ingatlan

Hitel és lízing

Ingatlanvásárlás: mire futja 3 milliós önerőből?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 08. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Befektetõk, családosok, összeköltözõk FIGYELEM! KIVÉTELES LEHETÕSÉG a Blaha közelében: 5 külö...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Egy TÖKÉLETES, BELESZERETÕS HÁZ Budaörs-Törökugrat&oacute...

Hárommillió forintos önerőből már 10 milliós kislakásra is futja, feltéve, hogy legalább minimálbért tudunk igazolni. Ha viszont jövedelemvizsgálatnak is alávetjük magunkat, már 60 milliós ingatlanra is szert tehetünk.

Milyen lakást vehetünk, ha 3 millió forintunk van? Esetleg egy alagsorit valahol a VIII. kerület mélyén, vagy egy sokkal jobbat, ha hitelfelvételre játszunk. A lakás vételárának maximuma szinte minden esetben annak függvénye, hogy új, avagy használt ingatlanról van-e szó, veszünk-e igénybe szocpolt, vállaljuk-e a jövedelemvizsgálatot, netán lízingeljük az ingatlant. Egy valamire azonban ügyelnünk kell: a bankok nem a vételárat, hanem az általuk felbecsültetett piaci értéket veszik alapul, és aszerint határozzák meg a finanszírozási arányt. A legtöbb kereskedelmi bank egyébként nem is a piaci érték, hanem hitelbiztosítéki érték (általában a piaci érték 60-70 százalék) alapján finanszíroz, ami extra kockázatot jelent.

Használt lakás: akár 60 milliós is lehet
Ha használt lakást szemeltünk ki és csak minimálbért tudunk igazolni, a maximálisan felvehető hitelösszeg akár az ingatlan piaci értékének 70 százaléka is lehet. Hárommillió forintos önerőnk tehát az ingatlan értékének 30 százalékát is kiteheti, így a hitellel együtt 10 millió forintért is vehetünk ingatlant. Ha viszont félszocpolra is jogosultak vagyunk, a maximális vételár máris megemelkedik: egy gyermek esetén, lévén, hogy használt ingatlanról van szó, önerőnk 450 ezer forinttal nő, így 11,5 millió forintos lakást is vehetünk. Két gyermek esetén a félszocpol igénybevételével 1,2 millió forintra nő a támogatás összege, ami az önerőt növelve elvileg 14 millió forintos ingatlan vásárlását tenné lehetővé. Mivel azonban a félszocpol maximum 12 millió forintot érő használt lakás vásárlásához vehető csak igénybe Budapesten és megyei jogú városokban (máshol ugyanez a határ 8 millió forint), a maximális érték 12 millió forintra csökken − magyarázza Jászberényi Tamás, a Stonhenge Bankház igazgatója.
Ha nem csak minimálbért tudunk igazolni, hanem jövedelemvizsgálatra is lehetőségünk van, elegendő lehet 20 százalékos önerőt felmutatnunk. (A szabad, levonásoktól mentes nettó jövedelemnek ekkor általában a törlesztőrészlet duplájának kell lennie.) Ezáltal az ingatlan maximális vételára 15 millió forintra növekedhet. Ha nagyon magas jövedelmünk van, amelybe nagy biztonsággal belefér a törlesztőrészlet, a bankok akár az ingatlan értékének 95 százalékát is megfinanszírozzák. Ebben az esetben 3 millió forintunk 5 százaléknyi önerőt tehet ki, így az ingatlan értéke akár 60 millió forint is lehet.

Új lakás: határ a csillagos ég
Ha új lakást szeretnénk venni, már jobbak a feltételek: még ha csak minimálbért tudunk is igazolni, három milliónk akár 25 százaléknyi önerőt is képviselhet, a vételár maradék 75 százalékát pedig hitelből fizethetjük. Így 12 millió forintos új lakásra is szert tehetünk. Ha egy gyerek után jár nekünk a szocpol, 900 ezer forinttal növelhetjük az önerőt, ami 15,6 millió forintos lakás vásárlását teszi lehetővé. A szocpol viszont legjobb esetben is csak 15 millió forint értékű új lakásra igényelhető Budapesten és a megyei jogú városokban (máshol ez a határ 12 millió forint), így az ingatlan értéke nem haladhatja meg ezt az összeget.
Ha a jövedelemvizsgálatot is vállaljuk, ebben az esetben is jobban járunk: máris 20 százalékra csökkenhet a fizetendő önerő, ennek köszönhetően pedig 15 millió forintos lakásra is futhatja. Ha különlegesen magas a jövedelmünk, és a havi törlesztőrészlet többszörösen is belefér, már önerőre sincs szükségünk, így a határ szinte a csillagos ég. A helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy 25−30 millió forintos piaci érték felett a bankok minden lakossági ügyet egyedi döntéssel hagynak jóvá, és több paramétert is vizsgálnak, nem csak a bejelentett jövedelmet. Ilyen például az ingatlan forgalomképessége, a jövedelemforrás biztonsága és a családi háttér.

Lízing: vizsgálódással nincs határ
Ha minimálbér igazolása mellett veszünk lízingbe használt lakást, 3 millió forintos önerőnk a vételár 20−40 százalékát kell, hogy kitegye. A bankok vagy lízingcégek a piaci ár maradék 60−80 százalékát finanszírozzák, így maximum 15 millió forintos ingatlant vehetünk. Jövedelemvizsgálat mellett már 80−100 százalékban is megfinanszírozhatják nekünk a vásárlást, így a vételár felső határa szinte csak jövedelmünktől függ.
Ha új lakást lízingelünk, elég lehet 10 százaléknyi önerőt felmutatnunk, feltéve, hogy a minimálbért igazolni tudjuk. Így 30 millió forintra nőhet a maximális vételár. Ha többet keresünk, és levonásoktól mentes jövedelmünk a lízingdíj többszörösét is kiteszi, önerőre sincs szükségünk, így a vételárnak megint csak jövedelmünk szab határt.

Forrás: http://hvg.hu/im/20071213_hitel.aspx
 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 05. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

V. kerület legszebb, legkeresettebb részén, Dunától egy utc&...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 17. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Több generáció részére alkalmas (2007-ben felúj&iacut...

Eladó - Üdülő - üdülő ingatlan  Veszprém - Alsóörs
Eladó Üdülő - üdülő ingatlan

Alsóörs csendes részén, családi házak és nyaralók környezetében, belterületi, aszfaltos úton ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 05. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Elvehetetlen, örök panorámával néz a Dunára, a Gell&eac...


Ingatlan Max