ingatlan

Agglomerációs ingatlanpiac: hol, mit, mennyiért?(2.)

Múlt heti írásunkban a budai oldallal szomszédos települések ingatlanpiacát térképeztük föl, ezen a héten pedig a pesti oldalt vesszük...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Befektetési   / logisztikai     - szálloda-vendéglátásHeves - Eger
Eladó Befektetési / logisztikai - szálloda-vendéglátás

Maklári hóstyán eladó egy jelenleg is mûködõ(cukrász&...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...

Pest környéki árkörkép

Agglomerációs ingatlanpiac: hol, mit, mennyiért? (2.)

2006. október 24. 18:00 | Utolsó módosítás:2006. október 25. 12:30

 

 

 

Múlt heti írásunkban a budai oldallal szomszédos települések ingatlanpiacát térképeztük föl, ezen a héten pedig a pesti oldalt vesszük górcső alá. Hol és milyen árakra és kínálatra számíthatunk?

A főváros IV. kerületével szomszédos Dunakeszin elsősorban az újépítésű lakásokat és lakóparki otthonokat keresik; a családi házak közül is csak az újépítésű sorházak vagy ikerházak kelnek el rövid idő alatt. A használtpiac gyakorlatilag teljesen áll, különösen a paneleket nehéz eladni. Emiatt az árak is nyomottak: a 70 négyzetméter körüli, 2,5 szobás, étkezős lakások 9 millió forint körüli áron cserélnek gazdát – tudtuk meg az Atlaszház ingatlanirodától. Az új lakások négyzetméterárai jellemzően 240-300 ezer forint körül alakulnak, és a közelmúltban több új beruházás is épült.

A közeli Vác évekig be volt zárkózva, elmaradtak a fejlesztések is, ezért a fiatalok elszállingóztak a településről. A további elvándorlást megelőzendő itt újabb területek megnyitását tervezik. A városban jelenleg a kisebb értékű családi házakra van kereslet: egy 2-2,5 szobás, átlagos családi házért maximum 20 millió forintot adnak a vevők.

Fóton és Gödön inkább a használt lakásokat keresik, ezek közül is a kétszobás, egy plusz két félszobás kislakások mennek a legjobban. Keresettek lennének az újépítésű családi házak is, viszont e településeken nagyon kevés épül ezekből –mondták el megkeresésünkre a Partner Ingatlanközpontnál. Túl nagy összeget itt sem adnak egy-egy ingatlanért: Gödön maximum 25 millió forintot áldoznak egy ikerházfélre, családi házat pedig leginkább 28-30 millió forint magasságában keresgélnek. Fóton ennél valamivel alacsonyabbak az árak, bár a Fótliget nevű, javarészt új házakból álló településrész kifejezetten fölkapott: ezen a lakópark jellegű részen 35-40 millió forintot is megadnak egy-egy házért. A használt ingatlanok is keresettek, a kisalagi részen a 80-as, 90-es években épült házakat nem ritkán 20-22 millió forintért is meg lehet kaparintani.

Slágerlakás: 50 négyzetméter legyen

Az utóbbi időben felkapottá vált Dunaharasztin csak használt ingatlanok piaca áll, és az árak elhelyezkedéstől függően nagyon változóak: négyzetméterenként 160-280 ezer forint körüli összeget kérnek a használt ingatlanokért, az újépítésűeket pedig 240 ezer forint körüli négyzetméteráron kínálják – tudtuk meg a Deák 69 Ingatlan Irodától. Jellemzően sorházak, társasházak és ikerházak épülnek, amelyek lakásai pillanatok alatt elkelnek. Az ilyen típusú ingatlanok 15,5-25 millió forint között piacképesek, ennél többet itt sem nagyon áldoznak egy házra. A legnagyobb kereslet az 50 négyzetméter körüli társasházi lakásokra van.

A HÉV közelében lényegesen drágábbak az ingatlanok, bár az ár függ az otthon állapotától, és a telek nagyságától is. Új családi házak Dunaharasztin alig épülnek, ha mégis, kizárólag saját részre. Akadnak még üres telkek is, és a parcellázás is folyamatos, bár a frekventált részeken nagyon ritkán találni eladó telket, ráadásul ezekért négyzetméterenként 13-14 ezer forintot is elkérnek. A visszaköltözés a fővárosba innen egyáltalán nem jellemző, mivel Dunaharaszti nagyon jó helyen van, jó a közlekedése, és rohamosan fejlődik.Ahol a hely a befutó

 

Az agglomerációs ingatlanpiac legfrissebb slágerei a Ferihegyi repülőteret övező települések. Vecsésen az újépítésű társasházak a legnépszerűbbek, és a telkek iránt is folyamatos az érdeklődés – bár a beépítésre alkalmas területek gyakorlatilag elfogytak. A vevők maximum 20 millió forintot szánnak egy használt ingatlanra, és jellemzően a 14-15 millió forintos árkategóriában keresgélnek – tudtuk meg a Grund Invest ingatlanirodától. Ilyen ingatlanból igen szűkös a kínálat, 18-20 millió forintos, 60-as, 70-es években épült sátortetős kockaházakkal viszont megtelnek a közvetítői dossziék. Ezeket még megfizetik a vevők, a 140-200 négyzetméteres ingatlanokra viszont egyáltalán nincs kereslet, gyakorlatilag eladhatatlanok. Az újépítésű társasházi lakások ára lakásszámtól függően 18-28 millió forint körül alakul, és ezek piaca a használt lakásokénál sokkal élénkebb. Vecsés Budapest felöli oldalán lévő panelek évek óta stabilan tartják 10-15 millió forint körüli árukat, a drágábbak pedig nem ritkán teljesen felújítva, új nyílászárókkal és burkolattal keresnek gazdát.

Üllő ingatlanpiaca a 4-es elkerülő út megépülésével sem lendült fel, annak ellenére, hogy közlekedése lényegesen meggyorsult. Az itteni árak a vecsésieknél alig alacsonyabbak, 20 millió forint alatt nem igazán találni olyan ingatlant, amelybe átalakítás vagy felújítás nélkül be lehetne költözni. Rengeteg a 10-13 millió forint között kínált vegyes építésű ingatlan (vályog vagy vertfal épület, amelyhez téglából toldottak házrészeket), viszont ezek senkinek sem kellenek.

Gödöllőn szintén a használt ingatlanok torlódtak föl a közvetítőknél, ezért az eladók némi engedményre szorulnak, ha gyorsan akarnak értékesíteni. A használt lakások ára jellemzően 175-200 ezer forintos négyzetméterár körül alakul, a használt családi házakért pedig négyzetméterenként 160-280 ezer forintot kérnek – tájékoztatott a Lipcsey Ingatlaniroda. A használt ingatlanok piaci értékét kevésbé határozza meg a tényleges használati érték, a minőség és a felújítottság; sokkal fontosabb szempont az elhelyezkedés, lakásoknál pedig a fűtési mód. Az újépítésű ingatlanok már jóval keresettebbek, bár időnként ezek értékesítése is hosszadalmas: az új lakásokat 290-300 ezer forintos négyzetméterár körül kínálják, a házakért pedig négyzetméterenként 220-290 ezer forintot kérnek el. A fővárostól távolabb eső Gödöllő–Máriabesnyőn lakópark is épült: itt családi és ikerházak, társasházi lakások egyaránt vannak, az árak pedig nem magasabbak a gödöllőieknél.

A környező települések közül Szada és Veresegyház a legnépszerűbb, ezeken 210 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak. Az immár zsúfolt forgalmú Veresegyház az utóbbi időben indult dinamikus fejlődésnek, és két új városrésszel az "Ivacsival" és a "Pamuttal" is bővült. Ezeken a részeken főképpen önálló családi házak és sorházi–társasházi lakások épültek. Új településrész Mogyoródon is kialakult: itt főleg a falujellegű, családi házakból álló Szentjakab parkfalu fölkapott, ahol a négyzetméterár 220-270 ezer forint, telkeket pedig 12-18 millióért árulnak.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 12. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

INGATLAN HELYSZÍNE: XII. kerület Kútvölgy részén tal&aa...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségHeves - Eger
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Eladó új építésû utcafronti üzlethelyiség / ir...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Otthonok és megoldások! Kecskeméten a Széchenyiváros csend...


Ingatlan Max