ingatlan

Öröklési illeték: ne ijedj meg a számoktól!

Öröklési illeték fizetésére minden magánszemély kötelezett, aki rokonai elhalálozásából ingyen szerez vagyont. Ez a világon általánosan elfogadott...


 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületHeves - Eger
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

Eger Lajosváros, kényelmesen megközelíthetõ területén, ...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBudapest - 20. kerület
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Eladásra kínálunk egy kiváló lehetõséget befektetõk...

Öröklési illeték: ne ijedj meg a számoktól!

2007.03.23. 08:00

Öröklési illeték fizetésére minden magánszemély kötelezett, aki rokonai elhalálozásából ingyen szerez vagyont. Ez a világon általánosan elfogadott és alkalmazott közteher, amely az őt illető vádakkal ellentétben azonban nem rejt magában kettős adóztatást, hiszen míg a korábbi adókat az örökhagyó, addig az örökösödési illetéket az örökös fizeti. A következőekben az öröklési illetékről, a fizetési kötelezettség alól való mentességekről, a kedvezményekről, illetve a fizetendő illeték kiszámításáról ejtünk néhány szót.
{{BANNER}}
Az illeték fizetésének tárgya, nevétől eltérően azonban nem csupán az öröklés jogcímén megszerzett vagyon, hanem minden olyan ingyenesen szerzett ingó, ingatlan vagy vagyoni jog, amelyhez az elhunyt jóvoltából a haláleset kapcsán jut a magánszemély. Ilyen módon öröklési illeték fizetendő az örökség (haszonélvezeti jog megváltása, az önálló orvosi tevékenység működtetési jogának folytatása), a hagyomány, a meghagyás és a haláleseti ajándékozás után is.

Természetesen a leggyakoribb forma az öröklés, de előfordulhat ettől eltérő vagyonszerzés is, ha például az örökhagyó úgy rendelkezik, hogy házát ne az örökös szerezze meg, hanem az az őt ápoló nővérre szálljon.

Mennyit fizetsz, ha örököltél?

A fizetendő öröklési illeték mértéke alapvetően három tényezőtől függ:
• az örökhagyó és az vagyonszerző között fennálló rokonság fokától
• az megszerzett vagyon/vagyontárgyak értékétől
• a vagyontárgy jellegétől attól függően, hogy az lakás vagy bármi más egyéb vagyontárgy

Az öröklési illeték megállítatásához szükséges különböző sávokat foglaltuk össze az alábbi táblázatban.Az öröklési illeték tényleges értékének kiszámításához elsőként meg kell határozni az öröklési illeték alapját, vagyis az úgynevezett tiszta értéket. A tiszta érték a vagyontárgy forgalmi értékének és az azt terhelő tartozásnak (temetési költségek, hagyatéki költségek, hagyatéki eljárás költségei, az örökhagyó tartozásai, gondok és végrehajtó tiszteletdíja) a különbsége.

A hagyatéki költségek terhelhetik a megszerzett vagyon egészét, vagy egyes költségek esetében - például fennálló tartozás - csak az egyes vagyontárgyakat.

Autót vagy vagyoni értékű jogot örököltél?

A gépjármű öröklési illetékét az ingatlantól eltérően a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után, illetve elektromos motor hajtómotor esetén a motor teljesítményének minden megkezdett kilowattja alapján számítják.

Ez azt jelenti, hogy egy 1700 cm3-es motor esetén, a fizetendő illeték összege 1700x36=61 200 forint (mivel az 1890 cm3-t meg nem haladó gépjárműveknél az illet összege már 36 forint ft/cm3).

A vagyoni értékű jogok esetében a kiindulópont a forgalmi érték, amelyből meghatározzák az úgynevezett egyévi értéket, amely a forgalmi érték 1/20-ad része. Gondot csak a határozatlan időre szóló vagyoni értékű jog esetében okozhat az öröklési illeték kiszámítása. Azt az alábbi táblázatban szereplő korszorzók és az egyévi értékek szorzataként számolják ki.Mentességek és kedvezmények

Mindazok, akik viszonosság, vagyis ellenszolgáltatás nélkül lemondanak az örökségükről, mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól. Ez nem igaz abban az esetben, ha ellenszolgáltatás ellenében mondanak le az örökségükről, ez a procedúra ugyanis kísértetiesen hasonlít az örökölt ingatlan továbbértékesítésére. Az örökösnek meg kell fizetnie az illetéket, annak magánszemélynek pedig, aki az örökölt vagyontárgy birtokába jut, a visszterhes vagyonátruházási illetéket.

Nem kell fizetnünk illetéket abban az esetben sem, ha az örökölt képző-, ipar-, népművészeti alkotást, muzeális tárgyat, gyűjteményt az államnak, önkormányzatnak, felsőoktatási intézménynek ajánljuk fel, illetve abban az esetben, ha az örökölt ingóság értéke nem haladja meg a 300 ezer forintot.

Ezen kívül öröklési illetékmentességet élvez a takarékbetét, a gazdasági társaság tagját megillető vagyoni betét, a lakástulajdon haszonélvezetének jogának a túlélő házastárs általi öröklése, az örökség egésze abban az esetben, ha a kiskorú örökhagyó után a szülő örököl.

Lakóház építésére alkalmas telek öröklése esetén, abban az esetben, ha mi arra négy éven belül lakóházat építünk (legyen az bármekkora), nem kell befizetnünk az illetéket.

Az öröklési illetékkel kapcsolatos kedvezmények három csoportra oszthatóak: egyrészt támogatást élveznek azok, akik termőföldet örökölnek, akik kisvállalkozás vagyonát öröklik (feltéve, hogy meghatározott ideig tovább folytatják a vállalkozás tevékenységét), illetve azok, akik gyermekük helyett, annak nagykorúsága előtt, megfizetik az illetéket.

Ha termőföldet öröklünk akkor az illeték felét kell befizetnünk, amennyiben családi gazdálkodók vagyunk akkor csak a negyedét. A kisvállalkozások esetében pedig a kedvezmény mértéke attól függ, hogy az örökös a túlélő feleség (50 százalék, 5 millió forint), vagy más magánszemély (25%, maximum 2,5 millió Ft).

A kiskorú örökös (pl. unoka) az eljárási illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg. Amennyiben a kiszabott illetéket a nagykorúvá válás előtt fizetjük vissza, akkor a tartozás annyiszor 10 százalékkal csökken, de maximum 70 százalék kedvezménnyel fizethető meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítünk.

Vegyünk egy egyszerű példát: meghalt az egyik nagyszülő, és a fia megörökli a 10 millió Ft értékű házat. Ekkor neki be kell fizetnie 250.000 Ft (2,5 %) illetéket. Ha ugyanezt a házat a 11 éves unoka örökli akkor az ő illeték fizetési kötelezettsége nagykorúvá válása napján 600.000 Ft (6 %), amennyiben viszont ezt befizetik már az öröklés pillanatában akkor ez az összeg csak 180.000 (mivel ekkor ki tudjuk használni a max. 70 százalékos kedvezményt mert az unokának még 7 éve van a nagykorúvá válásáig).

Ezenkívül az örökös méltányossági kérelemmel fordulhat az illetékhivatalhoz, az összeg mérsékléséért, illetve részletfizetésért. Hiszen lehetséges, hogy még szülei életében ő maga is pénzt fektetett az ingatlanba. Ám a beruházás tényét és nagyságát bizonyítania kell. Ugyancsak igazolást kérnek, ha az illeték csökkentésére vagy a részletfizetés lehetőségére nehéz anyagi helyzete miatt van szüksége.
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Miskolc belvárosában kiadó egy 2 szobás, 53 m²-es, bú...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 11. kerület
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

XI. Sasad, Rahó utcában, csendes környezetben, újszerû, modern, lif...

Kiadó - Kereskedelmi - üzlethelyiségKomárom-Esztergom - Tatabánya
Kiadó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Tatabánya központjában a Fõ téren kínálok kiad&aacute...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó Deákváron 14 m2-es szuterén lakás. A kicsi garzon te...


Ingatlan Max