ingatlan

Újabb ingatlanos láncok a láthatáron

Még nehezebb lehet a fennmaradás a független közvetítőknek.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 08. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

A VIII. kerületben 64 m2-es, 2 szobás, nagy erkélyes, teljes körûen felújított, napfényes, te...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Somogyacsa
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A Somogyi dombság egyik hangulatos kistelepülésén, Kaposvártól 35 kilométerre, központi fekvé...

http://origo.hu/ingatlan/

 

Az egyik legnagyobb külföldi hálózat két évvel ezelőtti megjelenése után az idén valószínűleg újabb, nemzetközi mércével mérve is nagy halak szállnak be a magyar ingatlanfranchise-bizniszbe. Még nehezebb lehet a fennmaradás a független közvetítőknek.


Több nagy nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat megjelenése várható Magyarországon az idén, vagy legkésőbb jövőre. A Franchiseportal.hu szerint a spanyol Alfa Inmobiliaria és MC Inmobiliaria, az amerikai Century 21 és a francia Laforet tervezi a piacra lépést.

Nem meglepő, hogy Magyarország felkeltette az említett hálózatok figyelmét, elvégre hazai a franchise-hálózatoknak általában jól megy, az ingatlannal foglalkozóknak nemkülönben. A piacon még bőven van hely, hiszen nálunk alacsony, de egyre növekvő azok aránya, akik közvetítő segítségével értékesítik otthonukat.

Az eddigi egyetlen itt próbálkozó külföldi hálózat az amerikai Re/Max, amelynek partnerei a 2006-os indulás óta már 40 irodát nyitottak - vagyis jelenleg a harmadik legnagyobb csapatot tudhatja magáénak. A piac többi jelentős szereplője - így a piacvezető Otthon Centrum, a második Duna House és a City Cartel - az országhatárokon belül működik.

Divatos célpont a régió

A fejlett nyugati ingatlanpiacokon azonban gyakori, hogy egy sikeres, országot "kinövő" közvetítő külföldön terjeszkedik tovább. Az ambiciózus cégek figyelme mostanában leggyakrabban Kelet-Európa és egyes ázsiai régiók felé fordul.

Az Alfa Inmbolilaria a legnagyobb, ingatlannal foglalkozó spanyol franchise-lánc. Több mint 700 iroda tartozik hozzá Spanyolország mellett Marokkóban, Csehországban, a Dominikai Köztársaságban, Mexikóban, Portugáliában, Peruban, Ecuadorban, Kolumbiában és Bulgáriában.

A társaságnak fél év múlva valószínűleg már lesz magyarországi képviselete - mondta az [origo] érdeklődésére a hozzánk készülő nagy láncok hazai képviseletét ellátó, egyebek között franchise-tanácsadással foglalkozó Dakexpo Kft. ügyvezetője. Mandel Katalin hozzátette, az Alfánál az egyes országokra vonatkozó, úgynevezett mesterjogot nemcsak megvásárolni, hanem - havonta 1000 eurós díjért - bérelni is lehet.

Az MC Inmobiliaria magyar hálózatának működtetésére egyelőre nem akadt még érdeklődő - tájékoztatott Mandel Katalin. A 200 irodát felmutató vállalkozás 1989-ben alakult, s hét évvel később váltott a franchise-rendszerre.

Az amerikai óriás is jönne

Igazi mamutnak számít az ágazatban az Egyesült Államokból indult Century 21, amely a különféle ingatlanszolgáltatásokat kínáló Realogy Corporation csoport egyik leányvállalata. Az Enterpreneur magazin 2007-es listáján a globálisan terjeszkedő amerikai franchise-láncok között a 20. legnagyobbnak bizonyult (a Re/Max e rangsorban a 7. lett). Világszerte - beleértve Latin-Amerikát és a Távol-Keletet - 45 országban vetette már meg a lábát - vélhetően hónapokon belül nálunk is, egy török üzletember ugyanis megvásárolta a jogot.

A Dakexpo Kft.-nál úgy tudják, évek óta készül a magyar piacra a francia Laforet lánc, de mivel nagyon szigorúak a leendő partnerral támasztott feltételei, eddig nem talált megfelelőt. A Laforet 1981 óta közvetít francia ingatlanokat, irodáinak száma már 2006-ban meghaladta a 700-at. Franciaországon kívül Portugáliában, Luxemburgban és Marokkóban tevékenykedik.

A felsorolt, bevált know-how-t és hatalmas adatbázist kínáló hálózatok általában nem mérik drágábban a belépést az irodáknak, mint hazai versenytársaik. Az Alfa például - amellett, hogy megkövetel egy legalább 30 négyzetméteres, utcafronttal rendelkező üzlethelyiséget - 1000 euróért biztosítja a külső és belső propagandaanyagot és a logóval ellátott irodai eszközöket, belépési díjként 6000 eurót kér, havonta pedig körülbelül 300 eurót. Az eladások után járó jutalékot a franchise-átvevő teljes egészében megtarthatja.

Ha ezek a nagy átadók valóban belépnek Magyarországra, az bizonyára megmozgatja az ingatlanközvetítők piacát. Aligha kétséges, hogy lehetőségeik szűkülése miatt tovább fogynak a teljesen függetlenként megmaradni próbáló kisvállalkozások, vagyis a látszólagos differenciálódás valójában felgyorsíthatja a centralizálódás folyamatát.

 

Forrás: http://origo.hu/ingatlan/20080118-ingatlanfranchise-ujabb-nemzetkozi-kozvetitolancok-a-lathataron.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Hajdú-Bihar - Mikepércs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Mikepércsen a déli, új osztású részen 1151 nm-es építési telek eladó! Jellemzõi: - utcafron...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 12. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Széchenyi-hegyen eladó egy csodálatos panorámával rendelkezõ, jelenleg két lakásos családi há...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Álmodd meg az Otthonodat!!! Teljesen felújítandó állapotban lévõ lakás REFERENCIA FOTÓKKAL...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Sóskút
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Sóskúton, a Sóskúti Lovas- és Élménypark közelében egy 2806 nm-es jó minõségû (6-os bes...


Ingatlan Max