ingatlan

Ingatlanárverés: hogyan juthatunk féláron lakáshoz?

Kevesek nagy üzlete?  ingatlanmagazin.com/


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 20. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

IGÉNYESEN FELÚJÍTOTT, KLÍMÁS,REDÕNYÖS KISLAKÁS...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - B kategóriás irodaházVeszprém - Veszprém
Kiadó Irodaház iroda terület - B kategóriás irodaház

2023. január 01-tõl Veszprém belvárosában található üzletházban, irodaházban, ~ 32 m2-es, I. ...

Az ingatlanszerzésnek létezik egy speciális formája, amikor árverésen, licitálással – nem mellékesen a piaci árnál jóval olcsóbban - szerezhetünk házat, lakást. Igaz, Magyarországon e körben gondok vannak a tényleges „esélyegyenlőséggel”, és szüntelen felröppen a hírhedt „lakásmaffia” kifejezés is.

„Értjük egymást, kispajtás?” (Megtörtént eset)
Lakat alatt
– Igen szép házam van az autópálya mellett – B. úr elgondolkozva kavargatja kávéját. Ismeretlenül is szánalmat érzek iránta. Hamarosan kezdődik az ingatlanárverés; az asszony elment, a felvett OTP-kölcsön B. nyakán maradt, nyugdíjból törleszteni nem tud, az asszony és a bank pénzt akar.

Pár perccel a kezdés előtt egy tagbaszakadt úr még megkérdezi: – Ugye, nem fogunk egymás ellen licitálni? (A többiek a háttérben suttognak, B úr nagy nyugtalanságára.)

– Csak érdeklődő vagyok – mondom. A bemenetel előtt közvetlenül a tagbaszakadt úr még egy mondatot formáz szép szájával: – Ugye, értjük egymást, kispajtás? – Értjük.

Az árverezők csigalassúsággal, pár százezer forintot kúsznak még felfelé, az ingatlan hamar elkelt. – Ez nem volt árverés, minden meg volt bundázva, láttam, miként sutyorognak egymás között – mondja B.

– Mi köze magának az én cégemhez, hozzám; törvényesen megvettem a házát, és kész – replikázik az új tulajdonos. – Miért fizessek érte többet, ha olcsón is meg tudom venni?
Az árverés résztvevői bólogatnak, bizony, nem kötelező adósnak lenni.

B. úr tesz néhány lépést, majd elhagyja az irodát.– Látta ezt a maffiát? – kérdezi már az utcán. – Gépfegyverrel kellene ezeket végigkaszálni. Volt egy értékes házam, öregségemre tönkre vagyok téve. Ha kifizetem az adósságaimat, alig marad valamennyi, mit veszek én abból?

B. úrnak megérkezik a busza. Felszállás előtt még azt mondja, ügyvédhez fog menni. Majd bezáródnak az ajtók, és a busz elindul az autópálya mellett lévő ház felé.
Kinek a fia a maffia?

A magyarországi ingatlanárverések kapcsán hosszú évek óta folyamatosan felmerül a lakásmaffia kifejezés, jelesül, hogy pár tucat ember uralja az árveréseket. Ez így is van a valóságban (lásd a jobb oldali keretes részt), ám a hölgyek és urak az eljárást nem zavarják, szépen, illedelmesen licitálnak, és hogy ismernék egymást, hogy előtte megbeszélték volna a koreográfiát? Ki képes ezt bizonyítani? És mit érne el vele?

Közhírré tétetik

Ráadásul az ingatlanárverésekről bárki értesülhet, az árverést a végrehajtó árverési hirdetménnyel tűzi ki, és abban feltünteti a felek nevét, az árverés helyét és idejét, az ingatlan-nyilvántartási adatokat (az ingatlan fekvésének helyét, a tulajdonosát, a terheket stb.), az ingatlan tartozékait, épületnél a jellemző sajátosságokat, továbbá beköltözhető vagy lakott állapotát, az ingatlan becsértékét, az árverési előleg összegét, valamint az árverezők jogait és kötelezettségeit.

Nincs megkülönböztetés a tekintetben sem, hogy magánszemélyről vagy gazdasági társaságról van-e szó, ha olyan összegű fizetési kötelezettség „alakul ki”, amely értéke arányban áll az ingatlanéval, s a delikvens nem tud/nem akar fizetni, és sem
inkasszó, sem ingóárverés nem vezet eredményre, elkészül az árverési hirdetmény.

A hatóság nem bűnös?

A dokumentumot kihirdetik az adóhatóság, az ingatlan fekvése szerinti polgármesteri hivatal és a földhivatal hirdetőtábláján is, és legalább 15 napon keresztül, az árverést megelőző ötödik napig kell ott közhírré tétetni. Egyébként a
Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara saját hetilapjában ismerteti, hogy mikor és mire lehet licitálni, az előre meghirdetett árveréseken bárki megjelenthet. A végrehajtási törvényben ráadásul precízen, aprólékosan szabályozták az árverés menetét. Hol van akkor a gond – kérdezheti az olvasó – csak be kell tartani a paragrafusokat.

Csapatmunka

A gond a mindennapi gyakorlatban van. A licitálás feltétele csupán annyi, hogy az ingatlan becsértékének 10 százalékát előlegként letétbe kell helyezni az árverés vezetőjénél, ami a „veszteseknek” a befejezést követően azonnal visszajár. (Rendben.) Igazolni kell a személyazonosságot, illetve a képviseleti jogosultságot. (Rendben.) Az árverés megkezdésekor a
végrehajtó az árverezőkkel közli az ingatlan becsértékét (a kikiáltási árat), ismerteti az árverési feltételeket, és felhívja az árverezőket ajánlatuk megtételére. (Rendben.)

Összekulcsolt kézzel?
Összekulcsolt kézzel?
(illusztráció)
Ám ha a felajánlott vételár nem éri el a kikiáltási árat – és itt van a kutya elásva –, azt fokozatosan lejjebb kell szállítani a becsérték feléig. Márpedig ha a licitálók megállapodnak egymással, hogy csupán pár jeles polgár fog „kamulicitálni”, szorítva ezzel az összeget a törvényes (!) minimum felé, ez bizonyíthatatlan, megakadályozhatatlan.

Nincs ellenszer?

Mi lehet a megoldás? Akadt olyan országgyűlési képviselői előterjesztés, hogy ingatlanárveréseknél az önkormányzatok kapjanak elővételi jogot, ám ez hamvába halt, mert úgy találták, az árverés intézményének alapelveit kérdőjelezi meg. Az adóhivatalnál jelenleg van olyan elképzelés, hogy online lehetne licitálni.

Az ötlet jónak tűnik, bár rengeteg technikai jellegű vonzata is van, a gyanútlan vevők mégsem érezhetik addig ismeretlen embertársuk forró leheletét nyakukon, miközben lelkesen licitálnának a piaci árnál jóval 50-30 százaléknál olcsóbb ingatlanra.
Dr. Drávucz Péter

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

LÉLEGZETELÁLLÍTÓ KILÁTÁSSAL! Budaörs Frankheg...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eger, kedvelt kertvárosi részén 70m2-es családi ház, 2 db ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Borsosberény
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó egy önálló családi ház Borsosberényben! ...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 14. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

KIADÓ az Angol utcában, irodaházban különbözõ mére...


Ingatlan Max