ingatlan

Lakásárkörkép: mennyi egy négyzetméter vidéki városokban?

Közelednek az árak


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szigetszentmiklós
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szigetszentmiklós Ragád városrészében egy csendes utc&aacu...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Budaörs
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Domb lakóparkban kiadó lakás. Budaörsön a Domb lakópa...

Az Ingatlanmenedzser.hu statisztikáinak segítségével utánajártunk, melyik nagyvárosban mennyiért vehetünk lakást. Győr, Debrecen és Pécs mellett Veszprém is a legdrágábbak közé tartozik.

Az Ingatlanmenedzser.hu ingatlanstatisztikáit böngészve föltérképeztük hazánk nagyvárosainak ingatlanárait. A két legdrágább városnak Debrecen és Veszprém bizonyult, de Pécs és Kecskemét is az élbolyba tartozik.

A legdrágább használt ingatlanokat Debrecenben találjuk: a városban az átlagos négyzetméterár 215 ezer forint, de 380 ezer forintos négyzetméteráron is vehetünk itt lakást. Veszprémben alig alacsonyabbak az árak, ittnégyzetméterenként 212 ezer forintot kérnek a hasznát otthonokért. A városban hatalmas fejlesztések zajlanak, ahogyan Győrben is. Az ország legnagyobb lakóingatlan-fejlesztését is az északi megyeszékhelyen van: az Engel Csoport egy 43 hektáros telken építi Győr új városrészét, a csaknem ötezer lakást magába foglaló Városrétet.
A piac az ország másik felében, Debrecenben és Nyíregyházán is pörög: ezekben a városokban sok hazai vevő, valamint ukrán állampolgár készpénzért is vásárol lakást. Mivel Debrecenben fogynak az építési telkek, a környékbeli települések árai is közelítenek a debreceniekhez.

Közelednek az árak
A Dunántúl és az Alföld közötti különbség elmosódni látszik: Pécsett és Kecskeméten egyaránt 200 ezer forint fölött vannak a kínálati árak. Az átlagárak persze nem feltétlenül tükrözik a valós helyzetet: a baranyai városban például nagyon kevés az eladó ingatlan, a történelmi városrészben pedig aranyárban mérik a lakásokat: a várban a négyzetméterenkénti 400 ezer forintos ár sem meglepő.
Szegeden, Nyíregyházán, Győrben és Zalaegerszegen már jóval alacsonyabbak a négyzetméterárak, nem lépik át a 200 ezres határt.

Van olcsó is
Használt lakásokat már 115−140 ezer forinttól kezdődőn vehetünk, szinte valamennyi városban. Az egyetlen kivétel Győr, ahol 156 ezer forintról startolnak az árak − az ezer számra épülő lakások a használtpiacra is rányomják bélyegüket, mivel az építkezésekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások minden szegmensben emelik az árakat. Az egyetlen kivétel a panellakások piaca, amely a többi nagyvároshoz hasonlóan itt is be van állva. Miskolcon és Nyíregyházán már 113−114 ezer forintos négyzetméteráron is vehetünk lakást, míg Zalaegerszegen, Szegeden és Pécsett 125−130 ezer forintos négyzetméterár a minimum. Veszprémben, Debrecenben és Kecskeméten már 135−140 ezer forintnál kezdődnek az árak, ennél olcsóbban nem is találunk használt lakást.

Használt lakások új árban
A legdrágább használt lakások árai sok esetben megegyeznek az újépítésűekével: a győri Városrét új otthonainak négyzetméterára legalább 300 ezer forint, és ugyanennyiért használt lakást is kínálnak. Hasonló a helyzet Miskolcon is, ahol az elit részeken szintén 300 ezer forintos négyzetméterár a tető. Debrecenben, Veszprémben és Zalaegerszegen 340−380 ezer forintig is fölkúsznak az árak, de Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán is költhetünk 320−330 ezer forintot használt lakásra.

Új lakások: szinte fővárosiak az árak
Az új lakások Debrecenben, Miskolcon és Győrben a legdrágábbak. Debrecenben a peremkerületek fejlődneklegjobban, Miskolcon pedig a belvárosban nőnek ki épületek a földből. Győr is óriási változáson ment keresztül, és nem csak a Városrét miatt érdemel külön figyelmet: a Víziváros 40 hektáros területén családi házak, társasházak és sorházak egyaránt épülnek, a lakásszám pedig ezres nagyságrendű lesz. Ménfőcsanak közelében is készül egy több száz lakásos lakópark, és Marcal partján is lesznek fejlesztések.
Bár a győri újlakásárak szinte budapestiek, hasonló, sőt, ennél magasabb összegért más nagyvárosokban is vehetünk ingatlant. Debrecenben majdnem 400 ezer forint a legdrágább új lakás, és Miskolcon is fizethetünk közel 300 ezret egyetlen négyzetméterért. Új lakást egyik városban sem hirdetnek 215 ezer forintos négyzetméterár alatt.

Használt lakások négyzetméterárai

Település

Átlagos négyzetméterár (forint/négyzetméter)

Minimum négyzetméterár

(forint/négyzetméter)

Maximum négyzetméterár

(forint/négyzetméter)

Debrecen

215 ezer

135 ezer

380 ezer

Győr

180 ezer

157 ezer

203 ezer

Kecskemét

201 ezer

141 ezer

334 ezer

Miskolc

166 ezer

113 ezer

295 ezer

Nyíregyháza

185 ezer

114 ezer

323 ezer

Pécs

202 ezer

129 ezer

402 ezer

Szeged

190 ezer

125 ezer

332 ezer

Veszprém

212 ezer

135 ezer

344 ezer

Zalaegerszeg

179 ezer

125 ezer

336 ezer

(forrás: Ingatlanmenedzser.hu)  http://hvg.hu/im/20080114_videk.aspx

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBudapest - 21. kerület
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

CSAK A MI KÍNÁLATUNKBAN!! Csepel kedvelt részén eladó egy ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Pomáz
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ELADÓ ÖKÖK PANORÁMÁS! CSALÁDI HÁZ POMÁZ c...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Vámosmikola
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Vámosmikolán eladásra kínálok egy 71 nm-es, négy sz...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Akasztó
Eladó Lakóingatlan - családi ház

!Eladó ház Akasztón! Ára: 39,500. ezer Ft Megvételre k&i...


Ingatlan Max