ingatlan

Enyhe lakásdrágulást jósolnak

Noha a reálkeresetek csökkenése veszélyt jelenthet a lakáspiacra,....


 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen Piac utcán 1. emeleti, 1 szobás, galériázott lakás kiadó! Az ingatlan fõbb jellem...

Kiadó - Lakóingatlan - családi házJász-Nagykun-Szolnok - Szolnok
Kiadó Lakóingatlan - családi ház

Szolnoki 2 szobás Kassai úti tégla építésû lak&aacu...

Noha a reálkeresetek csökkenése veszélyt jelenthet a lakáspiacra, a lakásépítők és -forgalmazók többsége nem számít visszaesésre a következő egy évben. A vásárlók manapság kevesebb pénzből kisebb lakást választanak, viszont több helyiséggel - derül ki a szeptemberi Lakásvásáron készült felmérésből.

A vásárlók manapság kevesebb pénzből kisebb lakást választanak, viszont több helyiséggel - derül ki a szeptemberi Lakásvásáron készült felmérésből.

 


Hetedik alkalommal készített felmérést az Ingatlan és Befektetés nevű szaklapot kiadó Immopress a budapesti Lakásvásár kétszáz kiállítójának és tízezer látogatójának megkérdezésével.

A kedvezőtlen piaci tényezők között a csökkenő reálkereset nagy előnnyel vezet: csak néhány kiállító említette meg az állami támogatás hiányát, az állítólag közelgő ingatlanadót, illetve a lassú önkormányzati és banki ügyintézést.

Az árakban a fél évvel ezelőtti felméréshez képest nincs komolyabb változás. Míg 2007 tavaszán Budapesten az átlagár minimuma négyzetméterenként 305, a maximuma pedig 460 ezer forint volt, addig most ősszel ezek az értékek 300, illetve 450 ezer forintra csökkentek - legalábbis a válaszadók szerint.

Enyhe drágulás

Egyetértés látszik kialakulni az árak alakulásáról. A korábbi felmérésekben mínusz 10-től plusz 10 százalékig szóródtak az adatok, a mostani válaszokban azonban csak pozitív számok szerepeltek, 1-től 15 százalékig. Az átlagos áremelkedés 5,5 százalékra jött ki, ami csaknem  megegyezik a tavaszi értékkel.

A 2008-as keresletben a piaci szereplők kétharmada stagnálásra számít, ugyanakkor a növekedést várók meglepő módon többségben vannak a csökkenést jósolókkal szemben.

A cégek jövőbeni terveit firtató kérdésre még derűlátóbb válaszok születtek: a fejlesztők több mint fele a beruházások növelésében gondolkodik, és csak kevesebb mint 10 százalékuk fontolgatja azok visszafogását. Ennek az lehet az oka, hogy a Lakásvásáron azok a cégek állítanak ki, amelyeknek jobban megy az átlagosnál.

Az országos lakásépítési adatok terén már mérsékeltebb az optimizmus: közel 40 százalék szerint csak 2011 után érjük el a 2005-ös szintet, a következő két évben pedig senki sem várja, hogy átlépjük a hazai lakásállomány 1 százalékát jelentő 40 ezres éves álomhatárt.


Egyre több a vidéki vásárló

A kutatás eredménye szerint az érdeklődők közel egyharmada még az idén lakást akar venni, kétharmaduk jövőre tervezi mindezt, és csak 5 százalékuk vett részt a kiállításon konkrét vásárlási szándék nélkül.

A korábbi tapasztalatok szerint a vásárra érkező látogatók negyede jött vidékről - beleértve természetesen Budapest agglomerációját is -, most viszont ennél is magasabb, 34 százalékos volt a nem fővárosi látogatók aránya. Nem változott viszont az új, illetve használt ingatlant keresők megoszlása: továbbra is kétharmad-egyharmad az arány.

Az elmúlt években folyamatosan felfelé tolódott az egyes árkategóriák iránti érdeklődés - már tavasszal kikerült a válaszlehetőségek közül a 10 millió alatti rubrika -, most viszont némi visszakozás volt érezhető. 2006 őszén, például, a válaszadók 15 százaléka jelölte be a 20 millió feletti válaszlehetőséget, 2007 februárjában 21 százalék, ám most csak 16.

Érdekes, hogy az itt "hiányzó" 5 százalék éppen a legalsóbb kategóriában jelentkezik többletként: 48 helyett a válaszadók 53 százaléka szeretné megúszni a lakásvásárlást 15 millió alatt.

Az új lakás forrása

A lakásvásárláshoz felhasznált finanszírozási formák terén az állami programok (fészekrakó, szocpol, félszocpol, támogatott hitel) közül az első három csak a megszokott 10 százalék alatti eredményt tudta elérni, míg a kamattámogatott hitel 18 százalékkal döntetlenre végzett a devizahitellel.

Az utóbbi ténytt nehéz mással magyarázni, mint hogy a vásárlás előtt állók nincsenek tisztában a hitelpiac jelenlegi helyzetével, hiszen a piaci hitelek jóval egyszerűbb feltételek mellett, sokkal kedvezőbb költséggel vehetők föl, mint a támogatott konstrukciók.

A 2004 óta tartó felmérésekben csökkenő tendenciát mutat a már meglévő lakás értékének felhasználása az újabb ingatlan megvásárlásához (az elmúlt egy évben 10 százalék a csökkenés). Az alacsony önrészes (vagy egyenesen önrész nélküli) finanszírozás ugyanis ma már könnyen elérhető sok pénzügyi szolgáltatónál.

A takarékos fűtést keresik

Árulkodóan változtak a lakásválasztás legfontosabb szempontjai. A nehezebb gazdasági körülmények között az ár és a helyiségbeosztás fontosabbá vált, a méret és főleg a környék jelentősége viszont érezhetően háttérbe szorult.

A megkérdezettek 56 százaléka ugyancsak nagy jelentőséget tulajdonít a fűtéstakarékosságnak, és a vásárlók egyre inkább szem előtt tartják az építészeti minőséget is. Az építtető referenciáira azonban mind kevesebben kíváncsiak, ami vagy azt jelenti, hogy minden piaci szereplőben megbíznak, vagy azt, hogy reménytelennek tartják a fejlesztők szelektálását.
[origo]

Forrás: http://www.origo.hu/ingatlan/20071019-lakasvasarlas-kevesebb-penz-tobb-helyiseg-rosszabb-kornyeken.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Irodaház iroda terület     - B kategóriás irodaházVeszprém - Veszprém
Kiadó Irodaház iroda terület - B kategóriás irodaház

Veszprémben a belvároshoz közel,irodaépületben, 3. emeleti, 20 m2-es, egy légterû, világos ir...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 02. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Elvehetetlen, látni kell, ez konkrétan az egyik legszebb budai panoráma....

Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Kaposvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kaposvár, abszolút belvárosában megvételre kín&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Hajdúnánás
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Hajdúnánás belvárosában eladó egy 1. emeleti, világos, két külön nyíló szobás, 53m2-es, egye...


Ingatlan Max