingatlant, a hirdetést magunknak kell intézni, ami szintén külön utánajárást igényel, s nem utolsósorban sokan kíváncsiak a közvetítő véleményére, s mintegy szűrőnek tekintik az ingatlanost - meséli tapasztalatait Katalin, aki hosszú évekig működött eredményes közvetítőként az ingatlanszakmában. Kiemeli, ezek megemlítése, hangsúlyozása komoly szerepet játszhat abban, hogy a közvetítő meggyőzze az eladót, ő az embere, hiszen ehhez ért, ezzel foglalkozik, így jól működik szűrőként, nem visz akárkit a lakásába, nagy a címlistája. Fontos az is, hogy a tulajdonos a megbízót, az eladót képviseli, és persze saját magának is az az érdeke, hogy minél előbb, minél előnyösebben keljen el az ingatlan.

Saját érdeket is képviselni kell
Persze előfordul, hogy a közvetítőnek a saját érdekeit kell védenie - meséli Katalin. - Velem is megesett már például, amikor egy XIII. kerületi garzon értékesítésére kértek fel. Semmitől nem voltam elájulva az ingatlannal kapcsolatban, nem volt igazából különleges, de azért láttam benne fantáziát. A negyedik hirdetésre meg is jelent egy fiatal lány, akinek nagyon megtetszett a lakás. Amikor második alkalommal vittem megnézni, a papája is elkísérte, méghozzá egy újságot lobogtatva: más közvetítő is meghirdette a lakást - ám kevesebb pénzért. Dráma a tetőfokon.

Nagyon kellemetlen volt a helyzet. Végül kiderült, hogy maga a tulajdonos hirdette meg alacsonyabb áron az ingatlant. Szerencsére be tudtam bizonyítani, hogy a lány az én hirdetésemre jelentkezett, s végül eszerint szerződtünk, már a követező héten. Tanulság: néha muszáj a közvetítőnek a saját érdekeit védenie - mint például ebben az esetben is. Ez az eset végül minden résztvevő számára szerencsésen végződött, s a tulajdonos belátta, hogy nagyot hibázott. Azonban sajnos előfordult olyan eset is, hogy azért nem sikerült eladni egy lakást, mert a tulajdonos vagy másik közvetítő más áron árulta az ingatlant.

Kell-e közvetítő?
Igazából maga a tulajdonos épp olyan jól eltudja adni az ingatlanát, mint a közvetítő - jelenti ki határozottan Katalin. "Az ingatlanszakember gyakorlati előnye például abban állhat, hogy a nem szakmabeli valószínűleg nem igazán tudja, hogy a környéken nagyjából milyen lakásárak realizálódnak. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a meghirdetett ár nem ugyanaz, mint a végleges kialkudott összeg. Ezen kívül az eladásbeli tapasztalat - s az e során szerzett rábeszélőképesség az, ami amellett szól, hogy a közvetítő esetleg jobban eladhatja az ingatlant. Az összes többi olyan információt, ami segíthet ebben, például hogy mikorra várható a ház felújítása, várható-e valamilyen korszerűsítés, milyenek a ház lakói - sorolja Katalin - a lakás tulajdonosa sokkal jobban tudja, s előfordul olyan is, amikor sok mindent el is hallgat."

Akkor fordulnak még sokan közvetítőhöz, amikor kiderül, hogy valamilyen okból saját maguk mégiscsak képtelenek megbirkózni ezzel a feladattal, vagy ha már nagyon sürgetővé vált a lakás eladása, például mert anyagilag megszorultak, esetleg fizetni kell az új lakást. Illetve még abban az esetben is szívesen alkalmaznak ingatlanközvetítőt az eladásnál, ha jóval a piaci áron felül kívánják értékesíteni a tulajdont. Esetleg azoknak is ajánlott lehet ingatlanközvetítőt felkérni, akik érthető okokból félnek, vagy esetleg nem tudják egyedül fogadni az érdeklődőket.

"Alapvetően azonban a közvetítői segítség a közvetítő érdeke - szögezi le Katalin -, mert ez a munkája, mert a közvetítésből próbál megélni. Sokan a megszűnt munkahelyük miatt ide menekültek, és csak menet közben jöttek rá, hogy egy nehéz munka."

Mi alapján választunk?
Az eladó először a környezetében keres segítséget - ez jelentheti a már említett ajánlásos rendszert, miszerint az ismerősi körben kérdezünk körbe elsősorban. Másik fontos szempont a közvetítő kiválasztásánál, hogy olyasvalakit keresnek fel szívesen, akinek az eladandó lakás közelében van az irodája, és jól ismeri az adott területet. Ez nem feltétlenül a kisebb irodákat jelenti, hiszen a nagyok is szakosodnak egy-egy kerületre, területre, így például az Otthon Centrum, a Real Estate, vagy az A1.

A kis létszámú, vagy esetleg egyszemélyes közvetítői irodák előnye, hogy sokszor barátságosabbak, jobban odafigyelnek az ügyfélre, a nagyobb cégek pedig nagyobb ügyfélkörrel rendelkeznek, s több pénz fordítható náluk a hirdetéssel kapcsolatos kiadásokra. - Tapasztalataim szerint azonban az eladók elsősorban egyértelműen közvetítőt választanak, az csupán másodlagos szempont, hogy melyik irodánál dolgozik az illető - állítja Katalin.

Harc az ügyfélért
A közvetítők a megbízásokból élnek, s sokszor harcot vívnak egymásért egy-egy eladóért. Katalin tapasztalata az, hogy a nagy irodáknál mindenképpen van harc - ugyanis szinte mindenütt száz százalékosan jutalékos rendszerben dolgoznak. S mivel így a megélhetésük függ a megbízások mennyiségétől, komolyan küzdelem folyik abban, ki kap minél több eladásra felvehető címet. Katalin szerint még az is nagy probléma, ha van egy komoly érdeklődő, aki vásárolni szeretne, olyankor a közvetítők szívesen halásszák el egymás elől az ilyen ügyfelet. - Itt nincs trükk - ez a gusztustalan rész. Szerencsére azért ezekkel kapcsolatos nagy drámák ritkák - meséli. - Mindenki féltve őrzi az eladandó lakását, vagy a felbukkant vevőjelöltet, s jöhet a kiszemelt meggyőzése, hogy minket válasszon a közvetítésre: Személyes varázs, a korábban már említett előnyök ecsetelése, rábeszélés. S ha az ügyfél letette voksát a közvetítő mellett, megkezdődhet az eladás menete: Szerződéskötés, a lakás meghirdetése, a lakás bemutatása a vevőjelölteknek...

(www.tozsdeforum.hu )

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

XIII KERÜLETBEN 5 PERCRE A DUNA PARTTÓL METRÓ KÖZELBEN ELADÓ 2...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 06. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

VI. kerületben kiváló közlekedés mellett, a Király utcában (közel a Deák Térhez), eladó egy p...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

ÚJÉPÍTÉSÛ, KÖRNYEZETBARÁT, MEGÚJULÓ ENE...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Kulcs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Gyönyörû, ÖRÖK PANORÁMA a Dunára! Szeretne a meleg szobából gyönyörködni a havas tájban? Itt ...


Ingatlan Max