ingatlan

Lakóingatlan bérbeadásának áfa bejelentése

csak szerdáig, vagyis április 16-ig van lehetőség


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Püspökladány
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Püspökladány belvárosban, 140m2-es tégla épít&ea...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Baranya - Mohács
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Árcsökkenés!!! Mohács határában közvetlen Duna-p...

www.penzcentrum.hu

Az ingatlanok bérbeadásával kapcsolatos áfa kötelezettség bejelentésének és az egyéb, az áfával kapcsolatos 2008. évre vonatkozó bejelentések megváltoztatására már csak szerdáig, vagyis április 16-ig van lehetőség az APEH közleménye szerint.

Az ingatlan bérbeadás adókötelessé tételére vonatkozó módosított szabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóalanyoknak lehetőségük nyílt arra, hogy amennyiben ingatlan bérbeadási tevékenységük keretében többféle ingatlant is bérbe adnak - amelyek között lakóingatlan is van -, akkor a lakóingatlan bérbeadása tekintetében az egyéb ingatlan bérbeadásától eltérően adózzanak 2008. március 18-ától.

Az ehhez kapcsolódó átmeneti rendelkezés szerint ha a belföldön nyilvántartásba vett adóalany a módosító törvény kihirdetését követő napig - azaz 2008. március 18-áig - az állami adóhatóságnak nyilatkozott arról, hogy az ingatlan bérbeadására irányuló szolgáltatásnyújtását adókötelessé teszi, nyilatkozatát a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül, azaz 2008. április 16-áig - a lakóingatlan bérbeadására vonatkozóan megváltoztathatja. A lakóingatlan-bérbeadás adó alóli mentességére vonatkozó nyilatkozat - vagyis az adómentesség - a módosító törvény kihirdetését követő naptól, 2008. március 18-ától kezdődően alkalmazandó.

Amennyiben a belföldön nyilvántartásba vett adóalany a módosító törvény kihirdetését követő napig nem tett ilyen nyilatkozatot, azaz ingatlanjait adómentesen adta bérbe, akkor a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül - azaz 2008. április 16-áig - nyilatkozhat arról, hogy az ingatlan bérbeadását, haszonbérbe adását a lakóingatlan bérbeadása kivételével adókötelessé teszi. Ez a nyilatkozat is a módosító törvény kihirdetését követő naptól, 2008. március 18-ától kezdődően alkalmazandó.

Az erre vonatkozó jogszabályi előírás a következő. Abban az esetben, ha az adózó az áfatörvényben, illetve ehhez kapcsolódóan az adózás rendjéről szóló törvényben előírt 2007. november 16. és 2008. február 15. napja közötti időszakban teljesítendő bejelentési, változásbejelentési kötelezettségét elmulasztotta, vagy teljesített bejelentésének tartalmát megváltoztatja, a mulasztás pótlását, illetve a választási jogának felülbírálatát bejelentheti a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül - azaz 2008. április 16-áig. E bejelentések teljesítését az áfatörvény és az adózás rendjéről szóló törvény alkalmazásában úgy kell tekinteni, mintha azt az adózó a törvényes határidőben teljesítette volna.

A módosító törvényben foglalt rendelkezések nem alkalmazhatók a 2008. február 15. napjáig teljesíthető nyilatkozat pótlására, illetve a nyilatkozat módosítására. Ez a rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a lakóingatlan és lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlan bérbeadási tevékenységre egyformán kíván az adóalany adómentességet alkalmazni, vagy adófizetési kötelezettséget választani, és az ezzel kapcsolatos bejelentését korrigálja, vagy pótolja. A módosító törvény által biztosított lehetőségen alapuló változtatások szerinti adózási módot 2008. január 1-jétől (illetve 2008. évközi tevékenység kezdés esetén annak időpontjától) kezdődően kell alkalmazni.

Ezeket az előző bekezdésekben említett "korrekciós" nyilatkozatokat - az adóhatóság által az adat- és változásbejelentésre rendszeresített nyomtatványokon - legkésőbb a határidő utolsó napján - 2008. április16-án - kell az adóhatósághoz benyújtani vagy postára adni. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye, azaz a határidő elmulasztása jogvesztő.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1010598-1.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szigetcsép
Eladó Lakóingatlan - családi ház

NAGYON JÓ ÁRON! Kedves ingatlan keresõk! Figyelmükbe ajánljuk: ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 21. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

LAKÁSKERESÕK FIGYELEM, JÓ ÁRBAN?? Csepel kedvelt részén a...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 08. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

VIII. kerületben, Visi Imre utca elején, felújított téglah&a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Mátraderecske
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A Mátra északi lábánál található kirá...


Ingatlan Max