ingatlan

Használt lakás: csak erős idegzetűeknek!

Fővárosi lakásárak: megválaszoljuk a kérdést


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dabas
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kizárólag az Adamcsik Ingatlan kínálatában! Dabason, a V&...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félBudapest - 16. kerület
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

2 HÓNAPON BELÜL KÖLTÖZHETÕ! XVI.ker. Rákosszentmihály, &O...

3 hónapja vizsgáltuk meg először öt gyorsan fejlődő budapesti kerület ingatlanpiacát, típusonként átlagos lakásokat keresve. Most ismét "nekivágtunk" a főváros utcáinak az átlagárak után kutatva. Az ingatlanügynökség és online kereső portálok által szolgáltatott adatok arról tanúskodtak, hogy az általunk kiválasztott kerületek ingatlanpiaca erősen negatív három hónapot tudhat maga mögött.


A folyamatosság és az összehasonlíthatóság kedvéért ismét két belső kerület, a jelenleg is gyorsan fejlődő VIII. kerület, és a rehabilitáció végéhez közeledő IX. kerület mellé a budai XI., és két külső, a XVI. és a XIV. kerület került fel a listánkra. Az általunk kiválasztott területeken pedig átlagos nagysággal rendelkező panel, használt tégla és új lakásokat kerestünk.

A körkép elkészítésében a Duna House, az Otthon Centrum, az OriGoIngatlan, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre, akik megadták a különböző kerületeket és lakástípusokat 2007. szeptember végén jellemző átlagárakat. Az általunk közölt árak ezekből az átlagokból alakulnak ki, de mivel átlagárakról van szó, azok csak útmutatásként szolgálhatnak.

Még mielőtt végigtekintenénk a jelenleg jellemző átlagárakon és vizsgálnánk az elmúlt három hónapban bekövetkezett változásokat, mindenképpen meg kell említenünk, hogy az ingatlanügynökségekhez, illetve az online ingatlanportálokra
újonnan felkerült ingatlanok minőségi összetételének változása torzíthatja az átlagos értéket. Például, az árak csökkenését okozhatja az is, hogy az ügynökségekhez az elmúlt negyedévben alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező ingatlanok kerültek be.

Radikális változások? Még az ötlet is megmosolyogtató....

Ha a 2007. szeptemberében jellemző árakat tartalmazó diagramot a 3 hónappal ezelőtti állapotot szemléltető társa mellé helyeznénk, úgy éreznénk, hogy egypetéjű ikrekkel állunk szemben, és csak nagy nehézségek árán sikerülne, némi eltérést felfedeznünk.

Az egyetlen szemmel is érzékelhető változást az jelenti, hogy egyes kerületek esetében annak köszönhetően, hogy a panelek ára enyhén emelkedett, az új lakásoké és paneleké pedig stagnált vagy csökkent, mérséklődött a különböző típusok esetében jellemző árak különbsége.


Az új vagy használt kérdést tekintve elmondható, hogy a VIII. kerületben kell legkevésbé mélyre nyúlnunk a zsebünkben, ha szeretnék büszke, első tulajdonosai lenni a kiszemelt ingatlannak, és itt kell a használthoz képest a legkevesebb plusz kiadást felvállalni. Míg az új és használt ingatlanok közötti négyzetmétertár-különbség a XI. kerületben csúcsosodik ki: itt átlagosan 105 ezer forinttal kell többet fizetnünk egy új lakásért négyzetméterként.
A XI. kerület, budai fekvésénél és így presztízsénél fogva, kiemelkedik az általunk választott kerületek közül: itt egy panel lakásért is annyit kell adnunk, mint a nyolcadik kerültben egy téglaépítésűért, míg egy tizenegyedik kerületi téglalakás árából újat veszünk a rehabilitáció alatt álló VIII. kerületben.

Pesszimizmus itt is, ott is - ki a legnagyobb vesztes?

Használt tégla: ennek már a fele se tréfa!

Az elmúlt három hónapban az általunk vizsgált kerületek egyikét sem jellemezte áremelkedés, de még csak az árak stagnálása szem, legalábbis ami a használt téglalakásokat illeti. Az árszínvonal legnagyobb mértékű csökkenését a XVI . és a XIV. kerület eladói érezhették, de az árak 2 százalékot meghaladó mérséklődéséről számolhatunk be a XI. kerület esetében is.


Az öt vizsgált kerület átlagos négyzetméterára 275 ezer forint, ami jelentősen elmarad a néhány hete megállapított 295 ezer forintos budapesti átlagártól, amely az elmúlt fél évben értékesítés céljából az ingatlanközvetítők és online portálok adatbázisába került használt ingatlan árának átlagát mutatja, típustól függetlenül.


A VIII. kerület rehabilitációja továbbra is folyik, a kerületi önkormányzat több programot is meghirdetett az elmaradott utcák és részek újraélesztése végett, így például ismételten felújításra és elkerítésre kerül a Mátyás tér is. Részben a rehabilitációnak is köszönhető, hogy a legkisebb csökkenéssel a VIII. kerület eladóinak kellett szembesülnie, illetve az eladók a pozitív hatásokban bízva gyakorta előre " megszavazzák" maguknak az árnövekedést.


Panellakás: jobb helyzetben mint a tégla


A téglákkal szemben a panelek árváltozása már némileg kedvezőbb képet mutat: Zugló és Újbuda esetében például már enyhe áremelkedésről tanúskodnak a számok. A XI. kerületben 1,63, míg a XIV. esetében 2,63 százalékos átlagos növekedést érzékelhettek a tulajdonosok, akik most szerették volna értékesíteni ingatlanjukat.

Az elmúlt három hónap legnagyobb vesztese a IX. kerület, ahol a Duna-parti ingatlanok árfelhúzó hatása nem tudta ellensúlyozni az egyéb negatív tényezőket. Ennek eredményeképpen a használt panellakások átlagárának csökkenése meghaladta a nyolc százalékot. A 2007. júniusa és szeptembere között eltelt időszak nem hozott szerencsét a nyolcadik és a tizenhatodik kerületi paneleseknek sem, bár ezek esetében az árak csupán mérséklődtek a csökkenés 1-2 százalékos volt.

Új lakások: a VIII. kerületnek még ez sem kegyelmez!


Igaznak bizonyult az általunk megkérdezett szakértők három hónappal ezelőtt adott jóslata, mely kiemelt bizalmat szavazott a XVI: kerület új lakáspiacának. A nyolc százalékot meghaladó növekedés ellenére azonban a XVI. kerületben még mindig igencsak kedvező feltételek mellett vásárolhatunk, a kerületet jellemző új ingatlanárak alig haladják meg a IX. kerületre vagy Zuglóra vonatkozó értéket.
A legtöbbet továbbra is a XI. kerületben kell adnunk egy új lakásért, ahol az árak az elmúlt hónapokban szinte stagnáltak, alig észrevehető, 0,5 százalékos növekedést mutatva. Itt kell megemlítenünk, hogy az új lakások esetében akár egy, újonnan induló beruházás is sokat alakíthat az átlagon, volumenének függvényében.

A XI. és a XVI. kerület kivételével azonban mindhárom kerület esetében csökkenést mutattak az árak. A visszaesés leginkább a VIII. kerületet sújtotta, ahol a rehabilitáció sem tudta megakadályozni a lakásárak 6,3 százalékos zuhanását, Itt játszhatnak jelentős szerepet a minősége folytán viszonylag magas árakat diktáló Corvin Sétány után megindult beruházások.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1007870-1.html

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Eladásra kínálok Vácon a Zöldfa utcában egy 56 mn -e...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Megvételre kínálok, Miskolcon a Szentpéteri kapuban egy 2,5 szob&...

Eladó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületPest - Inárcs
Eladó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

Az ingatlan bérbe is vehetõ!!!! Vágóhíd, és Feldolgoz&oacu...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Miskolc belvárosában, a Szemere utcán eladó egy 2 szobás,n...


Ingatlan Max