ingatlan

Hol van a legolcsóbb telek Budapesten és az agglomerációban?

Fővárosi telekárak
Agglomerációs telkek kínálata


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBékés - Békéscsaba
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Sétáló utca kedvelt részén, Korzó tér k&ouml...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eger, kedvelt kertvárosi részén 70m2-es családi ház, 2 db ...

A kétezer négyzetméternél kisebb telkek fővárosi piacán a legdrágábbnak számító II. kerületben mutatkozik a legnagyobb kínálat.


Ezúttal Budapesten vizsgálta meg az OC a családi házas telkek piacát -maximálisan kétezer négyzetméteres területeket figyelembe véve. Fontos volt határt szabni a méretnek, mert ugyan nagyobb területre is lehet családi házat építeni, de Budapest területén belül a legtöbb telket a hasznot hozó képessége alapján ítélik meg, s az ezen mérethatár felett lévő területekre szinte bizonyosan társasházakat építenek. Még a számba vett parcellák között is akadt olyan, amiről kifejezetten profitorientált adatokkal szolgált az eladója, vagyis, hogy hány lakás építhető rajta, mekkora épületmagassággal.

A belsőbb kerületekben természetesen nem akadtak kisebb építési telkek a nagyfokú beépítettség miatt, de a budai hegyvidék és Pest külső kerületei bővelkedtek a legfeljebb kétezer négyzetméteres parcellákban - írja az Otthon Centrum (OC) elemzése.

Az OC adatbázisában a fővárosi családi házas telkek a II. és III. kerületben voltak kimagaslóan a legnagyobb számban - kerületenként mintegy 300-300 darab, de 100 körüli szám jellemzi a XI., XII., XVI., XVII., XVIII. és XXII. kerületeket is. A legkevesebb parcellát a felmérésből emiatt ki is hagyott belvárosi kerületekben kínálják.

Telekméretek Budapesten

Méret szerint a II., III., X., XI., XII. és XIII. kerületekben sok, kétezer négyzetméter feletti telek is szerepelt a kínálatban, ám azokat társasházak, sorházak építésének céljából vásárolják meg vállalkozások. Kis méretű telkek inkább olyan kerületekben fordulnak elő, amelyeknek vannak belvároshoz közeli részei, így a II., III., XIII. kerületben.

Az átlag parcellaméret ezer négyzetméter körül ingadozik. A XII. kerületben a legnagyobb, 1300 négyzetméteres az átlagos teleknagyság. Csaknem 1200 négyzetméter az átlag a XI és III. kerületekben és 1100 négyzetméter a II. kerületben.
Ennél általában kisebb földterületeket kínálnak viszont a XV., IV. és XVIII. kerületekben. Az átlagos telekméret egyik kerületben sem éri el a 900 négyzetmétert.

Fővárosi telekárak

Az árak még változatosabb képet mutatnak, mint a méretek. A legdrágább parcella a XIII. kerületben van a 2000 négyzetméter alatti kategóriában, ám az ilyen típusú telkekre jellemző, hogy belvárosi környezetben, társasházak között vannak. Emiatt - bár nem túl nagy méretű a telek - kifejezetten társasházépítésre ajánlatos megvásárolni őket. A drága ingatlanok rangsorában a II., a XIV. és a III kerület következik. Ezekben is jellemző, hogy a város központjához közelebb találhatóak a méregdrága, több százmilliót érő területek.
Nemcsak a legdrágább parcella található a XIII. kerületben, de az átlagos telekár is itt a legmagasabb, csaknem 200 millió forint körüli - ugyanis ebben a kerületben található a legtöbb, fent taglalt belvároshoz közeli, társasházas telek és ezek feljebb tornásszák az átlagot. Ezután következik sorban a XIV, XII. és a II. kerület a drágasági listán, rendre 110, 90 és 80 millió forint körüli szinttel. Átlagban a legolcsóbbak növekvő sorrendben a XXIII., XVIII. és XV. kerületek.
A legolcsóbb telek a XVII. kerületben található, ezt követi a XV., III. és XXII. kerület.

Agglomerációs telkek kínálata

Budapest vonzáskörzetében Mogyoródon kínálják a legtöbb telket (444 db) eladásra az interneten. A kiugró szám oka leginkább az, hogy az utóbbi időben helyi földtulajdonosok parcelláztak nagyobb területeket, s ezek bekerültek a kínálatba. Sokkal lemaradva következik Pécel (254 db) és Érd (245 db). A legkevesebb eladó telket Budajenőn (10), Tárnokon (12) és Dunakeszin (13) találta az OC.

Átlagos telekméretek Budapest vonzáskörzetében

Az agglomerációban kisebb a szórás a földterületek méretében, mint a fővárosban. A legnagyobb telkeket Mogyoródon, Szentendrén, Szigetszentmiklóson és Tárnokon mutatja az adatbázis a családi háznak való parcellák kategóriájában. Maximális méret tekintetében a legkisebb telkek Dunakeszin, Kistarcsán és Szigethalmon fordultak elő.
Az átlagos telekméret Etyeken volt a legnagyobb - meghaladva az 1500 négyzetmétert -, majd Szada és Telki következik. A legkisebbek a telkek általában Szigethalmon, Dunakeszin és Gyálon.
A legkisebb, eladásra kínált telket Tárnokon találta az OC, majd Érd és Budakeszi következett a sorban. Még a minimális parcellaméret is elég nagy viszont Etyeken (1000 négyzetméter), Herceghalmon (974 négyzetméter) és Zsámbékon (720 négyzetméter).

Átlagos telekárak az agglomerációban

Az árak is sokkal kisebb sávban mozognak az agglomerációban, mint Budapesten. A legmagasabb áron találtunk telket Budaörsön (75 millió forint), Budakeszin és Tárnokon (mindkét településen 65 millió forintért). A legalacsonyabb maximumok Ecseren (12 millió forint), Kistarcsán (12,5 millió forint) illetve Zsámbékon (15,5 millió forint) voltak.
Az átlag telekár nagyjából 10 és 20 millió forint között ingadozik. Persze voltak különösen magas átlagárak is, pl. Törökbálinton, Remeteszőlősön vagy Budaörsön - ez utóbbi átlagot valószínűleg módosítja egy-egy kiugróan magas árú telek, mint a fent említett 75 millió forintot érő is. Átlagosan olcsóbban kaphatunk viszont parcellát Őrbottyánban, Szadán és Szigetszentmiklóson - s mivel a legnagyobb telkek egyikét is itt találtuk, ezért valószínű, hogy Szigetszentmiklóson fajlagosan olcsónak számítanak a telkek az agglomeráció többi településéhez viszonyítva.
Kirívó példának számít az alacsony árak kategóriájában egy telek Budakeszin (1 millió forint , bár ez méreténél (192 négyzetméter) fogva ilyen olcsó), Gödöllő (1,5 millió forint) és Biatorbágy (1,7 millió forint). De a minimum ár legfelső határán is megdöbbentőek a számok Remeteszőlős (17 millió forint), Dunakeszi (13,4 millió forint) és Herceghalom (9,7 millió forint). Ezeken a településeken nem voltak olcsóbb telkek a kínálatban az itt említetteknél.

(NAPI Online)

Forrás: http://www.napionline.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=352317

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - családi házTolna - Paks
Kiadó Lakóingatlan - családi ház

PAKS-Gyapán 4 hálószoba plusz nappalis új épít&eacu...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 08. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

József körúton Blahától sétatávolságra ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Bánk
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Bánkon felújított családi ház. Az ingatlan 20...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Tápiószentmárton
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Irodánk ezúttal egy 87 négyzetméteres 1 szoba +2 fél szob&...


Ingatlan Max