ingatlan

Az ingatlanszakma dilemmája. Egymás legyűrése és/vagy összefogás?

A foghúzást sem bízzuk a borbélyra www.ingatlanmagazin.com/read/2276# Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBudapest - 22. kerület
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

A CAMPONA felett, panelprogram¬ban felújított házban, Budapest XXII....

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 04. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

A képeken látható lakás a IV. kerületben, (Újpest), ...

Az ingatlanközvetítéshez régen nem csak kapcsolatrendszerre, jó tárgyalási képességekre – persze arra is – van szükség, hanem speciális szakismeretekre. Magyarországon azonban hiányos a képzés és a jogszabályi háttér sem rendezett.

Kikerülni a képből, vagy bekerülni?
Kikerülni a képből, vagy bekerülni?
Sokat akar a szarka?

A világban az ingatlanközvetítők által a szerződésekben kikötött kizárólagosság azt jelenti, hogy a megbízó egy közvetítővel áll kapcsolatban, és ez az egy működik együtt a többiekkel a megbízás mielőbbi teljesítése érdekében. Majd a jutalékon osztoznak. Nálunk ezzel szemben ez az egy közvetítő magának akar mindent, akár az üzlet meghiúsulását is kockáztatva.

A háttérben természetesen ott van a kedvezőtlen piaci helyzet és az emberi gyarlóság egyaránt. De emellett a szabályozási ellentmondások és hiányosságok szintén. Továbbá az, hogy Magyarországon az ingatlanszakma viszonylag új, hiszen alig 15-16 éves múltja van, és nincs megoldva a képzés sem. Illetve még kialakulóban van a szakmai összefogás intézményesítése, a szövetségnek viszonylag gyenge a lobbiereje, és nincs meg a más országokban tapasztalt társadalmi elismertsége sem.

Magányos hősök és hősnők korszaka
Magányos hősök és hősnők korszaka
Nyugaton a helyzet változatlan. Nálunk változó?

Míg tőlünk nyugatabbra az ingatlanos megbecsültsége az orvosokéval, jogászokéval vetekszik, itthon az emberek úgy tartják, az adja a fejét ingatlanközvetítésre, aki más területen nem felel meg. Pedig ez ma már nem, vagy egyre kevésbé igaz. Az ingatlanközvetítéshez régen nemcsak kapcsolatrendszerre, jó tárgyalási képességekre – persze arra is – van szükség, hanem speciális szakismeretekre is.

Ahogy például a foghúzást ma már nem bízzuk a borbélyra, de a belgyógyászra sem, úgy nem bízhatjuk az ingatlannal kapcsolatos adásvétel lebonyolítását sem mondjuk egy írástudó szomszédra vagy büntetőperekben jártas ügyvédre. S itt visszautalva a szabályozásra: míg más országokban adásvételi szerződést például nem hitelesíthet általános jogász, csak ingatlanspecialista, nálunk ez éppen fordítva van: bármilyen jogi végzettség elegendő, de az ingatlanos szakvizsga önmagában nem.

Kit érdekel?

De vajon érdekel-e ez a néhány ezer szakmabélin kívül bárki mást is? Lehet, hogy nem igazán, pedig jobb lenne, ha érdekelne, mert a megbecsültség hiánya miatt továbbra is próbálkozhatnak azok, akiket nem a minőségi szolgáltatás, hanem a pillanatnyi haszon reménye motivál. És a szakmai kontroll hiánya miatt szinte következmények nélküli maradhat az ügyfelek félrevezetése.

Törékeny és bonyolult az ingatlanszakma
Törékeny és bonyolult az ingatlanszakma
Amikor a multi diktál

Ma az ingatlanközvetítői piacot néhány – 5-6 - multinacionális lánc uralja akik mellett egy-egy kistérségben 24-25 kisebb, egy-két irodával rendelkező vállalkozás van még tartósan jelen. Az egyéni vállalkozók egyre inkább belátják, hogy egyedül nem megy, ezért vagy hagyják magukat beszippantani egy nagyobb céghez, vagy tevékenységet változtatnak.

A kisebb cégek szintén egyre többen ismerik fel, hogy a nagyok ellen össze kell fogniuk, lazább vagy erősebb kötődéssel, de közösen fejlesztve az adatbázisukat, az infrastruktúrájukat, és az ügyfeleik komfortérzetét javító szolgáltatásaikat.

Ez ugyan némiképp ellentmond annak, amit a bevezetőben állítottunk, hogy nálunk egy közvetítő azért törekszik a kizárólagosságra, mert mindent a magának akar. A két tendencia, az egymás legyűrésére való törekvés és az összefogás azonban párhuzamosan létezik, és majd az idő fogja hamarosan eldönteni, hogy melyik marad fenn. A szakma, és főleg az ügyfelek akkor járnak jobban, ha az utóbbi nyerne.
Kardos Rita
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Dunaegyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

..... kínálja megvételre ezt a Dunegyházán találhat...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 20. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

XX. Pesterzsébet (Pacsirta telep) Akácfa utcánál 2003-ban befejezett, alápincézett ( pince 10...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 01. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Az I. ker. Halászbástya és Mátyás templom szomszédságában található ez a TELJES KÖRÛEN felú...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVeszprém - Lesenceistvánd
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Veszprém és Zala megye határán Lesenceistvánd és Uzsa települések közelében, külterületen, tö...


Ingatlan Max