ingatlan

Új szabályozás: mikor adjuk el a lakást, idén vagy jövőre?

Jövőre megváltozik a lakáseladás utáni szja fizetés szabálya


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Vác
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Vácon, a Diósvölgyben, 4.576m2-es ÖRÖKPANORÁ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza- Borbánya övezetében eladásra kín&...

Az év végéig hatályos szabályok szerint, ha a lakáseladásból származó jövedelemből egy másik lakást vesz, akkor az újabb lakás értékét levonhatja az adóalapból, avagy a jövedelemből. Ha nem vesz újabb lakást, akkor évről-évre csökkenő mértékben, de adózni kell a szerzést követő tizenötödik évig.

Az új szabályozás lényege, hogy a lakáseladásból származó jövedelem után, ha a lakást öt éven belül vette, szinte minden esetben be kell fizetni a 25%-os adót. Ez alól kivétel, ha a pénzből befizeti önmagát vagy közeli hozzátartozóját például egy nyugdíjas otthonba, vagy tényleg annyira szegény, hogy az adóhatóság meghatódik kérelme láttán és elengedi az adót. Van ugyanis lehetőség méltányosságot kérni.

Akkor most mit tegyek?

1. Ha az eladásból származó jövedelemből újabb lakást akar venni és mostani lakását 2004-ben vagy az azt követő évek valamelyikében vette, akkor még érdemes idén eladni az ingatlant. Ha az újabb lakást 60 hónapon belül veszi meg, akkor érvényesítheti a kedvezményt, a befizetett adót pedig visszaigényelheti.

2. Ha az eladásból származó jövedelemből nem akar újabb lakást venni és mostani lakását 2004-ben vagy az azt követő évek valamelyikében vette, akkor érdemes kivárni a jövő évet.

3. Ha az eladásból származó jövedelemből nem akar újabb lakást venni és 2004 előtt, de 1993 előtt vette lakását, akkor szintén érdemes kivárni január elsejét.

4. Ha az eladásból származó jövedelemből újabb lakást akar venni és 2004 előtt vette mostani lakását, akkor mindegy, hogy mikor üti nyélbe az üzletet.

5. Ha az eladásból származó jövedelemből nem akar újabb lakást venni és mostani lakását 2007-ben vette, akkor mindegy mikor üti nyélbe az üzletet.

6. Ha lakását 1993 előtt vette, akkor mindegy mikor üti nyélbe az üzletet.

Természetesen, ha egy visszautasíthatatlan árajánlatot kap az ingatlanra, akkor érdemes utánaszámolni a dolgoknak. A régi szabályok részleteit
itt, az új szabályok részleteit pedig itt találja.

Lakást csak minimum öt évre szabad venni

Az új szabályozás egyértelmű hatása az ingatlanpiacra, hogy senki sem akarja majd eladni lakását, amíg nem telik le a szerzéstől, avagy vásárlástól számított öt év, hisz akkor adózni kell. Másik fontos dolog, hogy öt év elteltével szabadon elkölthető az eladásból származó pénz, tehát nem kell újabb lakást venni, hogy elkerüljük az adót.

Fontos, hogy a már megvett lakásokra is vonatkozik a szabályozás, tehát, ha Ön 2006-ban vett egy lakást, akkor azt 2011-ig nem lesz érdemes eladni adó szempontból.

Erről is az EU tehet

Korábban már beszámoltunk az
építményadó jövő évi változásairól, amire az EU szorította rá Magyarországot. És most tessék: ezt a változást is az EU-nak köszönhetjük. Mint a pénzügyminisztérium indoklásából kiderül, Brüsszelnek nem tetszett, hogy az újabb lakásvásárlás költségét csak magyarországi ingatlan esetén lehetett levonni az adóalapból.

Szerző: Dombi Ágoston

A cikket az alábbi címen találja: http://ingatlanok.hu/articles.php?act=view&id=183
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Nyíregyháza - Sóstóhegy állomáshoz közeli csen...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Parád
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A Mátra hegység északi oldalán, a turisztikailag kedvelt kir&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dunakeszi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladásra kínálok Dunakeszi szívében egy luxus ingatlant! ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

ÚJÉPÍTÉSÛ OTTHONOK TATÁN 4 LAKÁSOS TÁRSASH&...


Ingatlan Max