ingatlan

Az ingatlanszakma dilemmája. Egymás legyűrése és/vagy összefogás?

A foghúzást sem bízzuk a borbélyra www.ingatlanmagazin.com/read/2276# Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Aszófo
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Aszófõn eladó egy 175 nm-es, kétszintes családi ház.A földszinten amerikai konyha-étkezõ-napp...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 14. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladásra kínálom Zugló közkedvelt csendes részén az Adria lakótelepen ezt a második emeleti n...

Az ingatlanközvetítéshez régen nem csak kapcsolatrendszerre, jó tárgyalási képességekre – persze arra is – van szükség, hanem speciális szakismeretekre. Magyarországon azonban hiányos a képzés és a jogszabályi háttér sem rendezett.

Kikerülni a képből, vagy bekerülni?
Kikerülni a képből, vagy bekerülni?
Sokat akar a szarka?

A világban az ingatlanközvetítők által a szerződésekben kikötött kizárólagosság azt jelenti, hogy a megbízó egy közvetítővel áll kapcsolatban, és ez az egy működik együtt a többiekkel a megbízás mielőbbi teljesítése érdekében. Majd a jutalékon osztoznak. Nálunk ezzel szemben ez az egy közvetítő magának akar mindent, akár az üzlet meghiúsulását is kockáztatva.

A háttérben természetesen ott van a kedvezőtlen piaci helyzet és az emberi gyarlóság egyaránt. De emellett a szabályozási ellentmondások és hiányosságok szintén. Továbbá az, hogy Magyarországon az ingatlanszakma viszonylag új, hiszen alig 15-16 éves múltja van, és nincs megoldva a képzés sem. Illetve még kialakulóban van a szakmai összefogás intézményesítése, a szövetségnek viszonylag gyenge a lobbiereje, és nincs meg a más országokban tapasztalt társadalmi elismertsége sem.

Magányos hősök és hősnők korszaka
Magányos hősök és hősnők korszaka
Nyugaton a helyzet változatlan. Nálunk változó?

Míg tőlünk nyugatabbra az ingatlanos megbecsültsége az orvosokéval, jogászokéval vetekszik, itthon az emberek úgy tartják, az adja a fejét ingatlanközvetítésre, aki más területen nem felel meg. Pedig ez ma már nem, vagy egyre kevésbé igaz. Az ingatlanközvetítéshez régen nemcsak kapcsolatrendszerre, jó tárgyalási képességekre – persze arra is – van szükség, hanem speciális szakismeretekre is.

Ahogy például a foghúzást ma már nem bízzuk a borbélyra, de a belgyógyászra sem, úgy nem bízhatjuk az ingatlannal kapcsolatos adásvétel lebonyolítását sem mondjuk egy írástudó szomszédra vagy büntetőperekben jártas ügyvédre. S itt visszautalva a szabályozásra: míg más országokban adásvételi szerződést például nem hitelesíthet általános jogász, csak ingatlanspecialista, nálunk ez éppen fordítva van: bármilyen jogi végzettség elegendő, de az ingatlanos szakvizsga önmagában nem.

Kit érdekel?

De vajon érdekel-e ez a néhány ezer szakmabélin kívül bárki mást is? Lehet, hogy nem igazán, pedig jobb lenne, ha érdekelne, mert a megbecsültség hiánya miatt továbbra is próbálkozhatnak azok, akiket nem a minőségi szolgáltatás, hanem a pillanatnyi haszon reménye motivál. És a szakmai kontroll hiánya miatt szinte következmények nélküli maradhat az ügyfelek félrevezetése.

Törékeny és bonyolult az ingatlanszakma
Törékeny és bonyolult az ingatlanszakma
Amikor a multi diktál

Ma az ingatlanközvetítői piacot néhány – 5-6 - multinacionális lánc uralja akik mellett egy-egy kistérségben 24-25 kisebb, egy-két irodával rendelkező vállalkozás van még tartósan jelen. Az egyéni vállalkozók egyre inkább belátják, hogy egyedül nem megy, ezért vagy hagyják magukat beszippantani egy nagyobb céghez, vagy tevékenységet változtatnak.

A kisebb cégek szintén egyre többen ismerik fel, hogy a nagyok ellen össze kell fogniuk, lazább vagy erősebb kötődéssel, de közösen fejlesztve az adatbázisukat, az infrastruktúrájukat, és az ügyfeleik komfortérzetét javító szolgáltatásaikat.

Ez ugyan némiképp ellentmond annak, amit a bevezetőben állítottunk, hogy nálunk egy közvetítő azért törekszik a kizárólagosságra, mert mindent a magának akar. A két tendencia, az egymás legyűrésére való törekvés és az összefogás azonban párhuzamosan létezik, és majd az idő fogja hamarosan eldönteni, hogy melyik marad fenn. A szakma, és főleg az ügyfelek akkor járnak jobban, ha az utóbbi nyerne.
Kardos Rita
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 09. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó IX. ker. rehabilitációs negyedében, egyetemek közelében egy 44 m2-es, 1 szobás (1 szoba...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Biatorbágy
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Biatorbágyon 2008-ban épült, központhoz közel, vállalkozásnak, telephelynek, üzletnek, otthon...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Érd Fenyves-Parkváros részén, új építésû kiemelkedõ minõségû ikerházfél. 2021 máju...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Gárdony
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Gárdonyban egy jól megközelíthetõ, költõnkrõl elnevezett utcában, összközmûves, 550 m2-es tel...


Ingatlan Max