ingatlan

Két szoba kell, hitelből, és ne túl messze a központtól

Jobban kínyílt a lakásvásárlók pénztárcája, noha a döntő többség továbbra is hitelből vásárolná meg ...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Mátraderecske
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A Mátra északi lábánál található kirá...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 14. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

14* MÛTEREM - LAKÁS - IRODA vagy akár mind, együtt is! Kétgener&aa...

Jobban kínyílt a lakásvásárlók pénztárcája, noha a döntő többség továbbra is hitelből vásárolná meg új otthonát, valahol a Belváros környékén – derül ki a Duna House ingatlanközvetítő franchise-hálózat aktuális, a lakáspiacot vizsgáló, ötszáz fős mintán végzett felméréséből. Zugló és a XIII. kerület kapós, a délkeleti városrész iránt viszont alacsonyabb az érdeklődés.

Folytatódik az a trend, mely alapján úgy tűnik, egyre nagyobb összeget szánnának lakásvásárlásra a potenciális vevők – bár ennek részben az is oka, hogy a piac bizonyos területein, ha lassan is, de emelkednek az árak. A megkérdezettek majdnem egyharmada a manapság leginkább népszerű, 15-20 millió forint közötti szegmensben keresi új otthonát, míg tavasszal még a 10-15 millió között keresgélők voltak még többségben. Ugyanez a hatás érezhető a drágább ingatlanok esetében is, egyedül a 30 milliónál is drágábban kínált ingatlanok iránt esett vissza a felmérésben résztvevők érdeklődése. A nagyon olcsó, 10 millió forintnál is kevesebbért kínált ingatlanok iránti érdeklődés tovább apadt: a válaszadóknak valamivel több, mint 3%-a vásárolna ilyet, részben kiadási, vagy befektetési célra. Ebben a szegmensben nézelődnek az alacsony tőkeerővel rendelkező első lakást keresők is, bár előfordult már, hogy a kínálat megtekintése után mégis inkább nagyobb összegben kezdtek el gondolkodni.


Továbbra is igen nagy az igény a lakáshitelek, illetve egyéb termékek, mint például a lízing iránt: a válaszadók 70%-a részben vagy egészben hitelből szeretné finanszírozni a lakásvásárlást. Jónéhány igénylő minimális, vagy semmilyen önerővel nem rendelkezik, pedig előre gondolkodva ez megteremthető – jelzi Csedő Zoltán, a Duna House pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője. Ugyanakkor érdekes tendencia, hogy az igazán drága lakások leendő vásárlói a kérdőívek szerint minimális arányban vennének igénybe hitelt, a szükéges vételárat vagy más ingatlan(ok) eladásából, vagy egyéb forrásból fedeznék.

Az eredmények alapján kezd elmosódni az új és a használt ingatlanok kereslete közötti korábbi nagy különbség: a válaszadók 38%-a választana kifejezetten új építésű lakást, 33% csak használtba költözne be, míg 29%-nak teljesen mindegy, inkább az adott lakásról szerzett benyomásai alapján dönt. Ennek egyik oka csak, hogy a használtpiacon a fővárosi kerületek többségében leginkább stagnálnak az árak, a másik fő szempont az, hogy a nagy lakásépítési boom után számos, 1-2 éves, újszerű állapotban lévő, jó környéken/épületben található, de már használtnak számító ingatlan jelent meg a piacon. Ezek egy részét jellemzően 10-20%-kal magasabb áron próbálják meg értékesíteni, mint a vásárláskor kért ár, azonban nem minden esetben van erre lehetőség.

Ahogy a hitelek futamideje egyre növekszik – és ezzel csökken a havi törlesztőrészlet - (ma már 40 évre is lehet lakáshitelt felvenni), úgy növekszik a szobaszám iránti igény is – a megkérdezettek közel 50%-a már legalább kétszobás lakást szeretne magáénak tudni. Divatosak a 1.5 és az 1 + 2 fél szobás ingatlantípusok is, de sokan gondolkodnak még nagyobban: a válaszadók 21%-a nem éri be 3 szobánál kevesebbnél. 4% azok aránya, akik még ennél is többet szeretnének, ők azonban szinte kivétel nélkül a budai kerületekben, 30 és 80 millió között kínált lakásokban vagy házakban képzelik el jövőjüket.

A kedvelt költözési célpontok immár évek óta többé-kevésbé állandóak, azonban az igények egyre inkább finomodnak: míg korábban egy-egy divatos kerület (és persze a hozzá kapcsolódó megfizethetőnek számító árak) önmagukban is elég vonzerőt jelentettek, a vásárlók ma már sokkal tudatosabbak: referenciákat kérnek az adott projektről, műszaki szakértőt visznek magukkal, alaposan előre tájékozódnak a piacon. Kedveltek a magasabb emeleti lakások (illetve speciális esetben a kertkapcsolatosak is), elvárás a csendes környezet – a forgalmas útra néző lakásokat legyenek akár használtak, akár újak, nem a legegyszerűbb eladni, és sokszor csak alacsony áron sikerül. Fontos, hogy a városközpont vagy autóval, vagy valamilyen tömegközlekedési eszközzel kevés átszállással gyorsan megközelíthető legyen – ezért a legtöbben valamelyik metrómegálló környékén keresnek a legszívesebben. Jól megfigyelhető ez a trend a 4-es metró tervezett budai nyomvonalán – noha a vásárlási roham még nem indult el, nagyon sok hirdetés már fontos előnyként szerepelteti a lakás közelében megépülő metróállomást.

Megvizsgálva a fővárosi kerületeket, továbbra is a XIII. vezet a preferencialistán – több, mint 30% költözne ide (is), szorosan ezután következik Zugló, 25%-kos érdeklődéssel. Majdnem ennyien költöznének be együttesen a VI. és VII. kerületbe is, de népszerű a pesti oldalon a számos új beruházást felsorakoztató IX. kerület is. Budán a hagyományok szerint a XI. kerület a legkedveltebb, itt a megkérdezettek több, mint 20%-a vásárolna. Megnőtt a népszerűsége a XII. kerületnek is, itt leginkább a 4-6 lakásos – jellemzően 5-700.000 forintos négyzetméteráron, de idilli környezetben kínált – társasházi lakások a legnépszerűbbek. Érdekesség, hogy a közvetlen Belváros – vagyis az V. kerület – 5%-ot sem tud a felmérésben felmutatni, ennek egyik oka a realtive magas árszínvonal lehet. Dacára a fővárosba bevezető utakon uralkodó reggeli dugóknak, minden tizedik válaszadó el tudná képzelni új otthonát az agglomerációban is.

Forrás: http://blog.mfor.hu/lakasmustra/344.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Bükkszék
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Bükkszéken a Salvus Gyógyfürdõtõl 15 perc sétára, 285 m...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

TELEK ELADÓ! Nyíregyháza - Kertváros övezetében &eac...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Bács-Kiskun - Kiskunmajsa
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Otthonok és megoldások. Kiskunmajsán, Csengele felé vezetõ beton&...

Eladó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBorsod-Abaúj-Zemplén - Forró
Eladó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

Forró Fõ úton, 434 m² hasznos alapterületû irodaház, föld...


Ingatlan Max