ingatlan

Eltűntek az új lakások a piacról

A romló gazdasági helyzetre hivatkozva visszafogják magukat az ingatlanfejlesztők


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Isztimér
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Isztimér központjában, 3 szobás összközmûves családi ház eladó. A családi ház az '50-es évek...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Sárszentmihály
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Megvételre kínálok Sárszentmihályon egy összközmûves, 2433 m2-es, két helyrajzi számon szerep...

www.napi.hu/

A romló gazdasági helyzetre hivatkozva visszafogják magukat az ingatlanfejlesztők. Szakértők az év hátralevő részére sem várnak javulást, sőt egyesek szerint a piaci lejtmenet még mindig nem érte el a mélypontot. Ezért az ingatlanfejlesztők csak annyit építenek, amennyit biztosan el tudnak adni. A nagy lakásszámú gigaprojektek iránti kereslet radikális csökkenését tartják felelősnek a piaci problémákért, ezért a beruházók a kisebb, de drágább lakások felé orientálódnak.

  A Napi Gazdaság írása

Idén az első negyedévben összesen 5751 lakás kapott használatbavételi engedélyt, és országszerte csaknem kilencezer lakás építését engedélyezték; az előbbi öt százalékkal több, az utóbbi 14 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A növekedés elsősorban az ötvenezer főnél kisebb lélekszámú városokban és községekben átadott családi házak eredménye, a vállalkozói lakásépítés a nagyvárosokban visszaesett, Budapesten a tavalyi szinten maradt. Az építési kedv megtorpanása Budapesten a legmarkánsabb, a fővárosban több mint 30 százalékkal csökkent az engedélyek száma - adta hírül a KSH.

A folyamatosan romló piacon mindenki visszafogja a tevékenységét, így egyáltalán nem meglepő az engedélyek számának visszaesése - mondta a Napinak Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke, aki az év hátralévő részében sem vár változást. A piaci lakásépítést a kereslet generálja, a fizetőképesség gyengülése miatt pedig inkább további csökkenésre lehet számítani, vagyis a lakáspiaci lejtmenet még nem érte el a mélypontot - véli az elnök. A megélhetési költségek növekedése, a hitelezés szigorodása és az építőanyag drágulása egyre jobban megnehezíti az értékesítést, így a lakásfejlesztők csak annyit építenek, amennyit biztosan el tudnak adni.

Visszafogottság

Elsősorban a kisebb, beláthatóbb ütemekre bontott beruházásokkal indokolja a fővárosi építési kedvet megjelenítő engedélyek számának egyharmados csökkenését Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A piaci szereplők megfontoltabb viselkedése leginkább az erősebb kontrollt lehetővé tevő, kisebb szakaszokra bontásokban érhető tetten, a nagyberuházásoknál is maximum 100-150 lakásos ütemekre kérnek építési engedélyt.

Ez nem a nagy projektekről való lemondást jelenti, a többi ütem is a startvonalon áll, de megvalósítási fázisba - és az engedélyeztetés már idetartozik - csak az előző ütem biztonságos befejezése után kerül - tette hozzá Valkó, aki szerint az általános piaci óvatosságot az egyre kevésbé kiszámítható építési költségek is indokolják.

Elsősorban a nagy lakásszámú beruházások keretében épülő olcsóbb lakások iránti kereslet megtorpanásában látja az engedélyek számának ilyen mértékű visszaesését Aradi Ferenc, az Autóker lakásfejlesztési üzletágának igazgatója. A telekárak és a kivitelezési költségek növekedése az új projekteknél már nem nagyon engedi 400 ezer forint alá a négyzetméterárat, ez pedig sok peremkerületi projektnél nem piacképes.

Aradi szerint a piaci feltételek a kisebb, de drágább lakások felé orientálják a beruházókat, csakhogy ez a szegmens sem bővíthető korlátlanul, így a tervezett építések számában várhatóan továbbra is az első negyedévi, csökkenő tendencia érvényesül.
  Szepesi Anita

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=367747&placein=hirkereso_vezeto

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Nyíregyháza-Nyírszõlõsön 4257 nm2-es beépítetlen belterületi telek eladó.Minden közmû az utc...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVeszprém - Balatonfüred
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Balatonfüreden sétányra nyíló, strandhoz, kikötõhöz nagyon közel, modern, új építésû, úszómed...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kiskunfélegyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Jó állapotú 80 nm-es 2 szobás utcai házrész, garázzsal, központi fûtéssel 15mft-ért eladó....

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Heves - Mátraderecske
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Mátraderecskei, belterületi, panorámás, 1571 négyzetméteres telek, kis vályog házzal eladó. ...


Ingatlan Max