ingatlan

Nem mindig olcsó a sürgősen eladó

A vevők jó alkupozíciót érhetnek el ott, ahol valós okok váltják ki az azonnali ingatlaneladást. A "sürgősen eladó" címke azonban...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 09. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budapest egyik közkedvelt részén a Haller utcában kín&aacute...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Kismaros
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Befektetõk figyelem ! Eladó a Duna partján egy 900 nm-es telken lévõ 3 a...

Nem mindig olcsó a sürgősen eladó
2007. március 27.

A vevők jó alkupozíciót érhetnek el ott, ahol valós okok váltják ki az azonnali ingatlaneladást. A "sürgősen eladó" címke azonban olykor csak figyelemfelkeltő fogás.

"Jelentős készpénzfizetés esetén árengedmény vagy ajándék" - többek között így hirdeti sürgős eladási szándékát egy dunavarsányi családi ház tulajdonosa az ingatlan.com hirdetési oldal sürgős rovatában. A kiskereskedelemben megszokott marketingkulcsszavak közül az ingatlanszakma is előszeretettel alkalmazza a mélyen ár alatt akciózást.

A legtöbb sürgős hirdetés egyszerű marketingfogás - állítja Vaskó Zoltán, a Hegyfok Ingatlaniroda cégvezetője. A piacon eddig szokatlan formát felmutató feliratozással az érdeklődést kívánják felkelteni. Vaskó Zoltán szerint a legtöbb ilyen ingatlant régóta sikertelenül árulják, gazdáik rendre túlértékelt árat kértek értük.

Türelmük fogytán, esetleg az üresen álló lakás növekvő fenntartási költségei, máskor családi okok miatt engednek az árból. A csökkentett ár már közelíti a reális értéket, így segíti az értékesítést.

A megbízók közt persze akad olyan, aki anyagi probléma miatt kényszerül jelentős árkedvezményt adni egy azonnali, néhány napos vagy hetes adásvétel reményében. A hirdetésre jelentkező, ilyen esetekben eredményesebben alkudhat, akár a meghirdetett ár 20 százalékát is megtakaríthatja, ha azonnal és készpénzzel tud fizetni.

Vaskó Zoltán arra int, hogy akkor se kapkodjunk, ha jó vételárat fogunk ki. Attól kevésbé kell tartani, hogy az eladó sürgőssége mögött valamilyen rejtett hiba állna. De a vétel előtt azárt érdemes körbenézni a környéken, esetleg beszélni a szomszédokkal a hely szociográfiájáról.

Az említett rovatban jelenleg 50 ingatlan szerepel, közte panellakás, téglaépítésű társasház, lakóövezeti telek, családi ház telekkel, valamint összkomfortos ikerház. Több bérleményre is itt keresnek lakót, például egy Teréz körúti 2 és félszobás lakásba 100 ezer forint lakbér mellett azonnal be lehet költözni.

Az eladásra váró ingatlanok jellemző ára 9 és 25 millió forint közöttiek, de szerepel a listában egy 71,5 millió forintra tartott szigetszentmiklósi, luxusigényeket kielégítő, Duna-parton lévő családi ház. Ez utóbbit "mélyen áron alul" megjegyzéssel árulják.

Helyszíni készpénzfizetés: a legjobb érv az alkuban

Balogh Györgyné, a City Floor Ingatlaniroda szakértője úgy véli, az azonnali eladásoknak sokféle oka lehet. Gyakori, hogy új lakásba költözne az eladó, a vételárat régi lakásából fedezné, csakhogy nem talált rá vevőt, az újért pedig már fizetnie kellene.

Mások jelentős összegű tartozásaik azonnali kifizetését szeretnék belőle rendezni. A sürgős ár meghirdetése, Baloghné tapasztalatai szerint nem feltétlenül jelenti, hogy ár alatt lehetne vásárolni. A legtöbb eladásra váró lakást ugyanis valamivel a piaci értékén felül igyekeznek értékesíteni, egy gyors adásvétel pedig jellemzően a reális árat tükrözi.

A City Floor ügyfelei közt van, akinek egy-két nap alatt vevőt kell hozni. A hirdetésekre jelentkezők egy része befektetési céllal érdeklődik, mások maguknak keresnek lakást. Egy azonnali üzlet reményében erős alkupozíciót foglal el, aki azonnal asztalra teszi, a többnyire alkuban elért vételárat. Bevált módszer még, hogy az eladó a csökkentett új árat belengetve visszahívja a lakásmustrára a korábban komolyan érdeklődőket - mondja Balogh Györgyné.

Szűcs Lászlóné, a Szűcsné és Társai Ingatlanstúdió vezetője szerint az ügyfelek főleg a 10 millió forint körüli kategóriában adnak azonnali értékesítési megbízásokat. Havonta átlagosan 2-3 sürgős ügyletre kap az iroda megbízást, főként olyanoktól, akiknek "a nyakukon van a bank". Ami az érdeklődőket illeti: többségük a kiskeresetűek közül kerül ki, az olcsó ingatlanok ritkán keltik fel a befektetést keresők figyelmét.

Szűcs Lászlóné szerint nagyon ritka, hogy kiemelt környezetben egy jó állagú lakást sürgősséggel hirdessenek meg. Ha mégis, ott valóban komoly és halaszthatatlan ok áll az azonnali eladási szándék mögött.

Bálint Tóth János

Forrás: http://www.origo.hu/ingatlan/20070327nemmindig.html

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Miskolc kedvelt lakótelepén az Észak-Kiliánban, ELADÓ egy ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Vácon, Deákváron épülõ, családi h&aacute...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Napkor
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Napkoron, nappali+konyha+étkezõ+4 szobás szintes, napelemes,1994-es ép&i...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...


Ingatlan Max