ingatlan

Tíz tuti tipp a spamek ellen

Elege van belőlük?    Megmutatjuk, mit tehet...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

ÚJÉPÍTÉSÛ, KÖRNYEZETBARÁT, MEGÚJULÓ ENE...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 15. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

  Álomotthon karnyújtásnyira! Tervezéstõl akár bek&o...

Levélszekrényünket elárasztják a kéretlen reklámújságok, szórólapok, de elektronikus postaládánk sincs jobb helyzetben: naponta több tucatnyi ajánlat érkezik gyógyszerekről, szexről, meggazdagodásról és hasonló, manapság oly felkapott témákról. Elege van belőlük? Megmutatjuk, mit tehet annak érdekében, hogy végre békén hagyják ezek a hívatlan betolakodók.

Jövőre lesz harminc esztendeje annak, hogy útra kelt az első spam a világhálón, de csak a 90-es évek közepétől kezdett el igazán széles körben elterjedni, és nagyjából azóta használják rá a spam elnevezést. (Spamnek eredetileg egy nem túl finom angol húsféleséget neveztek – Spiced pork And Ham –, s a Monty Pyton egyik vidám jelenetében mindenkit ilyen hússal szolgáltak ki, eszi, nem eszi, nem kap mást alapon. Ehhez hasonló a spam levelek filozófiája is: kéri, nem kéri, nem kap mást.
A spamek az eltelt pár évtized alatt igazán figyelemreméltó karriert futottak be, s ma már ott tartunk, hogy – az IDG kutatóinak jelentése szerint – a kéretlen reklámlevelek száma meghaladja az igazi e-mailekét, s ebben az esztendőben körülbelül 40 milliárd ilyesfajta üzenet landol az elektronikus postafiókokban. S ha valaki kételkedne benne, hogy milyen veszélyes jelenségről van szó, az gondoljon a kéretlne levelek által felemésztett hálózati és számítógépes erőforrásokra, az adatátviteli hálózatok (túl)terhelődésére, illetve a spamek kitörlésére fordított időre, hogy a bosszúságról és az idegeskedésről (nem kapunk meg a spamek miatt egy fontos e-mailt!) már ne is beszéljünk.
Úgy tűnik, hogy – spamküldök kivételével – mindenkinek érdekében áll a védekezés e levelek ellen. Összegyűjtöttünk tíz könnyen betartható és megvalósítható tippet, amelyekkel szinte bizonyosoan megszabadulhat e hívatlan vendégektől.

1. Soha ne használja az „igazi” e-mail címét, ha kalandozik a világhálón!
Első tippünk rögtön egy másikat is magában hordoz: legyen több e-mail címe, illetve használjon eldobható e-mail címet. Tagadhatatlan, hogy az e-mail cím nélkülözhetetlen az elektronikus kommunikációban, köldökzsinórt jelent a világháló felé, számos esetben (pl. online vásárlásánál, különféle regisztrációknál) szükség lehet arra, hogy másoknak is megadjuk. Néhány esettől eltekintve azonban nem tudhatjuk biztosan, végül is kinél fog landolni elektronikus azonosítónk. Legyen tehát egy „igazi” e-mail címünk, amelyet csak közvetlen ismerőseink és barátaink ismernek, a neten bóklászáshoz pedig használjunk egy másik e-mail címet (számos ingyenes rendszer szolgáltatásai közül válogathatunk), de még jobb, ha az
eldobható e-mail címre voksolunk.

antispam2

Egy sor weboldal kínál eldobható e-mail címet

2. Kerülje a láncleveleket!
„Ha ezt a levelet továbbküldöd három barátodnak, váratlan szerencse ér” – ki ne találkozott volna már ilyen és ehhez hasonló e-maillel. Ezek témája hol vicces, hol komoly, egy azonban közös bennük, arra szólítják fel a levél címzettjét, hogy küldje tovább az üzemetet. Elég ránézni egy ilyesfajta levél fejlécére, hogy lássuk, ez bizony címlista a javából, igazi aranybánya a spammereknek. Ha tehát ilyen levelet kapunk, azonnal küldjük vissza a feladónak, és nyomatékosan kérjük meg, hogy többé ne küldjön nekünk ilyet, illetve vetessük le a nevünket a címlistájáról.


3. Használjon megtévesztő e-mail címet!
A spammerek kedvelt módszere, hogy végigpásztázzák az internetes közösségi oldalakat, az üzenetküldő szolgáltatásokat, a fórumokat, a blogok comment részeit, speciális szoftvereket használva. Aki nem akarja, hogy ilyen módon jussanak az e-mail címéhez, majd spameket kapjon erre, az írjon bele néhány megtévesztő karaktert a techline@techline.hu e-mail címnél ez mondjuk techlineEZTTÖRÖLDKI@techline.hu lenne). A levélcímeket gyűjtő robotok jó napszámos módjára elteszik ezt az azonosítót, ám később semmire sem mennek vele, ha viszont valaki valóban válaszolni szeretne nekünk, megérti, mit is kell tenni ezzel a címmel. Sajnos az igazsághoz hozzátartozik, hogy a címgyűjtő robotok is egyre fejlettebbek, így mind nehezebb ilyesfajta trükközéssel átverni őket.

4. Ne nyissa meg a spamüzeneteket!
Ha ismeretlen külföldi feladótól érkezik egy e-mail, élhatünk a gyanúperrel: spam landolt a levelesládánkban. Ilyenkor a leghelyesebb, ha azonnal a Törlés gombhoz nyúlunk. Ha véletlenül egy valóban fontos e-mailt törlünk, a levél feladója úgyis megkeres majd bennünket.

5. Ne válaszoljunk a spamüzenetekre!
Ha valaki nem bírt a kíváncsiságával, és az előző pontban adott tanácsunk ellenére megnyitotta a spamüzenetet, semmiképp se válaszoljon rá, illetve ne ugorjon be annak a felszólításnak sem, hogy jelezze, ha nem akar többet ilyen üzenetet kapni. A válaszlevelek ugyanis megerősítik a spam küldőjét abban, hogy valóban jó helyre, azaz élő e-mail címre küldte kéretlen üzenetét.

6. Olvasson, olvasson és olvasson!
E jó tanács ezúttal nem Tolsztoj örökbecsű Háború és békéjére vonatkozik, hanem arra, hogy ha a neten, akár vásárlásnál, akár regisztrációnál megadjuk az e-mail címünket, akkorolvassuk el figyelmesen az esetleges hozzáfűzött feltételeket. Ezeket általában idegen nyelven és igen apró betűkkel írják, s gyakran elrejtenek bennük olyan feltételeket, hogy az oldal üzemeltetőjének vagy mondjuk a termék eladójának jogában áll az ön e-mail címét egy harmadik félnek tovább adni. Ha viszont ön erről értesül, eldöntheti, hogy ennek ellenére fenntartja-e avagy sem a kapcsolatot a szóban forgó webhellyel.

7. Blokkolja a nem kívánatos feladókat!
Ha egyszer spamet kap valakitől, könnyen elképzelhető, hogy az illető máskor is megkeresi majd önt, így azután érdemes fekete listára tenni. A levelőrendszerek tartalmaznak olyan beállításokat, amelyekkel gyerekjáték ennek elvégzése. A leginkább elterjedt Outlook Expressnél például az Eszközök/Üzenetszabályok/Letiltott feladók listája pontot kell választani, s ide kell beírni a tiltani kívánt e-mail címet. Az Outlook Express ezután ellenőrizni fogja az összes beérkező levelet. Ha a feladócím megegyezik a lista valamelyik címével, akkor a levél közvetlenül a törölt elemek mappájába kerül. Amíg tehát nem tekintjük meg ezt a mappát, addig soha sem kerülnek a szemünk elé ezek az elektronikus levelek.   

antispam1

Elég megadnunk a letiltott e-mail címet, s többé már nem kapunk onnan nem várt leveleket

8. Alkossunk üzenetszabályokat!
Ha az előbbi pontban bemutatott ablakban a Levelezési szabályok fülre kattintunk, megnyílik az Üzenetszabályok párbeszédablak, kezdetben egy üres listával. Ide kerülnek majd az általunk létrehozott szabályok megnevezései is. Ha az Új gombra kattintunk, akkor azt is látjuk, hogy minden egyes sor előtt egy ellenőrzőnégyzet áll, ezeknek a segítségével kapcsolgathatjuk ki, illetve be a szabályokat. Minden egyes beérkező üzenetre először az első, azután a második szabály alkalmazódik, és így tovább. Ha az üzenet az egyik szabály következtében törlődik, akkor a feldolgozás befejeződik. Egy-egy új szabályt a már említett Új… gomb segítségével határozhatunk meg. A felnyíló ablak felső részében az Outlook Express által támogatott feltételeket találjuk. Ha bekapcsoljuk a feltétel mellett álló ellenőrzőnégyzetet, akkor a feltétel a párbeszédablak alsó részében részletesebben is megjelenik. Több feltételt is beállíthatunk, ekkor azonban több ellenőrzőnégyzetet is be kell kapcsolnunk. A feltételek között logikai ÉS, illetve VAGY kapcsolatot állíthatunk fel.  Ha az új szabály összes kívánatos feltételét kiválasztottuk, akkor az ablak második listájából válasszunk egy vagy több tevékenységet. Egy levelet például továbbküldhetünk valakinek, és áttolhatunk egy bizonyos mappába. Végül nevet adhatunk a szabálynak, s ha OK-val lezárjuk a párbeszédablakot, az új szabály megjelenik az összes szabály listában.

antispam3

Egyszerűen meghatározhatunk különféle levelezési szabályokat

9. Használjon frissített szoftvereket!
Hogy mi köze a szoftverek frissítésének a spamekhez? Nos, a spammerek szeretik kihasználni az operációs rendszerek, böngészők és egyéb sokat használt szoftverek biztonsági réseit. Ezt persze a gyártók is tudják, ezért is javítják folyamatosan operációs rendszereiket, szoftvereiket, s biztonsági patchekkel orvosolják az említett hiányosságokat.

10. Használjon antivírus szoftvereket!
Itt megintcsak felvetődik az előző kérdés: hogyan kapcsolódnak az intivírus szoftverek a spamekhez. Nos, egyre több vírus és trójai szkenneli ma már a merevlemezt e-mail címek után kutatva, s ezeket a címeket azután tovább küldi a „megrendelőnek”. Egy megfelelő antivírus szoftverrel védett gépet viszont nem érheti ilyen támadás.

Forrás: http://techline.hu/tudastar/20071116_tíz_tipp_spamek_ellen.aspx?s=rss

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dunakeszi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

EGYÜTT, DE MÉGIS KÜLÖN! ÖSSZEKÖLTÖZNI VÁGY&Oacute...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Budapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó III., Aranyhegy legszebb részén örökpanorám&aacut...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBaranya - Mohács
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

A tulajdonost családi ház csere is érdekli értékegyeztet&e...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBékés - Orosháza
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Bercsényi u. 32. szám alatti társasházi új ép&iacut...


Ingatlan Max