ingatlan

Súlyos félreértések az ingatlanadó körül

....fölöslegesen azonban nem kéne megijedni tőle.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

A 11. kerületben, a belvárostól jól megközelíthetõ távolságban, kitûnõ közlekedésû, de gyönyö...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Felsoszentmárton
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ÁRESÉS! Egyedülálló lehetõség vidéki csendre, nyugalomra vágyóknak! Felsõszentmártonban eladó...

Miután az Országgyűlés elfogadta az egységes ingatlanadó tervezetét úgy tűnik, mindenki arra készül, hogy 2009-tól tízezreket, százezreket kell majd befizetnie évente, ha lakástulajdona van. Az egységes ingatlanadó most megszavazott formájának több kritikus pontja is van, fölöslegesen azonban nem kéne megijedni tőle. Lássuk a leggyakrabban felmerülő tévedéseket az új adónemmel kapcsolatban!

Először is fontos leszögezni, hogy egy lakásingatlan úgynevezett számított értékének maximum 0,5%-át, az egyéb ingatlanok számított értékének pedig maximum 1,5%-át szedhetik be az önkormányzatok évente 2009-től.

A hangsúly itt a maximumon van. Az önkormányzat ugyanis saját hatáskörben döntheti el, hogy mekkora legyen az adott területen az ingatlanadó sőt, az önkormányzat határozhatja meg a mentességeket is. Ennek megfelelően az önkormányzat úgy is dönthet, hogy az lakások után 0,001% lesz az adó sőt, úgy is, hogy a lakások után egyáltalán ne kelljen adót fizetni.

Mentességek tekintetében az önkormányzat szinte bármit megtehet 2009-től is. Tehát például mondhatja azt, hogy a nyugdíjas tulajdonosoknak nem kell fizetni, a jelzáloggal terhelt lakás után nem kell fizetni vagy épp azoknak nem kell fizetni, ahol egy háztartásban minimum négyen laknak.

Az építményadó mostani rendszerében az önkormányzatoknak ugyanilyen jogai vannak, tehát a képviselőtestületek döntik el, hogy melyik ingatlan adózzon és melyik nem. Ennek megfelelően bármelyik önkormányzat dönthetne úgy akár most is, hogy a lakásokra is kiveti a maximum 1000 forint per négyzetméter körüli adót, de ezt mégsem teszik meg. Az esetek legnagyobb részében az önkormányzatok a nem lakás céljára szolgáló ingatlanokat adóztatják, de a lakásokat nem.

Akkor alaptalan a félelem?


A mostani körülmények között alaptalan, hiszen ha az önkormányzatoknak olyan nagyon kéne a bevétel, akkor már most is megadóztatnák a lakásokat. A hangsúly 2009-től épp ezen van. Vajon az önkormányzatoknak mennyire lesz szükségük a bevételre 2009-től?

Ebben a kérdésben természetesen eltérnek a vélemények. Például Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint, az önkormányzatoknak juttatott költségvetési pénzek csökkenésével, illetve a közszolgáltatások árának (pl.: áramár) emelkedésével a városoknak, kerületeknek igenis szükségük lesz többletforrásra, amit az új ingatlanadóból lesznek kénytelenek beszedni. Ezt a véleményt osztja az ellenzék is, ugyanakkor a kormány cáfol. Azt már olvasóinkra bízzuk, hogy kinek hisz.

Egy dolog azonban biztos, ha 2009-től az önkormányzatok mégis kénytelenek lesznek kivetni az ingatlanadót a lakásokra, akkor sem a legnagyobb kulcsot (0,5%) alkalmaznák, hiszen az tényleg óriási, mondhatni megfizethetetlen teher. Valószínűleg sok lenne a mentesség is, hiszen melyik önkormányzat akarná maga ellen fordítani például a nyugdíjasokat, a szociálisan rászorulókat vagy épp a nagycsaládosokat.

A lényeg, hogy a mostani döntés nem jelenti azt, hogy 2009-től mindenki befizetheti lakása számított értékének 0,5%-át évente.

Ezzel együtt még mindig igaz, hogy az elfogadott tervezettel szakmai gondok vannak.

Fontos megjegyezni: nagy a valószínűsége annak is, hogy az Országgyűlés még 2008-ban ismét szavazni fog az ingatlanadóról annak érdekében, hogy az önkormányzatoknak 2009-től választási lehetőségük legyen a most működő rendszer és az új rendszer között.

Ha teljesen otthon akar lenni az ingatlanadó kérdésében, akkor olvassa el kapcsolódó cikkeinket!

Kapcsolódó cikkek:

Minden a 2009-ben érkező ingatlanadóról
Megszavazták: 2009-től egységes ingatlanadó!
Ingatlanszakértő: inkább HIPA, mint ingatlanadó
Ingatlanadó: hétfőn újra megpróbálják megfúrni a javaslatot

A cikket az alábbi címen találja az ingatlanok.hu-n: http://ingatlanok.hu/articles.php?act=view&id=209
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Mikepércs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Mikepércs déli, új osztású övezetében megépülõ, 139 nm, nappali + 4 szobás, EGYSZINTES, önáll...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kiskunfélegyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

3 szobás utcai házrész ELADÓ Kiskunfélegyháza városközponti részén!...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Biatorbágy
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó Biatorbágyon központhoz közel,egy 2008-ban épült emeleti 90nm-es lakás! Amerikai konyhá...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Igal
Eladó Lakóingatlan - családi ház

PÁRATLAN LEHETÕSÉG! Igalban eladó egy 200 nm-es, 2 szintes, szuterénos ház 2449 nm telekkel....


Ingatlan Max