ingatlan

Most vegyen lakást, később rosszabbul járhat!

Éves összehasonlításban lassult az építőipari termelés visszaesése


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Nyíregyháza-Oroson megvételre kínálok egy kiváló paraméterekkel rendelkezõ, 1072 nm-es építés...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Komárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Tatabánya Turul oldalban 1290 nm-es örökpanorámás telek eladó, mely zárt kert besorolású, mûv...

www.168ora.hu 
márciusban a februárihoz képest. A kiigazított adatok alapján a termelés 12,6 százalékkal, míg februárban még 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a havi bázison mért növekedés azonban lassult, márciusban 2,5 százalék, februárban pedig 5,9 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Eközben jelentősen drágulnak az új építésű lakások.
Az építőipar termelése 2008 márciusában kiigazítatlan adatok alapján 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg februárban 19 százalékkal volt alacsonyabb a 2007 februárinál. Az év első három hónapjában a termelés 20 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól. Az építőipar termelői árai 2008 I. negyedévében az előző év azonos negyedévihez viszonyítva 4,9 százalékkal emelkedtek. Az idei év első két hónapjában a termelés 23,3 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához képest. A csökkenés tempója tehát lassul, de a növekedés még távolinak tűnik.

Ennek okai elsősorban a kedvezőtlen gazdasági mutatókkal, a csökkenő fizetőképes kereslettel és bizonytalansággal magyarázhatók. Az egyes területekre eltérően hat a jelenlegi gazdasági és politikai környezet. Az irodapiacon szinte egyidejűleg jelentkezik a lassulás és a fejlődés. A lassulást ott a tőkepiaci gondok, a dráguló finanszírozás, az ingatlan befektetők óvatossága okozza. Szakértők szerint ma már nem állnak sorban a befektetők az irodaházakért, most már a bérbeadásra kell koncentrálniuk a fejlesztőknek. Nincs szó összeomlásról, de a megváltozott körülményekhez alkalmazkodniuk kell a szereplőknek.

Drágulás az infláció felett

A lakáspiacon a fentieken túl a fizetőképes kereslet csökkenése, a fogyasztás-visszaesés érezteti leginkább a hatását. A megélhetési bizonytalanság, a reálbérek csökkenése közvetlenül hat a lakáspiacra, ahol szintén lassulással kell számolni. Ezt erősíti a markáns költségnövekedés is. Drágultak a telkek, az építőipari árak, a finanszírozás, a szállítási költségek, így a lakásárak emelkedése elkerülhetetlen. A drágulás mértéke az elkövetkező években infláció felett várható. Aki tehát teheti, most vásároljon, még mindig jobban jár, mint egy-két év múlva. Szakértői számítások szerint ugyanis a ma induló lakásépítéseknél még a legalsó kategóriában sem lehet 400 ezer forint alatti négyzetméterárral kalkulálni, az ezalatti áron kínált lakások telkeit évekkel ezelőtt vásárolták, és korábbi árakon szerződtek a kivitelezőkkel. Ilyenkor azonban nagy a veszély, hogy azokon a kivitelezési árakon már nem lehet felépíteni a lakásokat, így vagy menet közbeni drasztikus módosításra kényszerül a beruházó, vagy a minőség rovására kénytelen fájdalmas engedményeket tenni.

Számítások szerint az átlagos lakás négyzetmétere ma nettó 160 ezer forint körül állítható elő, csakhogy ebben nincsenek benne a közös területek. Ha a lépcsőház, a folyosók, egyebek költségeit is hozzáadjuk, akkor legkevesebb 250 ezer forintos bruttó építési árral kalkulálhatunk, ehhez jön a telek, a tervezés és az építési piacon elfogadott 15-20 százalékos profit. Hogy mindezt elfogadja-e a piac, persze más kérdés, aki viszont olcsóbban épít, ott komoly minőségi kifogásokra lehet számítani. Az emelkedő árak mellett a keresletre az egyelőre beláthatatlanul alakuló belpolitikai helyzet, az esetleges kormányváltás nyomán megingó árfolyamok miatt bedőlő hitelek rémképe, vagy csak a dráguló kölcsönök is negatívan hatnak.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Bicske
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Az Ön igényéhez építjük Galagonyás egyik magas pontján A megvételre kínált ingatlan a Galago...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBékés - Újkígyós
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Újkígyóson eladó egy 1997 nm-es telken található, 2013-ban épült, 285 nm-es, 2 szintes, luxus...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szigetmonostor
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szigetmonostoron, erdõ közeli zöldövezetében eladó egy minden igényt kielégítõ medencés csalá...

Eladó - Lakóingatlan - családi házCsongrád - Hódmezovásárhely
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A romantikus, felújított parasztház, gyönyörû cserépkályhával szociális helyiségekkel várja a...


Ingatlan Max