ingatlan

Dúl a háború: egymás munkatársait rabolják el az ingatlanosok

Franchise humánetika felsőfokon                                www.ingatlanmagazin.com Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Kiadó Lakás Tatán!! Szeretne nyugodt de mégis központi hely...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 14. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

IDEJE VÁLTANI...! Egy Exkluzív - Költséghatékony Funkcion&...

Milyen humánpolitikával választják ki a magyar franchise rendszerű ingatlanközvetítő hálózatok embereiket, mennyire tesznek egymásnak keresztbe?
Kié a nagyobb tortaszelet?

Nincs pontos adat arra nézve, hogy a franchise rendszerű ingatlanközvetítő hálózatok a piac hány százalékát fedik le, hiszen gyakorlatilag az sem ismeretes, hogy hány ingatlan adásvétel történik közvetítőkön keresztül. Becslések szerint az üzletkötések 40 százalékát segítik ingatlanos szakemberek, bár olyan adat is van, amely szerint a közvetítők a piacnak csupán 10-15 százalékát fedik le. Annyi ugyanakkor biztosnak látszik, hogy a közvetítőirodákon keresztül történő értékesítésekből a franchise-hálózatok területenként változó arányban, általában 30−70 százalékosan részesednek, részarányuk pedig folyamatosan növekszik. Ehhez folyamatos utánpótlás, megfelelő munkaerő szükségeltetik.

Farkastörvények?
Farkastörvények?


Átjáróház lenne?

Az ingatlanközvetítő irodáknál és hálózatoknál jóval magasabb a fluktuáció, mint például a multinacionális cégeknél. Ez a teljesítményalapú értékesítői szakmák jellemzője, ami az ingatlanközvetítő irodákat és hálózatokat is sújtja. A jövés-menésnek a sikertelenség is oka lehet, könnyen kiderülhet, hogy valaki egyszerűen nem alkalmas arra, hogy ügyfelekkel tárgyaljon.

Ebből a szempontból a nagyobb cégek kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a nagy számok törvénye alapján jobban meg tudják válogatni embereiket. Persze az is előfordulhat, hogy egy munkatárs egyszerűen csak az adott hálózatnál vagy irodánál nem találja meg a számításait, és ezért továbbáll egy másik céghez, esetleg irodához, tudtuk meg Szalay Kingától, a Duna House franchise-igazgatójától. Ugyanez a jelenség az Otthon Centrumnál is megfigyelhető: mint Kühne Katától, a hálózat franchise-részlegének ügyvezető igazgatójától megtudtuk, főleg a kreatív emberek viselik nehezen a franchise-hálózatok szabályait, egyszerűen azért, mert nem látják mögötte a logikát, vagy nem értenek egyet a munkamódszerekkel.

Ebből a szempontból óriási felelőssége van a vezetőknek, mert csakis ők tudnak perspektívát felmutatni munkatársaiknak. Az OC nyolcszáz fős gárdájából például évente 20-25 ember távozik. „Benne van a pakliban, hogy ők a vezetőkben vagy a technológiában csalódnak, vagy egészen egyszerűen nem bírják a kötöttséget” – fogalmaz az ügyvezető.

Szabad préda

A franchise-hálózatok munkatársai belépésükkor konkurenciatilalmat vállalnak, azaz bizonyos ideig nem dolgozhatnak más hálózatoknak. A DH-nál területi és időbeli korlátozások vannak, ezzel együtt nem cél a volt kollegák szakmai ellehetetlenítése, a szabad mozgás korlátozása. Hasonló a szabályozás az OC-nél és a többi hálózatnál is, bár Kühne Kata szerint ezek a szerződések csak akkor érnek valamit, ha azokat be is akarják tartatni. „Aki el akar menni, az el fog menni, megtalálja a módját” – szögezi le, majd folytatja: „Ezzel csak akkor van gond, ha a kolléga a cég technológiáját és kapcsolatrendszerét is magáénak érzi, és megpróbálja átvinni egy másik hálózathoz. Ezt persze viszonylag egyszerű szankcionálni, hiszen az adat- és technológialopás rendőrségi úton végigkövethető, büntethető.

Ennek tényét a hálózatok már a kezdet kezdetén tudatosítják munkatársaikban, akik ennek tudatában írják alá szerződésüket. Eleinte ezt könnyű tudomásul venni, ám nehéz kilépés után is az ingatlanos szakmában maradni. Ilyenkor a portfolió és az ügyfélkör felépítését gyakorlatilag elölről kell kezdeni.” Szalay Kinga a szigorú szerződésekkel kapcsolatban arra is utalt, hogy a gyakorlatban ritka, hogy ténylegesen bírósági vagy rendőrségi útra terelődjenek az ilyen esetek; a felek általában megegyeznek.

Levadászott munkatársak

A franchise-hálózatok számára a jó munkaerő a legnagyobb érték, a tehetséges munkatársak megszerzése a cégek alapvető érdeke. „Az elmúlt évben több olyan eset is előfordult, amikor nagy hálózatok munkatársai az új kezdet reményében új piaci szereplőhöz csatlakoztak – többségük azonban néhány hónap múlva újra eredeti partnere ajtaján kopogtatott.

Olyan is előfordult, hogy egy-egy új hálózat etikátlan módon, a tisztességes piaci magatartás határait súrolva, több hálózat értékesítőit egyszerre próbálta elcsábítani” – mondja Szalay Kinga. Ugyanerről a jelenségről számolt be Kühne Kata is, immár nevesítve a Re/Max-et. „A tengerentúlon teljesen elfogadott, hogy a tanácsadók leveleket, rövid szöveges üzeneteket és telefonhívásokat kapnak a konkurenciától, és az is, hogy nyíltan próbálják átcsábítani őket. A mi kis piacunk ebből a szempontból egy kis tavacska, így a Re/Max agresszív toborzási módszere óriási hullámokat vert fel.

Jössz vagy maradsz?
Jössz vagy maradsz?


Hatalmas felbődülést keltett, hogy a cég gyakorlatilag direkt módon megkereste az Otthon Centrum, az A1, és a Duna House embereit. Tőlünk végül csak tizenöten mentek el, ami azért számít soknak, mert korábban nem fordult elő, hogy egyszerre többen is, ugyanahhoz a céghez távozzanak.” A konkurenciától történő munkaerő-elszipkázásra eddig ennyire direkt módon nem volt példa. Sem az OC, sem a DH nem tett közvetlen ajánlatot egymás tanácsadóinak, de ha valaki jelentkezett hozzájuk, nyilván foglalkoztak vele. Az OC is elismeri, megesett, hogy a konkurencia egy-egy tehetséges embere náluk landolt, és a DH sem tagadja, hogy örül annak, ha munkatársainak már van tapasztalata. Egymás lábára viszont ez idáig nem lépett a két legnagyobb hálózat.

A Re/Max álláspontja szerint a társértékesítők vándorlása eddig is teljesen természetes volt ezen a piacon, ezen a cég magyarországi megjelenése nem sokat változtatott. Zákonyi Bence PR tanácsadó szerint a helyzet a Re/Max nemzetközi mérce szerinti versenytársainak idén várható piacralépésével sokkal élesebb lesz, hiszen minden ingatlanhálózatnak szüksége van jó értékesítőkre. A siker szerinte a társértékesítők sikerén és ösztönzésén múlik.
Szabó E.

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBaranya - Mohács
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Mohácson egy franchise szolárium bérleti jogát kíná...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásJász-Nagykun-Szolnok - Szolnok
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Szolnok városközponthoz közeli, csendes utcában lévõ, nappali ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Csopak
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Remek befektetési lehetõség! Jól mûködõ, folyamatosan karbantartott...

Eladó - Üdülő - hétvégi ház-nyaralóPest - Budakeszi
Eladó Üdülő - hétvégi ház-nyaraló

Budakeszi Nagyszénászúg hétvégi házas ingatlan elad...


Ingatlan Max