ingatlan

Irreális árak a budapesti ingatlanpiacon

...számos lakást egyre nehezebb eladni.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBudapest - 05. kerület
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

SÜRGÕSEN ELADÓ! Váci utca és Belgrád rakpart közö...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

BUDAÖRSÖN csendes mellékutcában, mely természetvédelmi ...


ingatlanAz elmúlt években jelentősen átalakult a budapesti ingatlanhelyzet. A keresleti piacból kínálati piac lett, az áraknak a lakás minőségétől független emelkedése megállt, a költségek és a hitelfeltételek szigorodásával számos lakást egyre nehezebb eladni. Befektetési célból csak jól körülírható ingatlanokat érdemes megvenni. Az eladók azonban gyakran a piaci helyzetet figyelmen kívül hagyva próbálják ingatlanukat értékesíteni. A budapesten forgalmazott használt ingatlanok jelentős része nem az értékének megfelelően van árazva, ami sem a vevőnek, sem az eladónak nem jó.

Túl sok a szubjektív elem a magyar ingatlan-adásvételben. Sem az eladók, sem a vevők nem készülnek fel rendesen a lakáscserére. Sok vevő nem fogalmazza meg pontosan a lakással szembeni igényét és elvárását, így gyakran menet közben változtat a keresési feltételeken. Az eladók nem ismerik ingatlanuk valós piaci értékét, a Budapesten forgalmazott lakások átlagosan 10-15 százalékkal a reális áruk felett kerülnek meghirdetésre.

Így nem csoda, hogy a kereslet-kínálat csak lassan és nehézkesen találkozik. Ez az tapasztalata Priszler Frigyes ingatlanszakértőnek, a RE/MAX Classic ingatlaniroda tulajdonosának. "Az természetes, hogy a legmagasabb árat szeretnénk kapni ingatlanunkért, de szembe kell nézni a realitásokkal. A ház, a lakás állapotán és a fenntartási költségeken túl számos elem van, amely meghatározza az ingatlan értékét: egyre fontosabb a szobák elrendezése, lakáson belül a hálóhelyiségek és a nappali/étkező funkció világos elkülönülése. Ennek számos belvárosi lakás nem tesz eleget. Szintén felértékelődik a közlekedés, a parkolás és a zaj szerepe. Sajnos az árképzés a legtöbb esetben kizárólag négyzetméter alapon történik, az egyéb adottságokat nem veszi figyelembe. Pedig 100 négyzetméter felett a belvárosi lakások értéke már csökken, a hatványozottan magasabb fenntartási és rezsi költségek miatt."

Ha egy ingatlan túl magasra van árazva, a vevők elvesztik bizalmukat a lakás iránt, és később hiába csökkentik az árat, már kevesebben fogják megnézni. Végül ezek a lakások lassabban, és sokszor a reális értékük alatt kelnek el. Nézzük meg, mi mennyiért vettük a lakást, mekkora összeget fordítottunk felújításra, és körülbelül ennyiért lehet jelenleg reálisan eladni. Ennél nagyobb értéknövekedést az átlagos budapesti lakásoknál egyelőre nem lehet realizálni.

Sajnos, sokszor a vevők sincsenek tisztában pontosan, hogy milyen adottságú ingatlanra van szükségük. E miatt aránytalanul sokféle lakást néznek meg, és nehezebben hozzák meg a vásárlási döntést. "Az ingatlan adásvétel Magyarországon érzelmi kérdés, az emberek nehezen költöznek, mégis, amikor lakásvásárlásra kerül a sor, akkor a döntést aránytalanul meghatározza az ár. Emiatt sokszor elkerülhető kompromisszumokra kényszerülnek. Pedig ingatlant általában évtizedekre veszünk, így nagyobb tere lenne a jól átgondolt, racionális alapokon nyugvó döntésnek, és az azt megelőző egész kiválasztási és vásárlási folyamatnak." - mondja Priszler Frigyes.

Közös jellegzetesség, hogy sem az eladók, sem a vevők nem bíznak meg a külső szakértőken. Mindennek saját maguk igyekeznek utánajárni. Nem fogadják el az ingatlanügynökségek értékbecslését és szakértelmét, a hitelek kiválasztásáshoz nem vesznek igénybe pénzügyi tanácsadót vagy alkuszt, nem hisznek a másik fél ügyvédjének. Pedig a szakértők jelentősen meggyorsíthatják, egyszerűbbé és megbízhatóbbá tehetik az adásvételi folyamatot.

Az Egyesül Államokban az ingatlan forgalmazás közel 100 százalékban ügynökségeken keresztül megy, ott az eladásra kerülő házak értékét 1-2 százalék pontossággal meg tudják mondani. Európa nagy részében 60-70 százalékos az ingatlanügynökök piaci részvétele, míg hazánkban az ingatlanok kevesebb, mint 30 százaléka cserél ügynökségen keresztül gazdát.


(www.tozsdeforum.hu)
Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/index2.phtml?menu=0&submenu=onearticle&news_id=376993&red=hk
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

NYÍREGYHÁZA, BELVÁROS KÖZELÉBEN, CSALÁDI HÁZ E...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

SZÜNETEL AZ ELADÁS! ZÁRTKERTI INGATLAN ELADÓ! Nyíregyh&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

ÁlomOtthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Kótaj
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kótaj központjában eladó egy 2 szoba+nappalis családi ház, 2402 nm2-es területen. D-NY-i fek...


Ingatlan Max