ingatlan

A tízmilliós lakásokat keresik a legjobban

Az ingatlanos gyűjtőportálok nagy előnye a közvetítői funkción túl...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Halásztelek
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Halásztelek központi részén eladó egy nettó 120 m2 lakóterületû sorház, garázzsal, 25 m2 pinc...

Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 02. kerület
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

TULIPÁN UTCAI FÖLDSZINTI KERTKAPCSOLATOS PANORÁMÁS LAKÁS KIADÓ! Az ingatlan egy 5 lakásos tá...

Az interneten kereső potenciális vásárlók legtöbbször Budapesten, illetve Pest megyében kerestek ingatlant, a harmadik helyen Fejér megye áll. A fővárosban a XI., a III. és a II. kerület a legnépszerűbb. A keresők elsősorban az 50 és 60 m2-es lakásokat preferálják.

Az ingatlanos gyűjtőportálok nagy előnye a közvetítői funkción túl, hogy pontos képet tudnak adni a piaci keresletről és kínálatról. Az ingatlan.net keresési adatbázisát felhasználva most a vevőket és preferenciáikat vesszük górcső alá. Elemzésünkben megvizsgáltuk, hogy milyen keresési feltételeket állítottak be az ingatlant vásárolni szándékozók, azaz hogyan alakult az ingatlanpiaci kereslet az elmúlt fél évben.

Az ingatlanpiacon a kereslet és kínálat közül az előbbi felmérése nehezebb feladat. Egy korábbi elemzésünkben, 2007. első negyedévében a legnézettebb hirdetésekből kiindulva jellemeztük a keresletet, jelen esetben más utat választottunk a kereslet feltérképezéséhez. Kiindulópontként - az ingatlan.net adatbázisa által tárolt -, az elmúlt félév keresési paramétereinek információit vettük alapul, mely majd 2 millió keresés adatait jelenti. Ebből kiindulva vizsgálható, hogy mekkora méretben, árban és milyen területen keresnek ingatlanokat a felhasználók.

2007. június 1-jétől 2007. november 6-ig csaknem 2 millió keresést regisztrált az ingatlan.net rendszere. Ezt a nagy mintát – amely az ország teljes területére kiterjed – vettük alapul elemzésünkben. A három elemzési szempont az ár a méret és a földrajzi elhelyezkedés volt.

Földrajzi elhelyezkedés

Elsőként a megyék sorrendjét állapítottuk meg. A keresők legtöbbször Budapesten, illetve Pest megyében kerestek ingatlant. A harmadik helyen Fejér megye áll. Azt követi Baranya, Veszprém, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A nyugati határszélen lévő megyék csak a középmezőnyben találhatók. A lista legvégén Békés megye található, itt regisztrálta a legkevesebb keresést az ingatlan.net rendszere.

Ha a keresések eloszlását település szinten vizsgáljuk, némileg árnyaltabb képet kapunk. Jól látható, hogy Budapest és vonzáskörzete nagy népszerűségnek örvend. Kiemelendő még a Balaton-parti települések népszerűsége, főleg a déli part mentén található ingatlanok keresettek. Ezenkívül megyeszékhelyek, nagyobb városok szerepelnek a népszerűségi lista elején.A település szintű adatok vizsgálatában két dolog mindenképpen szembeötlő. Egyrészt az ország csaknem minden településén regisztráltunk keresést az elmúlt félévben, ami azt jelenti, hogy nincs „fehér folt” ingatlanpiaci szempontból Magyarországon. Másrészt a Budapest-centrikusság mellett nem figyelhető meg jelentős különbség az ország egyes területei között, nem fedezhető fel kelet-nyugat ellentét. Természetesen itt a keresési intenzitásról, a piac élénkségéről van szó, árszínvonalbeli különbség felderítésére ezen elemzésben nem kerül sor.Az országos szintű elemzés után térjünk át a fővárosi kerületek vizsgálatára. A legnépszerűbb kerület az ingatlan.net-en kereső felhasználók körében a XI. A második a sorban a III. kerület, a harmadik helyen pedig kevéssel lemaradva a II. kerület áll. Az egy kerületre jutó keresések alapján a budai oldal keresettebb, mint a pesti. A pesti belvárosban a VIII. kerület esetén figyelhető meg a legkevesebb keresés, a legtöbb pedig a VI. és IX. kerületekben.

Érdekes megfigyelni, hogy a főváros észak-nyugati fele jóval előkelőbb helyen áll a népszerűségi listában, mint a déli kerületek. A KSH adatbázisára támaszkodva az egy lakásra jutó keresések számát is megvizsgáltuk. A kép így sem változott sokat, a budai kerületek vezetnek a népszerűségi listán, illetve az V. és VI. kerület is az első hat kerület között található.


Lakásméretek

Az elemzés következő szempontja a lakások mérete. Az adatokat budapesti és vidéki bontásban vizsgáltuk. A fővárosban az 50 és 60 m2-es sávba eső ingatlanok a legkeresettebbek. A keresések nagy része a 30 és 79 m2 közötti intervallumban található, a nagyobb alapterületű, 250 m2-t is meghaladó ingatlanok már nagyon kevés keresésben szerepelnek.

Vidéken jóval kisebbek az eltérések az egyes méretsávok között. Leggyakrabban szintén az 50 és 60 m2-es sávba eső ingatlanok szerepelnek a keresésekben, de a népszerűsége alig kevesebb a kisebb, akár 10-20-30 m2-es, illetve a nagyobb 90-100 m2-es ingatlanoknak. Annak hátterében, hogy vidéken jóval szélesebb mérettartományban oszlik el a keresések nagy része, két dolog is állhat. Egyrészt a vidéki ingatlanpiac jóval heterogénebb, mint a budapesti, azaz jóval több fajta, jóval több különböző méretű ingatlan található. Másrészt – ami a vidéki piac heterogenitásából is következik – az ingatlankeresők piacismerete nem olyan mélyreható, ezért több „irreális paraméterű” keresés is születhet.


Árak

Az ingatlanok árait az alapterületekhez hasonlóan szintén sávokban kezeljük, illetve a gyakoriság számítása is azonos elven történt, de a sávok hossza eltér, általában 2 M Ft. Így a 10 M Ft-os sávba minden 10 M és 11,9 M Ft közötti ingatlan bele tartozik. A fővárosban a leggyakrabban keresett ársáv a 10 milliós. Bár az eloszlás itt nem olyan csúcsos, mint az alapterületek esetén a keresések nagy része a 6 és 14,9 M Ft közé eső ingatlanokat érinti. A keresések gyakorisága a 40 M Ft-os ársávban esik vissza, az ezt meghaladó árú ingatlanok már kevésbé keresettek.

Vidéken a 8 M ft-os ársáv ingatlanjai a legkeresettebbek, de népszerűségben alig maradnak el a 6 és 7,9 M Ft, illetve a 10 és 11,9 M Ft közé eső ingatlanok. Akárcsak az alapterületek esetében az egyes ársávok esetén sem szignifikáns a különbség a vidéki keresletben.

„Az eredmények értékelésekor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy nemcsak fizetőképes keresletről van szó – fogalta össze Déry Attila az ingatlan.net elemzője a felmérés eredményeit. A felmérés ebben az esetben közvetlenül a keresőknél történik, azaz a vevő nem felkínált ingatlanok közül válogat, hanem saját elképzeléseit, feltételeit rögzítjük. Az irreális elképzelések torzíthatják az eredményeket, de a minta kellő nagysága ezt kompenzálja. A felmérés „reális” voltát a piaci tendenciák is igazolják.”

ingatlan.net

Forrás: http://www.privatbankar.hu/html/ingatlan/lako.php?kommentar=21263

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Gyömro
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

ELADÓ Gyömrõn AZONNAL KÖLTÖZHETÕ ÚJ ÉPÍTÉSÛ LAKÁSOK, Prémium minõségben! 19 lakásos társashá...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Petõfi térhez és villamoshoz közel, egy modern letisztult formavilágú gyönyörû társasház épül...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Pomáz
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pomáz, központhoz és Kastélyszállóhoz közel, csendes, domboldalban elhelyezkedõ 340 nm lakóte...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Ideális otthon, színvonalas, városközponti környezetben: fiataloknak, családoknak, ahol nyuga...


Ingatlan Max