ingatlan

Sürgős bejelentési kötelezettségek az Áfá-ban

Adózás választása ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységek tekintetében


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tanyaHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - tanya

Egertõl 2km, Kerecsendtõl 9km távolságra, 7000 nm-es területen kín&...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Nyíregyházán, az Orosi út elején, aszfaltozott utcá...

 Az új Áfa-törvény kapcsán azokra a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozó bejelentési kötelezettségekre hívja fel hírlevelében ügyfelei figyelmét a PricewaterhouseCoopers, amelyekről 2007. december 31-ig kell nyilatkozni az adóhatóság felé. A hírlevél első része az ingatlanügyletekkel, illetve az MNB árfolyam választásával kapcsolatos változásokra koncentrál.

Adózás választása ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységek tekintetében

A 2008. január 1-jétől hatályos új Áfa törvény számos új rendelkezést tartalmaz az ingatlanokkal kapcsolatosan végzett tevékenységek tekintetében. Mint ismert, a lakóingatlan, beépített ingatlan, valamint beépítetlen ingatlan értékesítése főszabály szerint adólevonásra nem jogosító adómentes értékesítésnek fog minősülni. Ezen értékesítések közül kivételt jelent az építési telek, az új ingatlan és a beépítés alatt álló ingatlan, amelyek első rendeltetésszerű használata még nem történt meg, vagy a használatbavételtől számított 2 év még nem telt el.

Az új Áfa törvény az ingatlan bérbeadásán túl a fentiek szerint újnak nem minősülő lakóingatlan és egyéb ingatlan értékesítésére is kiterjesztette az általános szabályok szerinti adózás választásának lehetőségét. Ezen túl tehát nemcsak a bérbeadásra, hanem a fenti kritériumoknak megfelelő, tehát 2 évnél régebben kiadott használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok értékesítése esetén is lehetőség van az általános szabályok szerinti adózás választására. (Ugyanakkor ilyen esetben az ingatlan értékesítése a fordított adózás alá eső ügyletnek fog minősülni, így az adófizetési kötelezettség áthárul a vevőre).

Ez teljesen új tartalmú jogszabályi rendelkezés, így ha az adóalany áfá-s adózást választ az ingatlan értékesítésre, vagy az ingatlan bérbeadásra, ezt be kell jelentenie az adóhatóságnak 2007. december 31- ig. Ha adóalany ingatlan bérbeadási tevékenység kapcsán korábban már bejelentkezett az áfá-s adózásra, vagyis azt már 2007. folyamán is adóköteles tevékenységként kezelte, 2007. december 31-ig neki is újra be kell jelenteni ez iránti igényét! A bejelentés a változás bejelentőlapon tehető meg, amelynek azonosítója egyéni vállalkozók esetén T08TAFA-E, jogi személyek esetén T08TAFA-T lesz. E választást meg lehet tenni ingatlan értékesítésre, valamint ingatlan bérbeadásra egymástól függetlenül is.

Az MNB árfolyam választása

Amennyiben az adó alapja külföldi fizetőeszközben van megállapítva, az új Áfa törvény rendelkezései szerint az átszámítást az adóalany főszabály szerint egy belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező pénzintézet deviza eladási árfolyama alapján végezheti el. A pénzintézeti árfolyamtól az adóalany azonban eltérhet, és alkalmazhatja továbbra is az MNB által közzétett árfolyamot, ezt azonban már előre be kell jelenteni az adóhatóságnak (08TAFA-T/E sz. nyomtatvány 13/14. pont).

Tehát ha az adóalany 2008-ban az MNB árfolyamot alkalmazza, ezt előre be kell jelentenie 2007. december 31-ig. Fontos megjegyezni, hogy ilyen választás esetén ettől a vonatkozó naptári év végéig nem lehet eltérni. Vagyis ilyen esetben az MNB árfolyamtól való eltérés és az új törvény főszabályának alkalmazása leghamarabb 2009. évben lehetséges.

A külföldi fizetőeszköz átváltásánál a teljesítés időpontjában érvényes árfolyamot kell irányadónak tekinteni, azonban a törvény úgy fogalmaz, hogy az adott napi utolsó árfolyam az irányadó. Ez azt is jelentheti, hogy az új szabályozás alapján a külföldi fizetőeszközben kiállított számla adóalapját csak a délutáni árfolyam közzétételekor lehet megállapítani.

A PwC hírlevelének következő számában az új szabály szerinti visszaigénylés bejelentéséről és a csoportos adóalanyiság bejelentéséről tájékoztatja ügyfeleit.

 Forrás: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?i=91249&k=2

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Tardos
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Masszív szerkezetû tégla ház, 3 szobával! A tatabányai D...

Eladó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületFejér - Dunaújváros
Eladó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

Dunaújvárosban eladó üzletház+ raktár! Az ingatlan B...

Eladó - Lakóingatlan - sorház-láncház-társasházKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - sorház-láncház-társasház

IGAZI RITKASÁG TATABÁNYÁN A PANORÁMA LAKÓPARKBAN! IDE T&Ea...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 09. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

IX. kerületben az Üllõi úton, Groupama Arénánál, N&eacu...


Ingatlan Max