ingatlan

Most vegyen lakást, később rosszabbul járhat!

Éves összehasonlításban lassult az építőipari termelés visszaesése


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Tura
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budapesttõl 35 percre, a Galga völgyében Turán, egy hangulatos 128 m2-es, ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 12. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Teszt!...

www.168ora.hu 
márciusban a februárihoz képest. A kiigazított adatok alapján a termelés 12,6 százalékkal, míg februárban még 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a havi bázison mért növekedés azonban lassult, márciusban 2,5 százalék, februárban pedig 5,9 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Eközben jelentősen drágulnak az új építésű lakások.
Az építőipar termelése 2008 márciusában kiigazítatlan adatok alapján 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg februárban 19 százalékkal volt alacsonyabb a 2007 februárinál. Az év első három hónapjában a termelés 20 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól. Az építőipar termelői árai 2008 I. negyedévében az előző év azonos negyedévihez viszonyítva 4,9 százalékkal emelkedtek. Az idei év első két hónapjában a termelés 23,3 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához képest. A csökkenés tempója tehát lassul, de a növekedés még távolinak tűnik.

Ennek okai elsősorban a kedvezőtlen gazdasági mutatókkal, a csökkenő fizetőképes kereslettel és bizonytalansággal magyarázhatók. Az egyes területekre eltérően hat a jelenlegi gazdasági és politikai környezet. Az irodapiacon szinte egyidejűleg jelentkezik a lassulás és a fejlődés. A lassulást ott a tőkepiaci gondok, a dráguló finanszírozás, az ingatlan befektetők óvatossága okozza. Szakértők szerint ma már nem állnak sorban a befektetők az irodaházakért, most már a bérbeadásra kell koncentrálniuk a fejlesztőknek. Nincs szó összeomlásról, de a megváltozott körülményekhez alkalmazkodniuk kell a szereplőknek.

Drágulás az infláció felett

A lakáspiacon a fentieken túl a fizetőképes kereslet csökkenése, a fogyasztás-visszaesés érezteti leginkább a hatását. A megélhetési bizonytalanság, a reálbérek csökkenése közvetlenül hat a lakáspiacra, ahol szintén lassulással kell számolni. Ezt erősíti a markáns költségnövekedés is. Drágultak a telkek, az építőipari árak, a finanszírozás, a szállítási költségek, így a lakásárak emelkedése elkerülhetetlen. A drágulás mértéke az elkövetkező években infláció felett várható. Aki tehát teheti, most vásároljon, még mindig jobban jár, mint egy-két év múlva. Szakértői számítások szerint ugyanis a ma induló lakásépítéseknél még a legalsó kategóriában sem lehet 400 ezer forint alatti négyzetméterárral kalkulálni, az ezalatti áron kínált lakások telkeit évekkel ezelőtt vásárolták, és korábbi árakon szerződtek a kivitelezőkkel. Ilyenkor azonban nagy a veszély, hogy azokon a kivitelezési árakon már nem lehet felépíteni a lakásokat, így vagy menet közbeni drasztikus módosításra kényszerül a beruházó, vagy a minőség rovására kénytelen fájdalmas engedményeket tenni.

Számítások szerint az átlagos lakás négyzetmétere ma nettó 160 ezer forint körül állítható elő, csakhogy ebben nincsenek benne a közös területek. Ha a lépcsőház, a folyosók, egyebek költségeit is hozzáadjuk, akkor legkevesebb 250 ezer forintos bruttó építési árral kalkulálhatunk, ehhez jön a telek, a tervezés és az építési piacon elfogadott 15-20 százalékos profit. Hogy mindezt elfogadja-e a piac, persze más kérdés, aki viszont olcsóbban épít, ott komoly minőségi kifogásokra lehet számítani. Az emelkedő árak mellett a keresletre az egyelőre beláthatatlanul alakuló belpolitikai helyzet, az esetleges kormányváltás nyomán megingó árfolyamok miatt bedőlő hitelek rémképe, vagy csak a dráguló kölcsönök is negatívan hatnak.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 14. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Kiváló lehetõség az Õrs vezér terénél!Elege van a felújításból?Nincs megfelelõ szakember a mu...

Kiadó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBudapest - 04. kerület
Kiadó Kereskedelmi - üzlethelyiség

IV. Váci út szomszédságában, Újpest központn&a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Siófok
Eladó Lakóingatlan - családi ház

KITÛNÕ LEHETÕSÉG SIÓFOK BELVÁROSÁBAN! NAGYCSALÁDOSOKNAK, &...

Eladó - Üdülő - hétvégi ház-nyaralóPest - Kismaros
Eladó Üdülő - hétvégi ház-nyaraló

Kismaroson a Darázs utcában eladóvá vált egy 28 m2-es nyar...


Ingatlan Max