ingatlan

Kik az ingatlanos szupermanek? Közvetítők kíméljenek!

Szubjektív elemzés a placcról www.ingatlanmagazin.com/read/2055#h Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Nyíregyháza belvárosában, a Sólyom utcában elad&oac...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásPest - Budaörs
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Budaörs központjában kiadó egy téglaepítésû t&aa...

Nem egy lakodalmas menet, ha az ingatlanost elküldik melegebb éghajlatra. Szokták volt mondani, hogy ne kotorásszanak a zsebemben, ingyenélő, tolvaj banda, dolgozni kéne már végre. Még mindig ott tartunk, hogy nem vesszük tudomásul, a szolgáltatásnak ára van. És az ingatlanközvetítés bizony szolgáltatás, elég magas szintű is, már ha valaki jól csinálja. Elvégre az emberek úgy vannak a lakásukkal, mint a gyerekükkel, szemük fénye, múltjuk egy fontos darabja, emlékek tárháza, nekik a legszebb, még ha a legrondább is. Fel kéne nőnie a társadalomnak, mert az ingatlanosok már kezdenek!

Az utcáról beesve is lehetsz menő ingatlanos
Az utcáról beesve is lehetsz menő ingatlanos
(Dana Ronen grafikája)
Miért ingatlanozzunk?

Annyi az ingatlanközvetítő, mint a tenger, egy-egy eladó ingatlan hallatán rajzanak az ingatlanosok az eladó körül, mint méhraj a kaptárban. De miért akar egy csomó ember ingatlanos lenni, és minden tizedik bejegyzett vállalkozás pedig ingatlannal foglalkozni?
Mindjárt itt az első érv, elég nyomós, összefüggésben van holmi egzisztenciával, például hogy enni, inni meg lakni kell az embernek valahol, ahhoz meg pénz kell. Ha nem vagy jogász, közgazdász, informatikus, biológiazseni, maffiózó vagy menő pókerjátékos, viszont nem akarsz a McDonald's-ban sült krumplit osztogatni vagy aszfaltozni a kánikulában, akkor menj el ingatlanosnak!

Így aztán ingatlanozik boldog-boldogtalan. A bölcsészdoktor, az ápolónő, a bolti eladó, a tesitanár, Juliska néni, aki korán nyugdíjba ment, de teli van energiával, a nyomulós fiatalok, akik még nem tudják mit akarnak, de pénzt azt igen.

Ingatlanszakma = nyugi, lóvé, dőzsölés?
Ingatlanszakma = nyugi, lóvé, dőzsölés?
(Dana Ronen grafikája)
Mindig csak a pénz!

Másik fő érv, hogy ha jól csinálod, jól lehet vele keresni, hiszen általában az eladott ingatlan árának 3-6%-át kapja meg az iroda, aztán jön az osztozkodás. Ez persze az adott cég jutalékrendszerétől is függ. Van ahol a telefonköltség, havidíj levonása után a megoszlás 70-30, netán 80-20% a közvetítő és az iroda között, ami elég jó. Viszont az iroda több munkatárssal dolgozik együtt, az ingatlanos viszont nem minden nap ad el lakást. Máshol nincs havi hozzájárulási díj, nevezik ezt néhol asztalpénznek is, viszont kevesebb részt hasítasz ki a befolyó jutalékból. Előfordul, hogy még alapfizetés is van, arra jön rá az eladásból származó százalék. Ha jól megy a biznisz, akkor tényleg havi több százezer forintot lehet akasztani, viszont ha ínséges időszak van, karácsony, forró nyár, vagy épp kevés a jó lakás, amit árulsz, akkor nem árt, ha van a spájzban némi megtakarított pénzed.

Harmadik érv, hogy magadnak osztod be az idődet, ha akarod megnyomod, ha akarod, lazíthatsz, de azért nem árt, ha megfigyed, egyes ingatlanirodákban még péntek este kilenckor is lázasan dolgoznak. Úgyhogy ne reménykedj, hogy elmégy a partnereddel szombaton kirándulni, mert délután kettőkor a Király utcában, négykor meg a Zichy utcában mutatsz lakást, mert ha nem, akkor az érdeklődők ingerülten megjegyzik, hogy ezek még hétvégén sem dolgoznak. Ráadásul ott bujkál agyadban a kisördög, mi van, ha pont ő pont ezt a lakást veszi meg, ha vasárnap, hát vasárnap.

Az első kuncsaft. Mennyi lesz a jussom?
Az első kuncsaft. Mennyi lesz a jussom?
(Dana Ronen grafikája)
Kiből lesz jó ingatlanos?

Amúgy a közvetítők felkészültségét illetően igen nagy a szórás. A kis szingli, mezei irodákban teljesen amatőr frissnyugdíjasok, netán a kamaszkort épphogy csak elhagyó tinilányok is megfordulnak, akik egész nap pasziánszoznak meg interneteznek a számítógépen, mert adatbázis az nincs a komputeren, csupán egy-két kifáradt ingatlan tanyázik a word-ben, azok is már pókhálósak, kutyának se kell. Rossz is, drága is, szóval köszönőviszonyban sincs a piac realitásával. Ha kivisznek egy lakásba, és nem késnek el, vagy egyáltalán eljönnek, általában meghúzódnak a fal mellett a nagyszekrény és a konvektor között, és hagyják, hogy a tulajdonos zengjen ódákat a lakásról, csak sajnos becsúszik egy-két hibás megjegyzés, amiből az érdeklődő egyből tudja, hogy gáz az ingatlan. Ráadásul ez címközvetítés, nem ingatlanfor-galmazás.

A franchise-hálózatokban és a jelentős forgalmat lebonyolító szóló irodákban dolgozó ügynökök viszont profi módon látják el feladataikat, ott már megdolgoznak a pénzükért. A tulaj a háttérbe vonul, az ingatlanos értekezik, doktori disszertációt prezentál, persze csínján kell bánni a dicsérettel, mert az is gyanús; szakszerű tárgyilagos elemzés, elég néhány jó szó, kihangsúlyozni a szépet, figyelmen kívül hagyni a rosszat, úgyis látja a kuncsaft, van szeme.

Nem lehet elég korán kezdeni
Nem lehet elég korán kezdeni
(Dana Ronen grafikája)
Én jó vagyok?

Honnan tudod, hogy te jó vagy-e? Néhány adalék! Beküldöd az önéletrajzodat, beleírod, hogy kiváló kommunikációs készséggel rendelkezel, jó megjelenésű vagy, van egy-két normális ruhád, férfiak esetében még ing is akad, szövetnadrág, netalán öltöny nyakkendővel, hölgyeknél kipi-kopi cipő a hozzávalókkal együtt. Bár a „men in black” stílus nem mindig jön be, főleg nem a százrugós Cerutti öltöny szegény kisnyugdíjasoknak a nyolckerben. Könnyen te-remtesz kapcsolatokat, persze beszélsz is idegen nyelvet, bár nem kötelező, de simán ki tudod mondani az angol vagy holland kuncsaftnak, hogy „good afternoon”, „developing district”, „good investment”.

Ha még ráadásul empatikus képességed a plafont veri, bárkivel felveszed a kontaktot se perc alatt, nagymamival befőttekről, menedzserekkel befektetésekről értekezel, rábeszélőkészséged maximális, akkor te vagy a nyerő. Légy bátor, de ne tolakodó! Légy diszkrét, tudományos, szakérts, de ha kell, dicsérd meg a kutyust! Egyszerre kell bulldognak és családtagnak lenni! Adj el mindent, a sufnit is, de beszéld le a legjobb ingatlanról is a kuncsaftot, ha vizes a fal! Nézd a magad érdekét, nézd a kliens érdekét! Skizofrén helyzet, hisz ebből élsz, de maradj ember! Paradox helyzet, bejátszanak a krisztusi stációk. De ha jó vagy, tied az ingatlanszakma. Ja, persze tudj eladni, ehhez kell a tehetség, mégiscsak az ingatlanforgalmazás az eladás krémje.

Mond utánam: in-gat-lan
Mond utánam: in-gat-lan
(Dana Ronen grafikája)
A személyes rátermettség mellett azonban vannak alapvető szakmai ismeretek, amit nem árt megtanulni. Így el kell végezni az Országos Képzési Jegyzékben szereplő középfokú ingatlanközvetítői tanfolyamot. Ha még tovább tanulsz, és értékbecslői, ingatlanforgalmazói papírt is szerzel, az már csak hab a tortán, és komolyabb projektekben is részt vehetsz, persze ha felvesznek. Jó, ha rendelkezel ingatlanpiaci, jogi, gazdasági, műszaki ismeretekkel, naprakész vagy az ingatlanpiacon tapasztalható trendekkel kapcsolatban, hogy lássák a potenciális vásárlók, tényleg profi vagy, az eladó meg ne sajnálja kifizetni a jutalékot a sikeres ügyletet követően. Folyamatosan képezd magad!

Folytatjuk
Farkas Tibor

 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Dunaújvárosban eladó, Technikum városrészben, kitûnõ helye...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 13. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

XIII. kerületben, 3-as metró közelében Árpád híd...

Eladó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

Eladó ipari ingatlan 450 m2-es csarnok 4500 m2-es ipari telekkel!!! Befektetõk v&aacut...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Érdliget kedvelt részén eladó egy belsõ kétszintes nappali+ 5 szobás új építésû ikerházfél. K...


Ingatlan Max