ingatlan

Bajban van Pécs

Romokban a lakáspiac?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Polgárdi
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Polgárdiban, 15 km-re Fehérvártól, 12 km-re a Balatontól, lakóparki környezetben vásárolhatóa...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 18. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó tégla lakás Ingatlan állapota újszerû Ép&iacu...

 

www.portfolio.hu
Pécs ingatlanpiaca továbbra is szenved, az emberek inkább elköltözni, és nem beköltözni akarnak a városba. A helyiek közül sokan szeretnének megszabadulni nagyobb alapterületű ingatlanjuktól a magasabb rezsiköltségek miatt, s inkább egy kisebb, könnyebben fenntarthatót választanak helyette. Ennek következtében a kereslet szerkezete jelentősen átalakult a korábbi évekhez képest, s nagyon fontos szemponttá vált, hogy a tulajdonos üzemben tudja tartani új otthonát. Másik tendenciaként megfigyelhető, hogy a vásárlási kedvvel ellentétben megnőtt a bérleti igény, de mára már bérlésre kínált lakásokból is sok van, ezért a bérleti díjak a lakásárakhoz hasonlóan szintén csökkentek. Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése nem hozott jelentős lendületet a város ingatlanpiaci életébe, s kérdés, hogy a felmerült negatív hírek hatására, fog-e egyáltalán.

A Pécsen ingatlant vásárlók nagy része a szűkös anyagi keretei miatt, nem csak a lakások árát tartja fontos szempontnak, hanem a megvásárolt új ingatlan alacsonyabb fenntartási költségeit is. A nagyobb ingatlant eladók között gyakran találjuk meg az idősebb korosztályt, akik szintén a rezsi költségek miatt igyekeznek megszabadulni korábbi lakásuktól. A vásárlók 80-90%-ban helyiek közül kerülnek ki, az egyetemi idény kezdete előtt növekszik csak meg a más városból érkezők által generált kereslet, de gyakran az egyetemisták is csak ódzkodva vásárolják meg a lakásokat, mivel félnek attól, hogy 4-5 év múlva tanulmányaik végeztével csak kevesebbért tudják értékesíteni. A lakást vásárlók a szűkös forrásaik miatt szeretnék, ha leendő otthonuk ára 10-15 millió forint alatt lenne.

Ami a kínálatot illeti, panellakásból nagyon sok van, ezek szinte tömegtermékként vásárolhatók, ezen kategórián belül is, főként a 2 szobás lakások találhatók nagyszámban, mondta el kérdésünkre a helyi Continuum Ingatlanközvetítő munkatársa. A panellakások állapota jónak mondható a városban, egyre több helyen végzik el a Panel Plusz program keretében a felújításokat. A négyzetméterárak a kis alapterületű lakásokat illetően 200 ezer forint körül alakulnak, míg a nagyobb alapterületű lakás négyzetméteréért 150-160-170 ezer forintot kell adni, bár egy rosszabb állapotúhoz akár 120-130 ezer forint/négyzetméter áron is hozzá lehet jutni. Az előbb említett árak a lakás elhelyezkedésétől függően mozognak a sávban, egy Belvároshoz közelebbinek számító lakásért többet, míg a kertvárosban kevesebbet kell adni új otthonunkért. A nagyobb lakások négyzetméterárai azért térnek el lényegesen a kisebbekétől, mivel az előbbiek esetében a havi rezsi költség a téli időszakban a 80 ezer forintot is elérheti.

Továbbra is kérdéses a szellemház sorsa
Magyarország talán legfeltűnőbb és legmagasabb szellemépületét Pécsett találjuk. A 25 emeletes toronyházat 1989-ben statikai indokok miatt lakhatatlannak minősítették. A 90-es évkben egy befektető tulajdonába került, aki viszont az ígért fejlesztéseket nem hajtotta végre rajta, így azt a pécsi önkormányzat visszaperelte tőle, s 2002-ben statikailag rendbe tette az épületet. Néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy megoldódik a szellemház helyzete, a Wallis Ingatlan ugyanis - egyedüli ajánlattevőként - megnyerte az épület értékesítésére kiírt pályázaton. A minimálisan meghatározott árnál 40 millió forinttal többet, 450 milliót ajánlott a Wallis, mely tervei szerint lebontotta volna az épületet és annak helyén egy 21 emeletes házat húzott volna fel, melyben irodák, üzeletek és egy hotel kapott volna helyet. A közgyűlés azonban lapértesülések szerint érvénytelennek nyilvánította a pályázatot, mert a Wallis "csak" 2011-re ígérte volna a beruházás megvalósítását és a parkolóhelyek számát illetően is voltak nézeteltéréseik.


A téglaépítésű lakásokat illetően három kategóriát lehet megkülönböztetni a Continuum szakértője szerint, az egyik a nagypolgári belvárosi lakásokat jelenti, ahol nehéz tipizálni a lakások árait, ezek egyedileg árazódnak be, akár 27 millió forintot is fizethetünk egy 120 nm-es lakásért. A másik két kategóriát Uránváros és a Meszes jelenti, ahol zömében ’50-’60-as években épült házakat találunk, s egy lakáshoz 7-10 millió forintért juthatunk hozzá. Uránvárosban többségében távfűtéses lakások találhatók, melyek árai inkább a 10 millióhoz közelítenek, míg Meszes városrészen nagyobb arányban találhatók a gázkonvektoros fűtésű lakások, melyek árai az olcsóbb sávszélhez közelítenek, mondta el a Continuum Ingatlanközvetítő képviselője. Több helyen beépítették a tetőtereket, mely lakások árai magasabbak, vagy ha nem is adhatók el drágábban, mindenképpen előbb lehet rajtuk túladni.


Újépítésű lakásokból viszonylag sok épült az elmúlt időszakban Pécsett, azonban dr. Horváth Csaba, a Fundus Kft ügyvezetője elmondta, hogy a nagyobb alapterületű új lakásokat nehéz értékesíteni a kisebbekkel ellentétben, s ezek általában megmaradnak. Egy belvárosi új lakás esetében, a Duna house információi szerint, 300-400 ezer forintos négyzetméter árral kell számolni, míg a külsőbb részeken 250-280 ezer forintért is megvásárolhatjuk a nem rég épült új lakásunkat. A városban meglehetősen sok üres építési telek van a közművesítési programok hatására. Ugyanakkor egy panorámás jól megközelíthető építési telekhez irreálisan drágán lehet hozzájutni, s sok esetben olcsóbbnak számít házat vásárolni, mint házhelyet. A házakat nehéz eladni Pécsett, villalakásokra szinte egyáltalán nincs kereslet, de az alacsonyabb árkategória esetében is problémáink adódhatnak, ha meg akarunk szabadulni családi házunktól. A Balatonyi Ingatlan ügyvezetője elmondta, előfordul, hogy egy utcában a házak jelentős része eladó, s bár az eladási árat egy 100-120 nm-es ház esetében 35 millió forintról indítják, a végén még 23 millióért sem megy el az ingatlan. Véleménye szerint a gyér ingatlankereslet oka elsősorban, hogy elszegényedett a város, valamint, hogy a környéken kevés a munkahely. A más városból érkező, de Pécsett tanuló diákok zöme elhagyja a várost a tanulmányai befejeztével, sőt a helyi születésűek közül is sokan keresik máshol a boldogulást.

Az EKF sem segít

Arra a kérdésre, hogy mennyire befolyásolja a pécsi ingatlanpiac helyzetét az, hogy a város elnyerte 2010-re az Európa Kulturális Fővárosa címet, a megkérdezett helyi ingatlanügynökök egyöntetűen azt a választ adták, hogy ez egyelőre nem jelentett új lendületet a lakáspiac számára, dr. Horváth Csaba, a Fundus Kft ügyvezetője szerint, elmozdulás esetlegesen csak a jövő év elején várható. Ehhez még hozzátette, hogy több terv született már a közeljövőre vonatkozó panzió és szállodaépítésekkel kapcsolatban, sőt néhány már fel is épült. A negatív hírek, és sajtó visszhangok, azonban gátat vethetnek a kis-, és közép-vállalkozók által indított beruházásoknak. A városra és ingatlanpiacára gyakorolt hatások erősen függnek a jövőre vonatkozó tervek kimenetelétől, ez alatt nem csak megvalósulásukat értve, hanem annak körülményeit, és vele kapcsolatos negatív híreket is.

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Debrecen Kinizsi utcán eladó, egyedi igények alapján felújítandó, 1,5 szobás, utcafronti házr...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szigetszentmiklós
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szigetszentmiklós legjobb környékén a Kis-Dunától 100...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Nagytarcsa
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

MÉG 3 LAKÁS SZABAD! Nagytarcsa aszfaltos utcájában 90,5 nm-es, e...

Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Nógrádsáp
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nógrádsáp település Nógrád Vármegye d&e...


Ingatlan Max