ingatlan

Gond lesz a lakásokkal 2008-ban? A szakértő válaszol...

Begyújtották az adógőzöst - merre megy a vonat 2008-ban?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 14. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

BERUHÁZÓI ÁRON! CSOK és az új építésû...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Zagyvaszántó
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budapesttõl 35 perc távolságra, a 21. sz. fõút mellett, Zagyvaszá...

A 2007-ben elfogadott új jogszabályok és bejelentett tervezetek már megszületésük évében is hatással voltak az ingatlanpiacra, akár az új, akár a használt lakások szegmensét vesszük górcső alá. Többségük, így például a 2009-től bevezetésre kerülő értékalapú ingatlanadó vagy a 2008 februárjában kormány elé kerülő OTÉK-módosítás azonban főként az idén éreztetik majd hatásukat a piaci szereplők, fejlesztők, vásárlók, eladók oldalán.


Ismét megkérdeztük a piaci szereplőket arról, hogy hogyan vélekednek az elmúlt évben megszületett jogszabályi változtatásokról, mit gondolnak a várható piaci tendenciákról, a szereplők elé tornyosuló problémákról. Vajon kell-e jelentős áremelkedéssel számolniuk a vásárlóknak az új lakások esetében, vagy csökkenéssel a használt lakások eladóinak. Lássuk, mint mondanak a szakértők!

Kaptunk hideget, meleget...

Nehéz lenne egyértelműen pozitívnak vagy negatívnak bélyegezni az elmúlt évben megszületett jogszabályi változásokat. Ha csak a fejlesztőket új kihívások elé állító településrendezési rendelet körül virtuális hasábjainkon létrejött szakmai vitára gondolunk, láthatjuk, hogy a szakma sok ponton egyetért a piacot követő változtatásokkal, több ponton pedig értetlenül áll az új követelmények előtt.

Áremelésbe hajszolja az építőket az új rendelet?

Az OTÉK-módosítás elfogadásán kívül jelentős lépés volt az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adózási szabályok változtatása. A jövő évtől érvénybe lépő értékalapú ingatlanadó mellett jelentős piacmódosító hatással bírhat a lakásszerzési kedvezmény kvázi megszüntetése. Ez a változtatás lassíthatja a lakossági piacot, megszűnik vagy korlátozottá válik ugyanis az a lehetőség, hogy az eladott lakás korábbi vételára, és a mostani eladási ára közötti különbséget le kell adózni akkor is, ha új lakásba fektetjük az így befolyt pénzt.

Kérdés azonban, hogy az APEH milyen módon, mennyire szigorúan és milyen feltételrendszer alapján bírálja majd el a hozzá érkező kérelmeket, melyek a lakásszerzési kedvezmény igénybevételére irányulnak.

Ennél kisebb, de mindenképpen pozitív hatással lehet a lakásértékesítéskor felmerülő szja-fizetési kötelezettség szabályainak változtatása. Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője kérdésünkre elmondta, hogy a korábban érvényes 15 éves határidő 5 évre való csökkentése hangsúlyossá teheti a befektetési tényezőket az ingatlanvásárlások során, persze az ingatlant érdemes lesz az adómentessé válásig, vagyis legalább öt évig megtartani.

Az új jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az eladásból származó jövedelem után, vagyis a vételi és az eladási ár különbözete után, ezután már csak akkor kell adót fizetni, ha a vétel és az eladás között 5 évnél kevesebb idő telik el. Ez az időtartam korábban 15 év volt, az emberi léptékkel igencsak hosszúnak számító időtáv a hazai viszonyok mellett (az ingatlanpiaci növekedés kiszámíthatatlan, az ezredforduló utáni boom óta jelentősen lassult) csökkenti a befektetési célú vásárlás jelentőségét.

Ingatlanadó 2009: sok a kétes pont

A lakosság szempontjából az egyik legnagyobb volumennel bíró kérdést az ingatlanadó sorsa jelentette. A bevezetés azonban csak egyedi számítás alapján történik, az adó kivetésének joga pedig továbbra is az önkormányzatok hatáskörében maradt. A 92 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező magyar lakosság számára az adónem jelentős megterhelést jelent, így valószínűsíthetően annak gyakorlatban való megjelenése hatást gyakorol majd a piacra.

Az ingatlanadó kapcsán felmerült továbbá az illetékhivatali adatbázis nyilvánosságra hozatalának kérdése. Valkó Dávid és Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője is egyetértett az ingatlan-adatbázis nyilvánosságra hozatalának szükségességében. A naprakész információ a bankok, az ingatlanközvetítők és a kormányzati szervek munkáját is megkönnyítené. Az ingatlanadó alapjának meghatározásához létrehozott módszertan kidolgozása előtt a szakértők egyik legnagyobb kifogásaként a friss információ hiánya jelent meg.

A teljes nyilvánosság számára elérhető illetékhivatali adatok jó támpontot jelenthetnének mind az eladók, mind a vevők számára. Ám az adatok mindenki számára elérhetővé tételéről egyelőre szó sincs, a tervek között csak annyi szerepel, hogy az adatbázis a jövőben kizárólag belső használatra megnyílik a bankok, a kormányzati szervek és az ingatlanközvetítők számára.

A szakemberek által szükségesnek ítélt intézkedések azonban nem merülnek ki egyszerű illetékhivatali adatbázis nyilvánosságra hozatalának kérdésével, a változtatásra váró rendelkezések sora hosszú. Járosi Tamás, a CEU Reality vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a szakma részéről érkező módosítási javaslatokat csak ismertetni több órába kerülne.

Baj van az új ingatlanokkal: jön az ársokk?

Áremelkedés 2008-ban? Lesz dráma?


A használt lakások piacát tekintve az áremelkedés eléggé meglepő fordulatot jelentene, nagyszabású becslésekbe bocsátkozni azonban merész lépés lenne. Ahogy 2007-ben, úgy várhatóan az idén is csak bizonyos területek esetében találkozhatunk majd enyhe emelkedéssel, és mind a fővárosban, mind vidéken lesznek olyan területek, ahol a stagnálást pozitívumként emlegetik majd.

Az újépítésű lakások esetében az általunk megkérdezett fejlesztők egy része drasztikus emelkedést jósol, melyet egyrészről a költségek emelkedése, másrészről az alvállalkozókkal kapcsolatos gondok indokolnak. Az értékesítésben részt vállaló ügynökségek elemzői, ezzel szemben, nem várnak jelentős emelkedést. Véleményük szerint a fejlesztők az inflációkövetőnél nagyobb emelést nem tudnak majd érvényesíteni.

Járosi Tamás szerint az árak emelkedését indokolja, hogy jelentősen növekednek az értékesítéssel kapcsolatos költségek, így például a reklám- és marketingköltségek. A nehézségek arra kényszerítik a fejlesztőket, hogy kifinomultabb értékesítési technikát alkalmazzanak, illetve nagyobb kedvezményeket adjanak.

Alternatív energia - egyre messzebb nyugattól

Az alternatív energia felhasználása azonban még gyerekcipőben jár hazánkban, amely főként a vásárlók eltérő igényeinek tudható be. Egy konyhabútor vagy egy plusz garázs gyorsabban elbűvöli a vásárlókat mint a geotermikus fűtés vagy vízcserélő berendezés. A magyar vásárlók nem hogy nem hajlandóak többet fizetni az alternatív energiáért, legalábbis ami a társasházi fejlesztéseket illeti, de sok esetben még előnyt sem jelentenek a plusz beruházások.

A vevők az alternatív energiánál sokkal többre értékelik a többletszolgáltatásokat, azt, ha a szolgáltató egységek és a boltok is kéznyújtásnyira vannak. Így válnak egyre népszerűbbé a fejlesztők körében a város a városban projektek. Bár ezek esetében problémát jelenthet, hogy az egész környék értékét növelő beruházásoknál jelentős többségbe kerülhetnek az áremelkedésre spekuláló külföldiek.

Ilyen projekt készül a rehabilitáció alatt álló nyolcadik kerületben, amely mostanság a külföldi vásárlók egyik kedvenc területévé vált. Már a tervező asztalon lévő projekt esetében is jelentős áremelkedésre zajlott le, a környéken azonban még nem jelentkeztek erőteljesen a beruházás hatásai, a kerületben pedig még mindig vannak olyan utcák, amelyek továbbra is rehabilitációra szorulnak.

2008 mindenképpen fontos változásokat hozhat a lakossági ingatlanpiacon, akár a változó jogszabályi környezetet, akár az e hatására keletkező piaci tendenciákat tekintjük. A 2007-es évre vonatkozó jóslatok között is voltak azonban olyanok, melyek később nem állták meg helyüket.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - sorház-láncház-társasházGyor-Moson-Sopron - Csorna
Eladó Lakóingatlan - sorház-láncház-társasház

Eladó Csorna városközpontjában egy 115 nm-es 4 halószob&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Ságvári városrészben található, 35 nm-es, 1 szob&a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

CSALÁDI HÁZ ELADÓ! Nyíregyháza - Belváros öve...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Vác, Deákváron a Cserhát utcában, szépen fel&uacute...


Ingatlan Max