ingatlan

Hol a luxus alsó és felső határa?

Amit egy luxusingatlannak ma nyújtania kell


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 12. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A kultúr- és színháztörténeti jelentõséggel bíró szigligeti villa telkén 2015-ben három inga...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

CSALÁDI IKERHÁZ ELADÓ! Nyíregyháza-Hímes öve...

Lakáshirdetésekben gyakran találkozhatunk a luxus kifejezésével, amit bizony sok hirdető igen megengedően használ, nem egyszer okozva csalódást az ingatlant megtekintő érdeklődőnek. A luxus fogalma ugyan relatív, de vajon meghatározhatunk-e egyértelmű kritériumokat vele kapcsolatban? Az alábbiakban körüljárjuk a legfontosabb luxustényezőket, azt, hogy van-e eltérés a magyar és külföldi vásárlók luxusfelfogása között, és bemutatjuk, hol találhatók ma valódi luxuslakások Magyarországon?

A luxus nem egzakt fogalom. A Larousse enciklopédia szerint a latin eredetű luxus fényűzést és pompát jelent. A köznapi beszédben pedig olyan dolgokra is utalhat, melyek egy adott személy számára anyagilag elérhetetlenek: „Ez számomra már luxus.” Nem lehet például kijelenteni, hogy bizonyos értékhatár, illetve alapterület fölött, illetve bizonyos elemek megléte mellett bármelyik ingatlan luxusingatlannak nevezhető. Ráadásul, ahogy az építészet, az építéshez felhasznált anyagok, vagy egy város képe változik, úgy változik a luxus megítélése is. Így aztán nem is határértékeket kell meghatároznunk, hanem azokat a jellemzőket gyűjtjük össze, melyek alapján lehetőségünk nyílhat eldönteni, hogy az adott ingatlanra illik-e a luxus kifejezés.

A luxustényezők

Elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy egy tényező kiemelkedő értéke még nem feltétlenül teszi luxuslakássá a szóban forgó ingatlant. Egy kiemelkedő fekvésű, de leromlott állapotú, rossz beosztású, kis alapterületű lakást nem nevezhetünk luxusnak.
A tényezők vizsgálatakor nagyon fontos a viszonyítási alap meghatározása is. Budapesti példával élve az ingatlan fekvését illetően egy újpesti panellakáshoz képest szinte bármelyik rózsadombi, vagy a Várban álló ingatlan luxusnak nevezhető. Ugyanakkor csak a Rózsadombot vizsgálva például a dunai panoráma tekinthető "luxusképző elvnek".

Az ingatlan fekvése

A fekvés tekintetében – főként nagyvárosokban - tehát a térérzetet biztosító, panorámás elhelyezkedés biztosíthatja a luxus jelzőt az ingatlannak. Budapesti példával élve egy a Duna-parton álló társasház egy a Dunára néző és egy a belső udvarra néző lakása között értékben jelentős különbség van. Ezt az értéket a piacon is lehet érvényesíteni, azaz megjelenik az ingatlan árában. Az ingatlan elhelyezkedése szempontjából tehát azt tekinthetjük luxusnak, amikor az adott ingatlan értéke jelentősen kiemelkedik a viszonyítási területen, és az érték különbség jelentős része a fekvéséből származik.

Lakásméret

Már utaltunk rá, hogy fontos ismérv az ingatlan alapterülete, illetve mérete is. Ezen tényező esetében a legszembetűnőbb a luxus szubjektív megítélése. Ugyanazon házban ugyanolyan négyzetméter árak mellett egy 50 m2-es lakás vásárlója számára egy 120 m2-es lakás megvásárlása luxus lehet. A lakás alapterülete, mérete a lakóteret, kényelmet is jelenti. Magyarországon is elterjedőben vannak a kimondottan nagy életteret biztosító penthouse lakások. Ez a lakásforma a fajlagos értéktől függetlenül is luxusnak tekinthető az általa kínált tágas élettér, nagy térérzet miatt.

Négyzetméterár

A piaci értékelés viszonylag megbízható indikátor: a fajlagos érték növekedésével az alapterület luxustényezője is nagyobb. Például egymillió forintért 3 m2 és 0,75 m2 vásárlása közül az utóbbi tekinthető luxusnak.

Építészeti minőség

Szintén az élettérhez kapcsolható az építkezés, a lakás kialakítása során felhasznált anyagok minősége, de ide sorolhatjuk a gépészetet is. Lehet luxus a burkoló anyagok minősége, egyedisége, a lakók kényelmét szolgáló berendezések megléte, és nagyon sok a belső építészethez kapcsolódó tényező. A kulcs ismét az érték, a kényelem és az egyediség.

Szállodai szolgáltatás otthon

Az eddigiekben olyan tényezőket vizsgáltunk amelyek közvetlenül az ingatlan jellemzői voltak. A luxus azonban jelentkezhet azonban az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásokban is. Annak megítélése, hogy adott viszonyítási területen milyen szolgáltatás számít luxusnak – például egy kertész megbízása – szintén szubjektív megítélés alá esik. Azt biztosan állíthatjuk, hogy a szolgáltatások száma és értéke egyenesen arányos a luxus fokával. Egy ingatlanhoz kapcsolható szolgáltatások skálája szinte végtelen. Az elterjedtebb portaszolgálat, kertgondozás, biztonsági szolgálat mellett egészen a szállodai szolgáltatásokig is eljuthatunk a felsorolásban. Ekkor a lakással egy épületben, illetve közvetlen szomszédságában található étterem, wellness, fitness részleg, uszoda. Mindennapi teendőink, mint bevásárlás, ügyintézés, de még kulturális programok szervezése is rábízható a házban dolgozó alkalmazottakra. A szállodai kényelem és az otthon fogalmának összekapcsolása teljesen kézenfekvő, bár egyértelműen luxus kategória.

A luxus fejlődése

A luxus megítélése az idő függvényében is jelentősen változik. Vannak olyan luxusértékek, melyek nem, vagy csak nagyon lassan változnak, például egy ingatlan fekvése tipikusan állandó luxustényező. Ugyanakkor számos olyan építészeti megoldás, felhasznált anyag, gépészeti funkció létezik, amely korábban egyedisége, ára, értéke miatt luxusnak számított, ám valamilyen változás hatására – árcsökkenés, korszerűbb technikák megjelenése, megugró kereslet, stb. – szélesebb rétegek számára elérhető lesz, és veszít luxusértékéből. Tipikus példa a házon belüli wellness részleg. A 1990-es éveket megelezően luxusnak számított, ha egy családi házhoz medence tartozott. Ma már egyre elterjedtebb a fedett medence, vagy jacuzzi megléte, sok helyen találkozhatunk szaunával is. Gyakran nagyobb társasházakban is találunk komplex wellness részleget. Ezek a kényelmi extrák ma már nem feltétlenül számítanak luxusnak. Ugyanez vonatkozik a portaszolgálatra, amit ma már egyre több újépítésű projekt kínál.
Az ingatlan luxusértékét hosszú távon tartós, időtálló jellemzőkkel – mint a fekvés, vagy a lakótér nagysága – lehet megőrizni. Természetesen az ingatlan fekvésének megítélése is változhat a város képének változásával, történelmi események alakulásával, de ezek a változások jóval lassabbak, lefolyásukhoz gyakran az ingatlan élettartamát is meghaladó idő szükséges.

Külföldi vásárlók

Ezek után lássuk, van-e eltérés a külföldi és a magyar ingatlanvásárlók luxusfelfogása között. A külföldiek ugyanazon tényezők alapján ítélik meg a luxust, különbség csak a szubjektív értékekben, konkrétan a tágabb anyagi lehetőségekben, valamint az alacsonyabb árérzékenységben található.
A külföldiek lakásvásárlási preferenciái között a befektetési lehetőség elsők között szerepel. A magyar ingatlanpiac nemzetközi megítélése áremelkedés tekintetében kedvező, az árak jelenleg alacsonyabbak a környező országok árszintjénél. Az ingatlanárak felzárkózása az ország euro-övezeti csatlakozásával gyorsulhat fel. Emellett a luxusingatlanok bérbeadása gyors megtérüléssel kecsegtet, mivel a tulajdonos a luxusértékeket könnyen érvényesítheti a bérleti díjban. Így akár a területre jellemző bérleti díj három-négyszeresét is elérheti havi bevétele. Függetlenül attól, hogy a vásárlás spekulációs céllal, hasznosítás, esetleg saját felhasználás céljából valósul meg a külföldiek preferenciái között az ingatlanhoz kapcsolt szolgáltatások minél szélesebb skáláját, általában magasabb árfekvést, minél több luxusjellemző meglétét találjuk meg. Egy angolul beszélő portaszolgálat vagy társasházi személyzet megléte teljesen kézenfekvő, ide sorolhatók a kényelmi szolgáltatások is. A magasabb árfekvés a szolgáltatásokon túl magas minőséget is jelent, a luxustényezők pedig értékállóságot szavatolnak.

Hazai luxusprojektek

Magyarországon a luxusingatlanok nagy része Budapesten található. Ennek okai a város fekvésében, infrastrukturális adottságaiban, a magasabb árszínvonalban és a nagyobb külföldi keresletben keresendők. Gyakorlati példákat keresve a következőkben mi is a budapesti luxus ingatlan piacon található újépítésű projektek közül szemezgetünk. Az átadás előtt álló, vagy már átadott, de még eladó lakásokkal rendelkező luxus projektek közül nagyon sok a budai oldalon található, jellemzően az I., II., XII. kerületekben. Az ingatlanok négyzetméterára 600.000 forint fölött indul, és akár a 3,5 milliót is elérheti.

Az egymillió forintos négyzetméterár fölött induló projektek jellemzően a Vár környékén találhatóak, ilyen az Anjou Residence, de találunk a pesti Belvárosban is ilyen árfekvésű projektet. A Palazzo Dorottya a Duna parttól egy utcára egy történelmi múltú épület modern felhasználását nyújtja. A szállodai szolgáltatásokkal vetekedő kényelmi funkciókat felsoroltató épület kimondottan a luxust kereső vásárlókat céloz meg. Belvárosi elhelyezkedése kiváló, de a korlátozott dunai panoráma csökkenti a fekvés luxus értékét.

A csaknem félszáz projekt közül az Excelsior Budapest Spa-t érdemes kiragadnunk, mivel ezen projekt esetében figyelhető meg a fent bemutatott összes luxustényező megléte, illetve az ezt kísérő kiemelkedő külföldi érdeklődés. A Rózsadombon, a Margit szigettel szemben álló épület fekvése a Világörökség részét jelentő dunai panorámájával egyedülálló, ami már magában is az egyik legnagyobb luxusértékű projektté teszi. A beruházó a lakások kialakításakor figyelt arra, hogy ez a luxustényező minden lakásban megtalálható legyen, mivel mindegyik lakásból kilátás nyílik a Dunára. A megfelelő térérzetről a nagy alapterületű lakások gondoskodnak, a projekt legkisebb apartmanja is több mint 100 m2-es, a nagyobbak mérete eléri a 300 m2-t. Mindehhez hozzájárul az épület körül kialakításra kerülő 2 hektáros park, ami szinte vidéki nyugalmat és tágasságot biztosít a főváros közepén. A projekt egyedülállóságát a szállodai szintű szolgáltatások is erősítik. A szolgáltatások skálája nagyon széles, kezdve a Lukács fürdőt ellátó forrás gyógyvizéből táplálkozó wellness és fitness részlegtől, a szobaszervizen át a személyes és üzleti ügyeket intéző személyes concierge-ig. A szállodai kényelmet erősíti a lakásokhoz tartozó elektronikus számla, amire minden a lakáson kívüli és belüli fogyasztás terhelhető. Az Excelsior lakásai mintapéldái a reprezentatív luxus ingatlanoknak. Szolgáltatásai remekül illeszkednek a kényelmet, luxust, ugyanakkor hasznos időtöltést kereső vásárlók igényeihez.
Forrás: http://blog.mfor.hu/lakasmustra/582.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Kulcsra kész luxus Önre vár! Tatán az Angolpark bejárat&aacu...

Kiadó - Befektetési   / logisztikai     - szálloda-vendéglátásBudapest - 09. kerület
Kiadó Befektetési / logisztikai - szálloda-vendéglátás

Bejáratott vendégkörrel rendelkezõ étterem kiadó A IX. R&aa...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBudapest - 04. kerület
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

IV.Újpesten a Pozsonyi lakótelepen eladó egy rendezett lakók&ouml...

Eladó - Lakóingatlan - családi házGyor-Moson-Sopron - Sopron
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó egy 90 m2-es, 2. emeleti, 3 szobás, nagy nappalis, teraszos lakás....


Ingatlan Max