ingatlan

10 százalékkal növekszik a panelek ára? Van, amikor a számok is tévednek...

Mi történt a piacon?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Cegléd
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Irodánk Cegléd belvárosában található 303 né...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásHeves - Bükkszék
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Az Egertõl 20 perc autóút távolságra, gyógyvizérõl ...

3 hónapos hallgatás után ismét "nyakunkba vettük" a fővárost, hogy az utcákat róva megtudjuk milyen árakkal találja szemben magukat a legdinamikusabban fejlődő kerületekben panelt, használt téglát vagy újépítésű lakást keresők. Az ingatlanügynökségek és a franchise hálózatok segítségével kialakított kép elég vegyesnek mutatkozik: míg a XI. kerület egyértelműen nyertesként került ki az elmúlt félév változásaiból, addig VIII. kerületben csökkenéssel kellett szembenéznie a kerület lakóinak.


A folyamatosság és az összehasonlíthatóság kedvéért ismét két belső kerület, a jelenleg is gyorsan fejlődő VIII. kerület, és a rehabilitáció végéhez közeledő IX. kerület mellé a budai XI., és két külső, a XVI. és a XIV. kerület került fel a listánkra. Az általunk kiválasztott területeken pedig átlagos nagysággal rendelkező panel, használt tégla és új lakásokat kerestünk.

A körkép elkészítésében a Duna House, az Otthon Centrum, az OriGoIngatlan, az Ingatlan.com, a RE/MAX és az A1 Ingatlan volt segítségünkre, akik megadták a különböző kerületeket és lakástípusokat 2007. december végén jellemző átlagárakat. Az általunk közölt árak ezekből az átlagokból alakulnak ki, mivel átlagárakról van szó, azok csak útmutatásként szolgálhatnak.

Még mielőtt végigtekintenénk a jelenleg jellemző átlagárakon és vizsgálnánk az elmúlt fél évben bekövetkezett változásokat, mindenképpen meg kell említenünk, hogy az ingatlanügynökségekhez, illetve az online ingatlanportálokra újonnan felkerült ingatlanok minőségi összetételének változása torzíthatja az átlagos értéket. Például, az árak csökkenését okozhatja az is, hogy az ügynökségekhez az elmúlt negyedévben alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező ingatlanok kerültek be.

Radikális változások? Még nem érkezett el az ideje?

Az összesített diagramokat egymás mellé téve negyedévről negyedévre komoly feladatnak tűnik bármiféle változás felfedezése. Ez főként annak köszönhető, hogy az árak a különböző kerületekben arányaiban hasonló mértékben és irányban változnak. A látszat azonban ez esetben csal némelyes, hogy hol és mennyire az a következőkben kiderül.

Szemmel látható változás csak a IX. kerületben történt, ahol a panelek jelentős áremelkedésT mutattak az elmúlt fél évben. Ez az adat jelzi legjobban, hogy még a teljességre törekvő számítások is torzíthatnak. Ez a növekedés ugyanis egyértelműen annak következménye, hogy kicsi volt a minta, néhány adatbázisban például egyáltalán nem találhatnak most kilencedik kerületi panelt a keresők.

A korábban favoritnak tartott XVI. kerületben az elmúlt három hónapban ismét átrendeződött a kínálat, így az átlagár alig különbözik a fél évvel ezelőttitől. Ennek következménye, hogy Mátyásföld ismét kedvezőbb megoldást nyújthat az új lakást keresőknek, mint a közelben fekvő Zugló vagy a rehabilitáció végén lévő IX. kerület.

Legolcsóbban persze továbbra is a VIII. kerületben vásárolhatnak az új és használt lakásokat keresők is. Az általunk választott öt kerület közül pedig a legdrágábbnak, a panelek kivételével, minden kategóriában a XI. kerület számít. A panelek esetében érvényesül ugyanis legjobban a IX. kerületi rehabilitáció, mely nemcsak az új lakások árára, hanem az újjávarázsolt környéken található ingatlanokéra is jó hatással volt.

A nyolcadik kerületnek semmi sem kegyelmez...

Használt tégla: vegyes képet mutat az elmúlt félév!


A hosszabb időtávot megjelenítő változások többet mondanak el a valós tendenciákról, mint a negyedéves adatok, így a változásokat megjelenítő diagramokon is a bázissal, vagyis a 2007 júniusi állapottal összevetett adatok szerepelnek.

Az átlagárak a június-szeptember közötti csökkenés után ismét emelkedésnek indultak a kerületek többségében, így a XIV., a IX. és a XI. kerületben is. A kínálat átrendeződése és az árak emelkedése ezeken a területeken olyan mértékű növekedési ütemet eredményezett, amely képes volt ellensúlyozni a szeptembert megelőző három hónapban tapasztalható negatív változásokat.

A téglalakások árnövekedésében szerepet játszhatott emellett a tél beköszönte, amely a távfűtéssel üzemelő panelek felől ismételten az egyedi fűtéses társasházak felé irányíthatja a vékonyabb pénztárcával rendelkező ügyfelek szemét. Emellett az év utolsó néhány hetében a szokásosnál nagyobb keresletet eredményezett a jogszabályi környezet változása, sokan ugyanis a lakásszerzési kedvezmény megszűnése miatt előrehozták vásárlásaikat. A december első két hetét jellemző enyhe keresletnövekedés azonban aligha tudott jelentős befolyást gyakorolni az árak alakulására.


A nyolcadik kerületben folytatódott az árak csökkenése, ez a kínálat átrendeződése mellett a rehabilitációs folyamat lassulásának következménye is lehet, illetve a legnagyobb rehabilitációs projekt bejelentése után megjelenő érdeklődés csöndesedésének.


Panellakás: "mintha csak a téglát látnád"


A panelek esetében a téglalakásokhoz hasonló áremelkedés következett be, legalábbis abban a tekintetben, hogy az ingatlanok értéknövekedése ugyanazokon a területeken volt jellemző. Jelentős átrendeződés azonban a három hónappal ezelőtti állapothoz képest sem történt, az egyetlen kirívó emelkedést a IX. kerület produkálta. A terület esetében azonban, ahogy az a cikk elején is említésre került, az átlagár pozitív irányba torzít.


A csökkenéssel küzdő kerületekben ezzel szemben megfordult a tendencia, bár az elmúlt negyedév árnövekedése nem volt képes ellensúlyozni a korábbi csökkenést a nyolcadik kerületben, ahol így továbbra is a 2007 júniusában jellemző szint alatt mozognak a panelárak.

Kováts Tibor, a RE/MAX Magyarország vezető elemzője szerint abban az esetben, ha a Főtáv nem terheli rá teljes mértékben a távhővel fűtőkre a gázár-emelkedésből származó többletköltséget, a panellakások ismét versenyképessé válthatnak, akár a használt téglalakásokkal szemben is.

Új lakások: a VIII. kerületnek még ez sem kegyelmez!

Az új lakások piacán csakis a XVI. és a XI. kerület tudott némi növekedést felmutatni akár a második negyedévet, akár az elmúlt fél évet vesszük alapul. De míg a XI. kerületben a növekedés gyorsult, addig a XVI. kerületben az elmúlt negyedévben jelentős lassulás következett be, amely valószínűsíthetően a kínálat átrendeződésének köszönhető.

A bázishoz mérten csökkenést mutató kerületek közül a VIII. és a IX. kerületben enyhén áremelkedést regisztráltak az elmúlt három hónapban, míg Zuglóban tovább csökkentek az új lakások árai. Az új lakások esetében az induló projektek minőségi és elhelyezkedési különbségeiből adódó árkülönbözet a paneleknél és a használt lakások esetében jellemzőnél nagyobb hatással bír a kerületi átlagárak alakulására, mivel általában ilyen esetben egyszerre több tíz, esetlegesen több száz lakás kerül be az adatbázisokba.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1009122-1.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Befektetési   / logisztikai     - szálloda-vendéglátásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Szamossályi
Eladó Befektetési / logisztikai - szálloda-vendéglátás

ELADÓ VENDÉGHÁZ A BEREGBEN! Szamossályi Körzetében, e...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Nyíregyháza belvároshoz közeli, 29 nm-es, 1 szobás, egyedi g...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 04. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

IV. Váci út szomszédságában, Újpest központban...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 06. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó a VI. kerület, Székely Mihály utcában márciusi ...


Ingatlan Max