ingatlan

Mit kell tudnunk a megváltozott áfaszabályokról?

Fizessünk vagy ne fizessünk? Ez a kérdés válasszatok!   www.ingatlanmagazin.com/read/2347# Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Esztergom
Kiadó Lakóingatlan - családi ház

REMEK LEHETÕSÉG fodrászoknak, kozmetikusoknak, könyvelõknek, vagy irodát keresõknek!! KIADÓ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Tata
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Tatán a Tóparthoz közel kínálom eladásra ezt az egy emeletes, 3 szobás nyaralót. Kiváló lehet...

Az új áfatörvény szerint az ingatlanok egy részének az értékesítése áfaköteles, másik része adómentes, de az adómentes értékesítés helyett is választható az adóköteles értékesítés.

Ki emlékszik már arra, hogy mi volt?

Az áfáról szóló alaptörvényt 1992-ben szavazták meg, azóta a rendeletet már számtalanszor módosították. Így a napokban elfogadott, újraszövegezett törvényre már nagy szükség volt. Az új szabályozás egyik legfontosabb eleme, hogy könnyebbé válik az áfa visszaigénylése, és ez a gyakorlat a január 20-i bevallásnál már érvényesíthető lesz.

Apa kezdődik! Apa kezdődik!
Apa kezdődik! Apa kezdődik!
(illusztráció)
Kiengedték a nadrágszíjat?

Az ingatlanokkal kapcsolatos áfaszabályok is lényegesen változtak. Így például 4 millióról 5 millió forintra emelték az alanyi adómentesség értékhatárát. Az ingatlanok értékesítése a kivételektől eltekintve tulajdonképpen áfamentes lesz, de továbbra is minden esetben választható lesz az áfás értékesítés is.

Áfával terhelten értékesítendők az új építésű ingatlanok, vagyis azok, amelyeknek az első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy ha megtörtént, de a használatbavételi engedélyének jogerőre emelkedésétől számítva még nem telt el két év. Áfamentesen értékesíthetők az építési teleknek nem minősülő beépítetlen ingatlanok, így például a szántók, legelők és az erdők. Szintén áfamentesnek számít az ingatlanok bérbeadása is.

Ne szomorkodjunk, nyugaton sem jobb
Ne szomorkodjunk, nyugaton sem jobb
A törvény lehetővé teszi, hogy az ingatlan áfamentes értékesítése és bérbeadása helyett az áfaköteles értékesítést, bérbeadást válasszuk, amit azonban előzetesen be kell jelenteni az adóhatóságnak. Ha valaki ezt az adókötelezettséget választja, akkor öt évig nem térhet vissza az adómentességhez! Ennek természetesen akkor van jelentősége, ha „cserébe” szeretnénk igénybe venni az ehhez kapcsolódó adólevonási jogokat. Ám mielőtt erről döntünk, érdemes tanulmányozni a törvényben felsorolt tételes tiltó rendelkezéseket! Fontos, hogy a lakóingatlan nincs különválasztva a törvény szövegében a többi ingatlantól, így arra is ugyanezek a szabályok vonatkoznak.

Nagy lesz nekünk?
Nagy lesz nekünk?
Ne újítsd fel, és ne add el lakásodat!

Már a törvény tervezetének a nyilvánosságra kerülésekor nagy figyelmet kapott, hogy áfakötelessé tették volna a telek, valamint két évnél nem régebben épített ingatlanok értékesítését. A benyújtott és elfogadott törvényjavaslat azonban már csak az üzletszerű értékesítéskor ír elő áfafizetési kötelezettséget, amennyiben ha valaki két éven belül már a negyedik telkét vagy új ingatlanját értékesíti (mind a telek, mind az új ingatlan beleszámít), akkor a negyedik telek értékesítése után kell jövő évtől az áfát megfizetnie, illetve az ezt követő további eladások után.

Ellenben, ha az illető magánszemély, akkor a negyedik értékesítést követő három évig nem adhatja el több ingatlanját egészen addig, amíg két éven belül nem kerül sor újabb három értékesítésre. Az elfogadott törvény a korábban tervezett értékhatárt sem tartalmazza az áfa-kötelezettséggel kapcsolatban.
Kardos Rita
Forrás: http://www.ingatlanmagazin.com/read/2347#

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 05. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

A párizsi panoráma szerelmeseinek: a klasszikus belváros szívében, a Semmelweis utcában kínál...

Eladó - Lakóingatlan - családi házVas - Ják
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Ják központjában vált eladóvá egy 1221 nm-es telken lévõ kb. 100 nm-es családi ház. A ház m...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Budapest - 12. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

XII.kerületben Svábhegyen kivételes adottságú 6929nm-s építési telek eladó. Beépítésére vona...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

BEFEKTETÕK FIGYELEM Pécs-Egyetemváros közkedvelt részén - Rókus u- ELADÓ, egy 35m2-es 10/7.e...


Ingatlan Max