ingatlan

Fővárosi borúlátás: mi lesz a lakáspiaccal?

A fővárosi ingatlanindex októberben több mint 5 ponttal volt rosszabb...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Bükkszék
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Bükkszéken a Salvus Gyógyfürdõtõl 15 perc sétára, 285 m...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 12. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Budai elegancia, kifinomult terek, maximális kényelem, polgári él...

a félév végéhez képest - tette közzé szerdán sajtótájékoztatón a GKI-AL Holding továbbá az Ingatlan és Befektetés című szaklap, a közösen végzett ingatlanpiaci elemzés eredményét.

A negyedévente készülő elemzés végeredményeként jelentkező index októberben -16,6 volt, egy évvel korábban -14 ponton állt. Az év elejei -20,8 ponthoz képest még így is javult az év során az index, bár a júliusi -11,1 ponthoz mérve a harmadik negyedév mindenképpen pesszimistább.

Az index a vállalati vezetők, az ingatlanpiaci szereplők, és a lakosság várakozásait, jövőbeli terveit és a kereslet-kínálat viszonyát tükrözi. Az idei októberi felmérés szerint még mindig a lakáspiac megítélése a legpesszimistább, a borúlátás kissé erősödött a negyedévvel ezelőttihez viszonyítva. A lakosság lakásépítésre, vagy vásárlásra vonatkozó szándékai is a korábbiaknál visszafogottabb.

A fővárosi lakáspiacon az elmúlt negyedévhez képest csaknem 10 százalékkal nőtt a kínálat, ma Budapesten 9.900 darab, az építés különböző fázisában lévő lakás vár eladásra. Év eleje óta változatlan, mintegy 1.500 a készleten lévő, vagyis már átadott, de még nem értékesített lakások mennyisége, azonban ezek a lakások folyamatosan cserélődnek. Jelentős növekedés nem várható ebben a körben, az átadások ütemezésétől függően azonban átmenetileg sor kerülhet bővülésre.

Kis mértékben csökkent az eladások száma, míg 2006 első háromnegyed évében 7.460, idén ugyanebben az időszakban 6.834 új lakás talált gazdára Budapesten. Kiemelkedő kínálatbővülést regisztráltak Budán a III. és a XXII. kerületben, Pesten pedig a IX. és a  XX. kerületben, valamint a XIII. kerület Vizafogó részén. Az eladásra váró új lakások száma jelentősen csökkent a pesti belvárosban, a VII. kerületben, valamint Újpesten, Rákoskeresztúron és a XXI. kerületben. Az új lakáspiacon az árak tavasz óta átlagosan 4 százalékot meghaladó mértékben drágultak, az egy évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva pedig több, mint 9 százalékos az áremelkedés.

Az üzleti ingatlanok piacán a legfontosabb változás - az előző negyedévihez képest - az, hogy az indexben szereplő összes ingatlantípus esetén a vállalati (azaz a keresleti) kilátások romlottak. Az ingatlanforgalmazó cégek összesített kilátásai - az irodapiacon kívül - minden szegmensben javultak az előző felméréshez képest, beleértve az indexben nem szereplő ipari ingatlanokat és építési telkeket is.

A budapesti irodapiacon továbbra is erős a túlkínálat, de ennek mértéke - dacára a számottevő fejlesztéseknek - az előző két negyedévhez képest nem növekedett. Az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő tizenkét hónapban a fővárosi és a pest megyei irodapiacon a mai helyzet fennmaradását valószínűsítik.

Élénk a kereskedelmi ingatlanok piaca, a verseny továbbra is éles, a piaci szereplők valószínűleg átmenetinek vélik az idei megtorpanást. Az előző időszakhoz képest - országos átlagban - érdemben nem változott a piaci túlkínálat. Az ingatlanos cégek képviselői a következő egy évben a fővárosi túlkínálat enyhe csökkenését várják, s a maihoz hasonló helyzetet vetítenek előre Pest megyében. A logisztikai piacon egyszerre érezhető a nemzetközi verseny erősödése és a növekedési lehetőségek bővülése. A hazai raktárpiacon 2006 közepétől érezhető a fejlesztések élénkülése, s ez a lendület jelenleg is tart. A következő egy évben várhatóan a raktárpiacon csökken a túlkínálat.


Forrás: http://www.privatbankar.hu/html/ingatlan/keresk.php?kommentar=21126

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Balatonhenye
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó a Balaton-felvidéken egy 4748 m2-es belterületi telek. Az ingatlan r...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Újszerû épületben lévõ, gazdaságos fenntartású...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza Malomkert övezetében, jó adottságokkal re...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 16. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Amennyiben szereti az intimitást, kényelmet, minõséget és szeretne 16. kerület kedvelt részén...


Ingatlan Max