ingatlan

Lakni igen, nyaralni nem - Merre tart a Velencei-tó?

Kereslet-kínálat és ami mögötte van


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Zsámbék
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Zsámbék legszebb részén, minõségi gerenda ikerházfelek eladók, önálló 470m2-es kerttel. Nappa...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Úrhida
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Úrhidán családi házas övezetben eladásra kínálok 923 m2 belterületi építési telket, 18 m szé...

A Velencei-tó szerepei között egyre nagyobb hangsúlyt kap az agglomerációs, s egyre többen döntenek úgy, hogy a Budapesthez közelebbi, de drágább települések helyett, inkább a tó környéki települések egyikén lelnek új otthonra. A Balatonhoz hasonlóan a külföldiek ingatlan tulajdonlása itt sem jelentős, a 7-8 éve itt befektető német vásárlók mára már nagyrészt eladták házaikat. A most stagnáló piac életébe új lendületet hozhatnak a közeljövőben tervezett beruházások, de az ingatlan szektorban továbbra is az erős túlkínálat uralkodik.
Kinek vonzó?

A Velencei-tó környékén ingatlant vásárlók csupán 20%-ka teszi ezt kikapcsolódási, üdülési szempontból, míg a maradék 80% új otthont keres a környező települések valamelyikében. A budapestiek 70%-ban dominálják a piacot, Székesfehérvárról érkezik a vásárlók 10%-a, a környéken lakók ingatlanhoz jutásai pedig szintén 10%-ot érintenek. Érdekes kérdés lehet, hogy vajon hogy teljesít a Velencei-tó a Balatonhoz képest, melyik vonz nagyobb keresletet? Erre azonban elég nehéz válaszolni, Szegedi Éva az Immo-Velence ügyvezetőjének elmondása alapján például akadnak olyanok is, akik Balatonnál lévő ingatlanukat adják el egy Velencei-tó közelében lévő ház kedvéért, bár más vélemények szerint a terület ingatlanpiaca kifejezetten pangónak tekinthető, míg a Balatoné kevésbé.


Jelenleg csupán az idényjellegű szolgáltatások a meghatározóak a Velencei-tó környékén, s ahhoz, hogy ez megváltozhasson, új beruházásokra van szükség, melyek talán most a megvalósulás útjára léptek. Az év elején megrendezett Velencei-tóról szóló konferencián számos új projekt bemutatásra került. Idén nyáron megnyithat Velencén az első négycsillagos Wellness-szolgáltató centrum, Gárdonyban tervezik a Napsugár strand és partszakasz átalakítását egy 1.5 milliárdos beruházás keretében, valamint további terv a korábbi TESZ hotel átalakításával egy 4 csillagos hotel létrehozása, valamint a fejlesztések között szerepelhet az Agárdi termálfürdő szomszédságában egy apartman ház felépítése. A megvalósuló új befektetések talán lendületet, élénkülést hozhatnak a térség ingatlanpiacának életébe, s így követheti a Balaton már élénkülni látszó piacát.

Kereslet-kínálat és ami mögötte van

Jellemzően még a nyaralók esetében is olyanok kerültek előtérbe, melyek egész éves lakhatást is lehetővé tesznek, mivel azok, akinek kellően sok pénze van, távolabbi úti célt választ magának a nyáron, a szűkebb keretekkel rendelkezők esetében pedig valószínűleg a nyaraló sem fér bele a családi költségvetésbe. Az utóbbi két év tendenciája, hogy sok kisgyermekes család akarja háta mögött hagyni Budapest zaját, és költözne újépítésű családi házba a Velencei-tó környékén. Ennek oka, hogy a munkahelyükre nem olyan nehéz a bejutás, hiszen Gárdony nem egészen 50 kilométerre található csak Budapesttől, így autópályán dugó nélküli időszakban 25 perc alatt elérhető a város széle, míg csúcsidőben az utazás ideje háromnegyed órát tehet ki. Vonattal 50 percet vesz igénybe eljutni a Déli-pályaudvarra, s a közlekedés minősége folyamatosan javul az új elővárosi rendszernek köszönhetően.

A kínálat szerkezete azonban nem egyezik a keresett ingatlanok szerkezetével, a régebbi 25-30 éves családi házakból akad sok, a keresett újak helyett, így ez előbbieket elég nehéz eladni. Az eladhatatlanság másik oka, hogy az ingatlanok nagy alapterülete miatt az eladók úgy gondolják, hogy házuk többet ér a piac által kínált tranzakciós áraknál, s nem akarnak az általuk reálisnak vélt árnál kevesebbért belemenni az üzletbe.

Amit az árakról tudni kell

A házak árai a parthoz közeledve emelkednek, egy régi, apró kis nyaralóért 6-8 vagy legfeljebb 10 millió forintot kell adnunk, míg egy új építésű, 120 nm-es, garázzsal rendelkező házat 28-35 milliót forintért vásárolhatunk meg.Ugyan nem túl sok, de azért akadnak lakások is a környéken, téglából és panelből egyaránt. Érdekes módon ezek árai között nem mutatkozik a fővárosihoz hasonló különbség, egy 43 nm-es panellakásért 8-9 millió forintot, míg 65 nm-es társáért 10-11 millió forintot kell adnunk. Egy téglaépítésű, gázkonvektoros 53nm-es lakás ára 10-11 millió forint között mozog, míg egy újabb típusú, de szintén gázkonvektoros lakásért 13-15 millió forintot kérnek el az eladók.

Üres telek viszonylag már csak kevés van a Velencei-tónál, de még kerülnek kialakításra további építési területek, bár nem olyan nagy számban. Egy közmű nélküli telek ára 10 ezer/nm körüli áron, míg egy közművesített 12 ezer/nm-es áron cserélhet gazdát, de egy partnál lévő ingatlanért már 15-18 ezer forint /nm-et kell fizetni.

Szinte teljesen egyéni, hogy ki melyik részt tekinti előnyösebbnek a Tó körül, inkább az a döntő, hogy ki milyen szempontokat tart fontosnak a választáskor, a partot, a panorámát, vagy épp a könnyebb autópálya-elérést. Akinek fontos a part közelsége, az inkább Gárdonyt, Agárdot, vagy Velencét részesíti előnyben, míg aki inkább a szebb panorámában, vagy egy nagyobb telekben érdekelt szívesebben választja a Bence-hegyet, vagy Sukorót.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Vas - Szombathely
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Szombathely újonnan kialakított lakóövezetében, az Olad Platón eladó 984nm-s építési telek. ...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Baranya - Görcsöny
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó a Görcsönyi szõlõhegyen egy jelenleg akácfákkal betelepített 1700 nm-es terület, mely g...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Nagykorös
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Felújított 55 nm-s 2 szobás erkélyes lakás ELADÓ Nagykõrös központhoz közel! Ingatlan adat...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Budaörsön Törökugrató panorámás részén 140nm-es házrész,350nm-es telekkel! Az amerikai...


Ingatlan Max