ingatlan

Leégett a háza? Csak költségalapú számítás esetén fizetik ki a kárt!

Amit az értékbecslésről tudni kell. 3. rész
www.ingatlanmagazin.com


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szigetszentmárton
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szigetszentmártonban Duna közelében kínálunk eladásra egy 3 szintes Tégla családi házat. Az i...

Eladó - Lakóingatlan - családi házCsongrád - Szeged
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Újszeged egyik legforgalmasabb útja mellett eladó egy felújítandó vagy lebontandó ingatlan. K...

Ha leég a ház, ha beszalad a nagyszobába egy kamion, soha nem fizet annyit a biztosító, hogy abból újraépíthetnénk. Kivéve, ha a biztosítási értéket a szerződéskötéskor költségalapon határozták meg. A költségalapú értékmeghatározás azonban máskor is jól jöhet.
Harmadik műszak
Harmadik műszak
Hogyan készüljünk fel, ha beüt a baj?

Akár eladni, akár venni szeretnénk ingatlant, a piaci összehasonlító és a hozamérték-számítás mellett fontos annak a meghatározása is, hogy vajon mennyiből tudnánk az ingatlant újra felépíttetni. Ezt hívják költségalapú értékszámításnak. Különösen a biztosítás megkötésekor merül fel gyakran, hogy ha csak a jelen értékre kötünk szerződést és valami baj történik – leég a ház vagy behajt a falon keresztül egy kamion –, nem kapunk annyi kártérítést, hogy abból ugyanolyan új házunk legyen.

A költségalapú aktuális érték meghatározásánál persze az újraelőállítási költségből le kell vonni az avulást (fizikai, funkcionális, piaci), majd ehhez kell hozzáadni a felépítményekhez tartozó földterület értékét. Ez a módszer fejezi ki a legkevésbé a tényleges piaci viszonyokat, de egy építés alatt lévő létesítménynél – például amikor a félig kész házat vagyunk kénytelenek családi ok miatt eladni –, vagy olyan esetekben, amikor a piaci vagy a hozamszámításhoz nincs elég adatunk, információnk, érdemes élni vele.
Vegyük sorra a lépéseket!

1. A telekérték meghatározása.

Az üres földterület értékét vagy a piaci összehasonlító adatok elemzésén alapuló módszerrel, vagy a hozamszámításon alapuló módszer szerint határozzuk meg.

2. A felépítmény újraépítési vagy pótlási költségének meghatározása.

Olyan szerkezeteket és építési munkákat szedjünk össze, amelyekkel az értékelés időpontjában a meglévő funkciók (akár a meglévőtől eltérő szerkezetekkel és műszaki megoldásokkal) a legkisebb költséggel, de azonos hasznossággal pótolhatók lennének. A pótlási és az újraépítési költség együtt az újraelőállítási költség. Ne feledkezzünk meg a közművesítésről, a tervezésről, az engedélyezésről, és a kivitelezéssel, a beruházással, a pénzügyekkel kapcsolatok költségekről sem. Ezeket a tényleges építési piaci árak alapján kell meghatározni. Az általános forgalmi adót itt se vegyük bele sehol.

3. Avulások számítása

Három fő eleme: a fizikai, a funkcionális (gazdaságtalan, korszerűtlen megoldások) és a környezeti avulás. Az avulási elemek lehetnek kijavíthatóak vagy ki nem javíthatóak. Az avulás mértékét a három kategóriában százalékosan kell megadni, majd ezekből átlagot számolunk.

4. Az érték meghatározása.

Az újraelőállítási költséget csökkentjük az avultság százalékának arányában, majd hozzáadjuk a telekértéket. Az ingatlan megépítésének eredeti költségeiből vagy annak könyv szerinti értékéből levezetett újraelőállítási érték csak kivételes esetben fogadható el, például ha az ingatlan néhány éven belül készült el, és ha a bekerülési költségeket megbízhatóan dokumentálták.
Kardos Rita
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Pásztó
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pásztó totál belvárosi részén,eladó ez a 4 szintes,lakóépületként és vállalkozásra is egyarán...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Nyíregyháza, belváros legkedveltebb részén a Búza téri piac közelébe eladó egy keleti fekvésû...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Pécs-Kertváros kedvelt részén a Fülep Lajos utcában megvételre kínálok egy másfél szobás, 39 ...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVas - Szombathely
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Minõségi Modern Lakópark a belvárostól egy karnyújtásnyira! A hirdetésben szereplõ ingatla...


Ingatlan Max