ingatlan

Felfalják a kis irodákat a nagy közvetítők

....az érintett cégek legalábbis roppant optimisták.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Békés - Orosháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Orosháza-Gyopárorfürdõn kínálunk eladásra egy 540 n&e...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Dunaharaszti
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Dunaharaszti-Tavak ÚJONNAN ÉPÜLÕ, 38 hektáron elterülõ, saj&aa...

A kisvállalkozók finanszírozási nehézségei ellenére gyorsan nőttek az elmúlt években a franchise-rendszerű ingatlanközvetítő hálózatok. Úgy tűnik, ez a jövőben sem lesz másként, az érintett cégek legalábbis roppant optimisták.


A franchise a gazdaság egészét tekintve is meglehetősen sikeres vállalkozási formának számít - a Franchise Magazin becslése szerint 300 átadó és 18 ezer átvevő dolgozhat ma Magyarországon -, az ingatlanközvetítésben pedig évről évre nő az ilyen rendszerben működő hálózatok piaci részesedése.

Ebben az ágazatban a független vállalkozásként működő kis cégek különösen jól tudják kihasználni a franchise-módszer előnyeit, így például a bevált értékesítési rendszer átvételét és a márka ismertségét. Ezért mind több kis ingatlanforgalmazó látja abban a túlélés zálogát, hogy csatlakozik valamely nagy riválisához.

A folyamat annak ellenére is meglehetősen gyorsan zajlik - ezt a piacvezető hálózatok terjeszkedési üteme alapján bízvást kijelenthetjük -, hogy ezek az induló kisvállalkozások a tevékenységük jellegénél fogva szinte semmilyen pénzügyi segítségre nem számíthatnak. A kereskedelmi bankok ugyanis a nagy kockázat miatt általában nem finanszíroznak afféle befektetéseket, mint a know-how megvásárlása.

Még nincs kész az MFB-termék

A bankok jelentősebb eszközigény híján legfeljebb jelzáloghitelt nyújtanának, de erre érthető módon nem sok induló vállalkozó hajlandó. Pedig a 3-8 millió forint kezdőtőke csak keveseknek áll rendelkezésére - ecsetelte a problémát az [origo] érdeklődésére Kühne Kata, a Magyar Franchise Szövetség elnökségi tagja, az Otthon Centrum franchise-igazgatója.

A Magyar Fejlesztési Bank alig több mint egy éve jelentette be, hogy a szövetséggel közösen franchise-finanszírozási terméket dolgoz ki, ez azonban még nem valósult meg. A szellemi jog megvételének finanszírozása nehezen megoldható, a tudományos kutatáshoz hasonló kategóriába kellene kerülnie, esetleg a forgóeszközhitel-konstrukció képzelhető még el - mondta kérdésünkre Aladics Sándor, az MFB vezérigazgatója.

Hogy mindezek ellenére mégis virágzik a franchise, vélhetően az átlagnál sokkal jobb statisztikákkal magyarázható. A franchise-szövetség két évvel ezelőtti vizsgálata szerint, míg az új vállalkozások 90 százaléka egy éven belül eltűnik, a franchise-ban ez az arány csupán 30 százalék - jegyezte meg Kühne Kata.

Területi védettség

Az ingatlanszektorban bevált módszer, hogy a hálózat az egységes marketing és cégarculat mellett üzletviteli know-how-val, a teljes adatbázis rendelkezésre bocsátásával, illetve a társértékesítők megfelelő képzésével segíti a partnereit. Ezen felül területi védettséget biztosít a hozzá tartozó irodáknak, vagyis nem engedi egymáshoz túl közel települni őket.

Cserébe a nagyok természetesen többféle anyagi ellenszolgáltatást várnak. Így egyszer belépési díjat (ez egy ígéretes területen kétmillió forint is lehet, de általában kevesebb), százezres nagyságrendű marketinghozzájárulási és franchise-díjat, valamint forgalmuk meghatározott százalékát.


Az adatok alapján van tere a bővülésnek

A növekedés legfőbb oka - ezt a közvetítők nem győzik hangsúlyozni-, hogy idehaza még mindig viszonylag kevesen igénylik a szolgáltatásaikat, vagyis van tere a bővülésnek. Becslések szerint a tranzakciók 60 százalékát közvetítő nélkül bonyolítják. Akik viszont úgy döntenek, hogy szakértőhöz fordulnak, szívesen választják az általuk megbízhatónak tartott, ismert cégeket.

Éppen ezért még azok is partnerhálózatot igyekeznek építeni, akiknek a franchise valamiért nem megfelelő. A szakemberek körében általános vélemény, hogy hosszú távon a kicsi, teljesen független irodák csak akkor vehetik fel a versenyt, ha valamely különleges ingatlantípusra, helyszínre vagy vevőkörre specializálódnak.

Nagyra törő tervek

A fentiek alapján nem meglepő, hogy az [origo] által megkérdezett franchise-hálózatok többsége nagyra törő növekedési tervet készített 2008-ra. A kivétel éppen a legnagyobb piaci szereplő, az Otthon Centrum, amely Kühne Kata elmondása szerint Budapestet már teljesen lefedi, így jövőre 106 irodájának gyarapítása helyett a tranzakciószám növelésére koncentrál.

A cél a 15 százalékos országos piaci részesedés elérése (jelenleg 4 és 16 százalék között változik), aminek alakulását évente háromszor elvégzett felméréssel igyekeznek követni, egyszersmind figyelmet szentelve a konkurencia terjeszkedésének is. Az OC történetében egyébként a 2005-ös volt a legjobb év, akkor 14-ről 50-re nőtt az irodák száma.

A 80 irodát a szárnyai alatt tudó Duna House-hálózat ezzel szemben minden évben nagyobb ütemben terjeszkedett 2003-as indulása óta. Murányi Ákos elemzési vezetőtől megtudtuk, e tendencia megtartása érdekében 2008 végére 120-ig szeretnének eljutni. Középtávra azonban 250 iroda megnyitását tűzték ki.

Az első pillanattól nyereségesen

A rangsor harmadik helyén a Re/Max áll, amely csak tavaly nyáron jelent meg nálunk, de máris 35 megnyitott irodára támaszkodhat - és a franchise-modell sajátosságaiból adódóan az anyacég szinte az első pillanattól fogva nyereségesen működik.

Érdekes, hogy az első hazai franchise-próbálkozó, az olasz hátterű Tecnocasa után tíz év telt el, mire egy nagy nemzetközi lánc megvetette a lábát Magyarországon, de a jelek szerint a 67 országban működő Re/Max jókor érkezett. Jövőre nagyjából ugyanannyi irodát szándékoznak nyitni, mint az idén - közölte Zákonyi Bence kommunikációs vezető.

Ugyancsak jelentős szereplője a piacnak a 2004 óta terjeszkedő City Cartel, amely drasztikus növekedéssel számol az elkövetkező egy évben. Mustos Mariann franchise-supervisor arról tájékoztatott, hogy az eddigi tempó megduplázására törekedve a cég átszervezi és felduzzasztja a franchise-fejlesztéssel foglalkozó részlegét, a mostani 27 helyett jövő év végére 50 irodát látna szívesen.
[origo]

Forrás: http://www.origo.hu/print/ingatlan/20071128-ingatlankozvetitok-a-franchiserendszere-a-jovo.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 09. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

Kiadó a város szívében IX. kerületben Ipar utcában A...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBudapest - 04. kerület
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

IV.Árpád Üzletház közelében eladó egy PANOR&Aacu...

Kiadó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületHeves - Eger
Kiadó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

Eger-Felnémeti részen,forgalmas útról nyíló telephe...

Eladó - Lakóingatlan - családi házTolna - Dunaföldvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Dunaföldváron eladó családi ház! Dunaföldváron,...


Ingatlan Max