ingatlan

Lakáseladás: már az elején eltolhatjuk

Reális áron kínáljuk ingatlanunkat


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt F...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Ercsi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Ercsiben a Duna parthoz közeli részen eladó egy alacsony fenntartási költségû 145 nm-es csalá...

www.privatbankar.hu  cikke

A használt lakások piacának túlkínálata miatt a megállapított áron áll vagy bukhat egy ingatlanértékesítés sikeressége és időtartama. Mivel a vevők részéről a legnagyobb érdeklődés az első 1-2 hónapban várható, fontos, hogy már az értékesítés kezdeti időszakában reális áron kínáljuk ingatlanunkat

Nem csak Budapestről menekülnek az emberek

A használt lakások hazai piacon már több éve jelentős túlkínálat tapasztalható, ezért a megállapított áron áll vagy bukhat az értékesítés sikeressége és az értékesítési idő hossza is - olvasható az Otthon Centrum szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Optimális esetben a tényleges eladásra törekvő ingatlantulajdonosok a kínálati árat a piaci árazást figyelembe véve, vagy tanácsadójukra hallgatva alakítják ki. "Fontos, hogy már az értékesítés kezdeti időszakában reális áron kínáljuk az ingatlant, mivel a vevők részéről a legnagyobb érdeklődés az első 1-2 hónapban várható - javasolja Baranyai Tünde, az Otthon Centrum üzemeltetési vezetője.

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint amint a reális ár-érték arányt képviselő ingatlan megjelenik a kínálatban, a vevők annak alap paraméterei, elhelyezkedése, ára alapján gyors értékelésbe kezdenek, s cselekednek, ha úgy érzik itt a nagy lehetőség. A tranzakciókban résztvevő ingatlanközvetítők érdeke is hogy a piacon érvényesíthető legmagasabb árat érjék el, egy reálisnak mondható sávon belül.

Mivel a legnagyobb érdeklődésre általában az első hetekben, hónapokban lehet számítani,
erős üzenettel bír, ha a kínálatban való megjelenés ellenére nem
érkeznek a megkeresések a potenciális vásárlóktól
- állapítják meg. A közlemény szerint a leggyakrabban elkövetett hiba, a piaci értéknél magasabban meghatározott ár. A túlárazott ingatlan kedvezőtlenül jelenik meg a kínálatban; egyfelől az adott árkategórián belül jobb adottságú ingatlanokkal kerül összehasonlításra, másrészt a hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanokhoz képest túlárazottá válik, s így esetleg be sem kerül a keresők ársáv preferenciája alapján az elérhető ingatlanok közé.

Nem mindegy, mire vettünk fel jelzáloghitelt

Az Otthon Centrum összefoglalója szerint az átlagos alkupotenciál az ingatlantípustól függően 5-8 százalék körül mozog, amely nagyságrendileg nem változott az elmúlt évek során. Ennéljelentősebb árkedvezményre csak az egyedi, nagyobb értékű ingatlanoknál lehet számítani. A belvárosban egyre szembetűnőbb jelenség, hogy a vásárlók az épületekre vonatkozó felújítási ígéreteket már nem veszik figyelembe, csak a ténylegesen megvalósult felújításoknak van számukra értéke. A befektetési céllal keresők, illetve a külföldiek már az áralkuba is csak a rendezett, felújított házban lévő lakás esetében kezdenek bele - áll a közleményben.

Érdekes jelenség, hogy az ingatlantulajdonosok egy része egy fix árhoz ragaszkodik, s ebből akkor sem hajlandó engedni - a piaci értékhez közelíteni -, ha éveket kell várnia a megfelelő vevőre. Az V. és a VI. kerület legértékesebb (pl. Andrássy, Liszt Ferenc tér) részein előfordult ugyan, hogy a piaci árnövekedés utolérte az eladó által megálmodott irányárat, de például egy Andrássy úti 160 millió forintos luxuslakás esetében közel 2 évet kellett várni az első érdeklődőkre - írják.

Lakáshitel? Jelzálogkölcsön?
Privátbankár Hitelcentrum

A magasabb értékű, egyedi ingatlanok árazása mindig nagyobb körültekintést és piaci rálátást igényel, a korlátozottabb összehasonlíthatóság miatt. Egy felújítandó Pasaréti villa esetében például a 130 millió forintos kezdeti árat követően a végleges eladási ár 93 millió forintra csökkent, egy hosszú, kb. 2 éves értékesítési időszakot követően, a nem reális árazás következményeként.

Lakáseladás: van, aki még a szexet is bedobja

Az árcsökkentés egyébként a közlemény szerint több okból sem szerencsés, de adódhat olyan körülmény, amely miatt az ingatlan eladása sürgőssé válik, s ilyenkor nincs más megoldás, mint az ár csökkentése. A tapasztalatok szerint a vevők előítélettel viseltetnek az iránt, ha az adott lakás, vagy ház többféle áron, vagy többszöri árcsökkentést követően szerepel a kínálatban. Valamilyen rejtett hibát, tisztázatlan jogi helyzetet vélelmeznek a jelenség mögött meghúzódó valódi okként. Amennyiben nem szorít az idő, ajánlottabb az ingatlant ´pihentetni´ egy ideig, hiszen a piacon lévő vevőjelöltek átlagosan 6 hónap alatt találnak rá a megvásárolni kívánt ingatlanra, s ennek leteltével már egy új összetételű vásárlói kör válik elérhetővé.

Önmagában a változatlan áron kínált ingatlan is poros termékké válik, amennyiben az árazás rossz, és az értékesítés elhúzódik. Mindezt csak tetézni képes egy esetleges áremelés, melyre a használt lakás piac sokkal érzékenyebben reagál, mint az új építésű ingatlanok piaca. Utóbbi esetén elfogadhatóbb az esetleges árnövekedés, tekintettel a beruházói költségek változására.

Ritkább jelenség ugyan, de az összefoglaló szerint van rá példa, hogy az ingatlan ´rejtett értékei´ csak később tudatosulnak a tulajdonosban, s az első ajánlatok gyors beérkezése után úgy érzi, alacsonyan határozta meg az árat, emelni kíván rajta. Akadhat olyan külső körülmény - jelentős fejlesztések, mint például a kormányzati negyed terve, vagy a metróépítés - mely egy jól körülhatárolható terület árait megmozgatja, de itt is igaz, hogy a megvalósult beruházásoknak van tényleges, forintokra váltható hatása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy jelentős áremelés hatására a korábban aktív vevők elmaradnak, s az ingatlan az eredeti áron talál majd gazdára - olvasható az Otthon Centrum közleményében.

Forrás: http://www.privatbankar.hu/html/ingatlan/lako.php?kommentar=23370

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Menház utcában eladó egy földszinti, 53 m2-es, 2 külön ny...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

XI. Madárhegy csendes mellékutcájában, ÚJÉPÍ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 16. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Fiatalos, erkélyes, Nappali + külön nyíló hálós,...

Eladó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületPest - Szigetszentmiklós
Eladó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

SZIGETSZENTMIKLÓS ÚJONNAN FEJLESZETETT IPARI PARKJÁBAN, A TELEPÜL&E...


Ingatlan Max