ingatlan

Ingatlanközvetítői törvény: vége a zavarosban halászásnak

Nálunk miért nem követendő példa?  ingatlanmagazin.com


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Zebegény
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Zebegény központhoz közeli, nemrégiben kialakítot...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Budapest - 19. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Kispesten építési telek eladó Eladó Kispesten, forgalmas ...

A törvény erejével

Meg vannak számlálva a kis, illegális ingatlanközvetítők napjai. A horvát parlament 2007. október 10-én elfogadta
az ingatlanközvetítői törvényt, amely többek között kimondja, csak az foglalkozhat ezzel a tevékenységgel, aki eleget tesz a törvény által előírt feltételeknek és regisztráltatja magát a Horvát Gazdasági Kamaránál.

A feltételek között a három legfontosabb: megfelelő szakvizsgával kell rendelkeznie annak, aki ingatlanközvetítéssel foglalkozik, felelősségbiztosítást kell kötnie minimum 200 ezer kunára (7 millió 200 ezer forint), illetve egész évre nézve 600 ezer kunára (21 millió 600 ezer forint), az ügyfeleknek okozott esetleges kár megtérítésére.

Feltétel még az is, hogy megfelelő helyiséggel kell rendelkeznie az ingatlanközvetítőnek. Amennyiben lakásban rendezik be az irodát, akkor a lakórésztől megfelelően szeparálni kell, hogy alkalmas legyen olyan bizalmas, másra nem tartozó tárgyalásokra, amelyek az ingatlanbizniszt megilletik. Reálisan nézve, az új törvénytől legfeljebb két év múlva várható a piac megtisztítása, ugyanis másfél év haladékot kaptak az ügynökségek, hogy eleget tegyenek a feltételeknek. A törvényhozónak is kell hat hónap, hogy meghozza a kiegészítő rendelkezéseket, például a szakvizsgát illetően.

Jelentős fluktuáció várható

Horvátországban megközelítőleg 800 cég foglalkozik ingatlanközvetítéssel Dubravko Ranilovic, a Horvát Ingatlanközvetítők Egyesületének elnöke szerint, ezeknek 30 százaléka kirostálódik másfél év alatt, mert nem fog tudni eleget tenni a törvénybe foglaltaknak. A türelmi idő múltán az Állami Felügyelőség (Drzavni Inspektorat) akár 10-30 ezer kuna (360–1.080 ezer forint) büntetést is kiszabhat azokra, akik nem tartják be a törvényt, a feketén végzett munkáért pedig 30–100 ezer kuna (1.080–3.600 ezer forint) büntetés jár.

A szakma örül

A szakma a sajtóreakciókból ítélve örül a törvénynek, mert kiszűri az illegális közvetítőket, akik nem egyszer lejáratták a szakmát. Ugyanakkor a törvényhozó szemére vetik, hogy nem precíz például a jutalék meghatározásánál. Ugyanis az 5. fejezet 27. cikkelye csak annyit szögez le, hogy a közvetítői jutalékot szerződésben rögzítik, ami nem lehet nagyobb 6 százaléknál. Ezek szerint lehet akár 1 százalék is, mint az eddigi illegális ügyleteknél? – kérdezik.

Rovinj
Rovinj
Ki fizesse a jutalékot?

Továbbá az sem világos, hogy ki fizesse a jutalékot. Az eladó, vagy a vevő? Esetleg szolidárisan, mint ahogy az eddigi gyakorlat volt Horvátországban? Eddig többnyire az volt a szokás, hogy 2 százalékot fizetett a vevő és 2 százalékot az eladó. A köznyelv ezt az összesen 4 százalékot eddig is sokallotta, nyerészkedőknek nevezve a közvetítőket ezért. Most a törvény ennél is többet enged meg.

Nyitott az a részletkérdés is, hogy az áfás összegből számítandó-e vagy sem a közvetítői díj. Hiányolják, hogy nem nevez meg a törvény egy minimumdíjat, ami eddig szokás szerint 1500 kuna (54 ezer forint) volt a kis értékű ingatlanok közvetítéséért. A jutalékra az ingatlanközvetítő a sikeres ügylet után tarthat igényt, kivéve, ha másként nem egyeztek meg. Előre azonban nem kérhető el a jutalék, még részben sem. A közvetítői munka pluszköltségei csak abban az esetben fizettethetők meg, ha erről a szerződésben külön megegyeztek.

További hiányosságok

Felhívja a figyelmet az egyesület arra is, hogy kimaradtak a törvényből azok, akik bérbeadással, illetve lízinggel foglalkoznak, pedig Horvátországban sokan ebből élnek.

Az új horvát törvény nem tér ki arra sem, hogy az ügynök köteles mindkét fél érdekeit szem előtt tartani, függetlenül attól, hogy ki fizeti a munkáját, s megengedhetetlen, hogy a vevők húzzák a rövidebbet. Erre szolgálna egyébként az etikai kódex, aminek kidolgozását továbbra is szorgalmazzák Horvátországban.

Jablonszki Mária

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Miskolc Selyemrét városrész csendes utcájában, egy t&eacut...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Vác É-i részén, a Kõhíd utcában, a a Duna part szom...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

MADÁCH TÉR ÉS ZSINAGÓGA KÖZELÉBEN ELKÉPESZTÕEN...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Dunaújvárosban a belvárosban 50m2-es 2 szobás 2.emeleti té...


Ingatlan Max