ingatlan

Ingatlanpiac

stagnáló Európa, száguldó magyarok  Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Nagyoroszi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Megvételre kínálok Nagyorosziban egy 100 négyzetméter bels...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Csömör
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

BERUHÁZÓI ÁRON! FOLYAMATBAN LÉVÕ ÉPÍTKEZÉS! ...

www.portfolio.hu

A hitelpiaci válság jelentősen visszavetette az európai ingatlanpiacokat az év utolsó negyedévében, az első félévben rekordgyanúsnak induló 2007-es év így csak minimális emelkedést hozott a befektetés összvolumenében. A legnagyobb visszaesést a legérettebb piac, az Egyesült Királyság produkálta, míg néhány nyugat-európai országban a gyenge utolsó negyedév ellenére is emelkedést regisztráltak 2006-hoz képest. A közép-kelet európai régió ingatlanpiacán a tranzakciók összvolumene a hitelpiaci válság miatt csökkenésbe fordult át a 2006-os évhez képest, Magyarország azonban a finanszírozási nehézségek és a válság eszkalálódása ellenére rekord évet zárt, s 2006-hoz képest 150 százalékos emelkedést produkált.


A britek estek vissza leginkább


Eddig néhány angliai statisztikát leszámítva csak nem hivatalos piaci információk és pletykák alapján értesülhettünk a hitelpiac negatív hatásairól, a CB Richard Ellis legfrissebb adatai azonban maximálisan alátámasztják az elhalasztott, ill. meghiúsult tranzakciókról, visszavonulót fújó befektetőkről szóló piaci híreket. Egész Európát tekintve a 2006-os 230 milliárd eurós össztranzakciós volumenhez képest 2007-ben csupán 236 milliárdig emelkedett az összeg, holott az év első fele még rekordévet ígért. A hitelpiaci válság begyűrűzése azonban kiszorította a piacról a magas tőkeáttétellel operáló befektetőket, s a keresleti oldal visszaesésével a befektetési piac is jelentősen átalakult az év utolsó néhány hónapjában.

2008.01.09 07:00
Megfagyott az ingatlanpiac

2007.11.27 05:48
Ingatlanpiac a hitelválság után - Mennyire súlyos a helyzet?

2007.11.16 10:45
"Nagyon megváltozott az ingatlanpiac" (interjú)


2007 negyedik negyedévében, mely hagyományosan a legaktívabb befektetési időszak, a 47.2 milliárdos tranzakciós összvolumen harmadával kevesebb mint 2006 azonos időszakában. A legnagyobb visszaesés a legérettebb és legtranszparensebb piacon, az Egyesült Királyságban következett be, míg számos nyugat-európai országban nőtt a befektetési forgalom, főleg Franciaországban, Németországban, Hollandiában, ami ellensúlyozta az alacsonyabb brit, ír, lengyel és svéd aktivitást.

A brit piac reakciója véleményünk szerint éppen érettségéből és transzparenciájából fakad, s várható, hogy a kevésbé szofisztikált európai piacokat 2008 első negyedévében "éri utól" a drasztikusabb visszaesés. Gyorsan hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy az egyes ingatlanpiacokon egy sor olyan sajátosság áll fenn, hogy a válságtól függetlenül is mutathatnak pozitív jeleket befektetési szempontból, amire jó példa hazánk ingatlanpiaca is.

Stagnáló régió, száguldó magyarok

Míg a 2007-es év első fele után még úgy nézett ki, hogy 2006 után 2007 is kiugró évet hoz Közép- és Kelet-Európa számára, addig a hitelpiaci válság elsodorta az ultolsó negyedévet és végül minimális csökkenést hozott a mögöttünk álló év. Míg 2006-ban 12.7, addig tavaly csak 12.5 milliárd euró értékben cseréltek gazdát ingatlanok a régió országaiban. A legnagyobb visszaesést a lengyel piac produkálta, a 2006-os 4.3 milliárd eurós összvolumen 2007-re mindössze 2.3 milliárdra olvadt, s ezzel Lengyelország át is adta a vezető helyet Csehországnak, ahol jelentős emelkedést hozott a 2007-es év, összesen 2.8 milliárd eurót fektettek be ingatlanba.


Magyarország a 2006-os gyenge év után olannyira erős évet produkált, hogy még a harmatos utolsó negyedév sem tudta elrontani a rekordot. A 2006-os mindössze 730 millió eurós összvolumen után 2007-ben 1.9 milliárd eurós befektetési csúcs született. Ez alapvetően annak köszönhető, hogy a 2006-os év kiugróan passzív volt befektetési szempontból, míg 2007-ben több prémium termék is új tulajdonosra talált. Az Arena Plaza értékesítése pl. a teljes volumen több mint 20 százalékáért felelős, s ezen kívűl 2006-tal ellentétben tavaly több nagy tranzakció (Campona, Átrium Park, DCM portfólió, Park Átrium, Népliget Center, Arena Corner, stb.) is realizálódott. A 2007-es magyarországi adatokon tehát még nem igazán látszik a hitelválság, azonban elképzelhető, hogy a hitelpiac eszkalálódása, a finanszírozás nehezülése 2008 elején mutatkozik majd meg számokban is.


Rendkívűl látványos lassulást produkált viszont Oroszország. A 2006-os 1.8 milliárdos tranzakciós összvolumen után a legtöbb tanácsadó 2007-et kikiáltotta az orosz piac nagy robbanásának, ez azonban egyáltalán nem valósult meg, "mindössze" 2.2 milliárd eurónyi ingatlan cserélt gazdát, s ezzel Oroszország nem tudta átvenni a vezető pozíciót a cseh-lengyel párostól. Ha a 2000-től összesített tranzakciókat nézzük, akkor egyelőre Magyarország is megelőzi az orosz piacot, mely ilyen tekintetben még mindig csak a negyedik helyen tart.


Német-francia dominancia


A befektetések az átlagnál nagyobb mértékben nőttek Európa legnagyobb piacai közül kettőben - Franciaországban és Németországban - az elmúlt évek során, és ez megváltoztatta Európa befektetési térképét. 2004-ben az Egyesült Királyság vonzotta a befektetési forgalom mintegy felét, míg 2007-ben a brit piac -még mindig elsőszámú célpontként ugyan- már csak a piac 30 százalékát jelentette. Ugyanakkor az elmúlt években átlag feletti növekedést mutató német és francia piac együttesen az európai befektetések 36 százalékát képviselte.


Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiaci részlegének vezetője a jelentést kommentálva úgy nyilatkozott, hogy "az Egyesült Királyság a legérettebb és legtranszparensebb piac Európában, így a hitelkorlátozás ezt a piacot érintette a legérzékenyebben, ami a befektetői aktivitás csökkenését és az ingatlanárak korrekcióját eredményezte 2007 utolsó negyedévében. Az befektetői aktivitás Egyesült Királyságon kívüli piacokon tapasztalt relatíve kis visszaesése azt mutatja, hogy számos európai piac továbbra is a befektetők bizalmát élvezi. Az alacsony kamatok és a rendelkezésre álló tőke nagysága erősíteni fogja a keresletet 2008-ban is, habár a befektetők óvatosabban választanak és a kockázati árazásuk is érzékenyebb lesz."

Michael Haddock, a CBRE európai kutatási igazgatója szerint: "a hitelezési feltételek szigorodása hatással lesz a befektetési forgalom szintjére 2008 első félévében. A 2007 és 2008 között várt visszaesés ellenére a tőkeerős befektetők, mint a német nyíltvégű alapok és a szuverén vagyonalapok erősíteni fogják az európai befektetési aktivitást 2008-ban."
Forrás: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?hn=1&k=14&i=92548
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Dabas
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Kizárólag az Adamcsik Ingatlan kínálatában! Dabason megv&e...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 13. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

Szent István körúton, „Ügyvédházként elh&i...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Heves - Eger
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Befektetésnek kiváló!!!!!!!!! Eger, északi részén, ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBékés - Békéscsaba
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Sétáló utca kedvelt részén, Korzó tér k&ouml...


Ingatlan Max