ingatlan

Irreális árak, pangó lakáspiac 20 km-re Budapesttől

Göd, Sződliget, Dunakeszi: visszaesett a kereslet az ingatlanok iránt


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 08. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Közvetlen a Corvin Sétánynál eladó egy 37 m2-es, féle...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budakalász
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Masszív építésû, patinás, nagy terekkel és két BOROSPINCÉVEL rendelkezõ, 172 nm-es családi há...

A Göd, Sződliget, Dunakeszi alkotta agglomerációs sávban visszaesett a kereslet az ingatlanok iránt, aminek oka elsősorban a vásárlók pénzügyi helyzetének romlása. Nem túl optimisták az érintett település ingatlanközvetítői , pedig a települések helyzetét kedvezőnek lehetne mondani, nagyon közel esnek a fővároshoz, és még helyben is találhat munkát az, aki nem akarja vállalni az ingázás fáradalmait. A kisebb pénztárcával rendelkezők mind a kisebb ingatlanokat keresik, s mivel ezeket jobban ellehet adni, áruk ehhez igazodott, így árérték-arányuk irreálisan magas.
Göd

Bár Pest megyében az elmúlt időszakban folyamatosan nő a kereslet az ingatlanok iránt, ugyanakkor Gödön ez nem érezteti hatását. A többi környékbeli településhez hasonlóan a községnek is megvannak a problémái, a megkérdezett ingatlanügynökök szerint. Az önkormányzat itt is elég szűkös keretekkel rendelkezik, így konkrét fejlesztési tervek csak nagyon lassan születnek. Ugyanakkor elmondták, hogy kósza hírek felröppentek mostanában a fürdő értékesítéséről, és egy újabb autópálya lehajtó építésével kapcsolatban. 2006-ban nagyot lendült az utak állapota, a korábbi 50%-kal ellentétben, így 80% a szilárd burkolati arány.

Nagyobb kereslet a kisebb alapterületű házak iránt mutatkozik, míg a nagyobbak kevésbé kelendőek. Ez az állapot megmutatkozik az árakban is, a nagy alapterületű házak esetében az ár-értékarány irreálisan alacsony, míg a kisebbek esetén a mutató indokolatlanul nagy értéket vesz fel. Egy 100 nm-es ház ára 30 millió forint, de felújítására még 10 millió forintot rá kell költeni. A túlárazott házakat időbe telik eladni, s 2-3 éves sikertelenség után sokan kényszerülnek árcsökkentésre. A kisebb lakóingatlanok mellett nagyon népszerűek az üres telkek is, melyekből elég kevés akad, csak bontandó házzal lehet építkezésre alkalmas területet vásárolni. Így azonban az ár meglehetősen nagy magasságokba szökik fel, egy 720 nm-es telekhez bontandó házzal, 20 millió forintért lehet hozzájutni. Az üres telkek zöme az Oázis lakóparkban található, mely érdekes módon kevésbé népszerű a vásárlók körében, mint a Duna parti rész. Sok vevő számára a magasfeszültség okoz problémát. A terület 2/3 azonban még szabad, s a vezetékektől eltávolodva most már a kedveltebbnek számító területek kerülhetnek eladásra.

Elsősorban a Budapestet elhagyók választják a települést új otthonuknak, amit elősegít a jó közlekedési lehetőség, vonattal, 20 perces követési idő mellett 31 perc a Nyugati, busszal 35 perc az Árpád-híd, míg autóval 20 perc alatt el lehet jutni a Duna Plázáig. Érdekesség, hogy a megkérdezett helyi ingatlanügynök elmondása szerint a főváros közelsége ellenére, sokan dolgoznak otthon, más agglomerációs településekhez képest viszonylag kevesen ingáznak munkahelyük és otthonuk között.
Sződliget

A település ingatlanpiaca stagnál, kíváncsiskodók ugyan akadnak, de vásárló már kevésbé. Ennek oka sok más területhez hasonlóan a fizetőképesség hiánya a keresleti oldalon. Az új otthonra vágyók elsősorban 10-15 millió forint között szeretnének ingatlanhoz jutni, a sáv széle pedig gyakorta inkább 12 millió forinthoz közelít. 18 millió forint felett már megfizethetetlennek számítanak a családi házak, a 25 millió forintot elhagyva pedig egyenesen eladhatatlanok, mondták el a megkérdezett helyi ingatlanügynökök. Sződligeten is elsősorban a budapestiek szándékoznak új otthonra lelni, de a keresletet támasztók korosztályi megoszlása már sokkal vegyesebb. Vannak fiatalok, akik a jobb levegő miatt szeretnének ideköltözni, arányuk 30% körüli, de megtalálhatók a nyugdíjasok is, akik a nyugalmat keresik, arányuk szintén 30% körüli.

Telekből már meglehetősen kevés van, és ezeket drágán is kínálják az eladók. Egy 380-400 nm-es telekért 15 millió forintot is fizetni kell adott esetben, ami így már ténylegesen eléri a megfizethetetlen kategóriát, hiszen rá egy könnyű szerkezetes ház felhúzása még egyszer ennyibe kerül. Egy régebben épült átlagos ház ára 23-24 millió, esetleg 28 millió forint között mozog, attól függően, hogy mekkora az alapterülete, és a hozzá tartozó telek nagysága. Az elmúlt időszakban a Barackosnál épült minimum 150 nm-es, új ingatlanokért azonban már 32-35 millió forintot kell adni. Ezen házak közül elég sok várja új tulajdonosát, mivel a felépítők, vagy eleve értékesítésre szánták őket, vagy a nagy alapterület miatti magas számla riasztja a régi lakókat. A már korábban említett, még megfizethetőnek számító kategóriában való házhoz jutás nehézségét jól mutatja, hogy egy két szobás, 50 éves, gázbevezetéssel nem rendelkező, 450 nm-es teleken fekvő, rossz állapotban lévő házért is 16,5 millió forintot kérnek.

A település közműellátottsága hagy némi kívánnivalót maga után, de földútból már csak kevés van, az utak 90%-át szilárd burkolat fedi. A közlekedés feltételei jók, 20 percenként indul vonat, ami nem egészen 40 perc alatt ér be a Nyugatiba, a busz 35-45 perc alatt jut el Újpestre, autóval pedig 15 perc alatt megtehető a távolság a városig.
Dunakeszi

Az elmúlt években nagy érdeklődés mutatkozott Dunakeszi iránt, sok lakás/ház épült fel. Mára azonban a kereslet visszaesett, ami elsősorban a vásárlók pénzügyi helyzetének romlásával hozható összefüggésbe, s nem a település vesztett jelentősen vonzó képességéből. A település ingatlanpiaca stagnál az utóbbi időben, aki mégis otthont keres, az inkább kisebb lakást, házat szeretne vásárolni az alacsonyabb rezsi költségek miatt, ill. a már említett pénzügyi okok következtében. A megkérdezett helyi ingatlanügynökök elmondták, hogy az új otthonra vágyók, akik zömében a 30 év körüli korosztály közül kerülnek ki, gyakran csupán 1-2 millió forinttal rendelkeznek, s a szűk hitelkeret miatt, egyszerűen nem tudnak értékesebb házhoz, vagy lakáshoz jutni. A kisebb ingatlanok iránti igényhez igyekezett valamelyest alkalmazkodni a kínálat is, a megépült házak közül sok az ikerház, melyeket vállalkozók próbálnak értékesíteni, de a 30 millió forint körüli ár nem megfizethető a vásárlók számára. Az új otthonra vágyók a környező településekhez hasonlóan 12-20 millió forint között szeretnének ingatlanhoz jutni, de az árak, még régebbi építés esetén is 20-25 millió forinttól indulnak.

A lakáspiacon hasonló pangás tapasztalható, mint a házaknál. A panelok esetében szinte alig van mozgás, egyedül nyomott áron fordulhatnak elő vásárlások, de még a kis lakások esetében is nehéz az eladás. A vásárlók a rezsi miatt egyszerűen idegenkednek még a kicsi panellakásoktól is, nem beszélve a nagyokról. Egy régi, konvektoros téglaépítésű esetében 220 ezer forintot kell adni egy négyzetméterért, ami egy 50 nm-es lakás esetében 11 millió forintos vételárat jelent, mondta el a megkérdezett ingatlanügynök. Üres építési telek már szinte nincs is a településen, de a Dunakeszi és Göd között található Malomárok részen jelöltek ki újakat, itt vagy 40-60 telek várja gazdáját. Megkérdezett forrásaink szerint ezek azonban nem igazán kedveltek a vásárlók körében, mivel közelükben a gödi Oázis lakóparkhoz hasonlóan magas feszültségű vezetékek futnak.

A Dunakesziről ingázók jó közlekedési lehetőségeknek örülhetnek, vonattal 22 perc alatt elérhető a Nyugati- pályaudvar, busszal 20 perc Újpest-Városkapu, míg autóval 15 perc a város. Reggelenként és este a bejutást és a haza utat jelentősen megkönnyíti, hogy ezen a vonalon nem kell dugóval számolni.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Nagymaros
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

A Dunakanyar kellõs közepén, csodálatos panorámával a Visegr...

Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Bakonysárkány
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Bakonysárkányon eladó egy 120nmes, 5szobás, beépíte...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 08. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

CORVIN- negyedben a Fazekas Gimnázium mellett klasszikus liftes társashá...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Veszprém - Balatoncsicsó
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Balatoncsicsón, gyönyörû Balatonra- és a közeli tájakra n...


Ingatlan Max