ingatlan

Panelházak virágzása

A panelfelújítási láz a budai lakótelepeket sem kerülte el


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 14. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

BERUHÁZÓI ÁRON! Eladó ÚJ ÉPÍTÉSÛ, mod...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 15. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ÖSSZEKÖLTÖZÕK FIGYELMÉBE! XV. ker. Tompa Mihály utcán&aa...

a külső változás csupán része az átalakulásnak, mely az ingatlanok piaci értékében is megmutatkozik.

Míg Magyarországon a lakások ötöde, addig Budán - a pesti átlaghoz hasonlóan - minden negyedik lakás ipari technológia, azaz panel, blokk, alagútzsalu, öntöttfalas vagy más előre gyártott technológia felhasználásával épült. A Várnegyedben, a Hegyvidéken és a II. kerületben alig találunk ilyen házakat, és a XXII. kerületben is csak a lakások 15 százalékát teszik ki, Óbudán és Újbudán viszont a lakók jelentős része lakik panelépületekben.

Az első házgyári épületeket a 60-as években húzták fel, de a legtöbb lakást a 70-es és a 80-as években adták át. Hamar kiderült, hogy a panelek illesztései hézagosak, hőszigetelésük nem megfelelő, ezért gyakori a penészesedés, az ablakpárkányoknál esetenként a szél is befúj.

A hőszigetelésre vonatkozó előírások napjainkban háromszor szigorúbbak, mint a 80-as évek eleji szabályok - mondja a Budai Látképnek Horváth Sára, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója, aki az Etele út 2-24. alatti szalagház felújítási munkáját tervezte. Az akkori alacsony energiaárak miatt az energiaveszteség nem okozott gondot, és az sem, hogy a fűtés nem volt szabályozható. A mostani energiaárak mellett a panellakók a fűtési szezonban a fenntartási költségek több mint felét fűtésszámláik kiegyenlítésére fordítják. De baj van a házgyári lakások nyílászáróival is, és a villanyvezetékek sem felelnek meg a hatályos érintésvédelmi előírásoknak.

Az elmúlt években sok budai panelházat felújítottak. A Panel plusz program nyújtott segítséget ehhez: a költségek egyharmadát, illetve lakásonként maximum 400 ezer forintot az állam, egyharmadát az önkormányzat, egyharmadát pedig a lakóközösség állja. Lehetőség van 15 éves futamidejű kedvezményes hitel felvételére is évi 5,5-6,5 százalékos kamattal, amit az önkormányzatok és a lakóközösségek egyaránt igénybe vehetnek.

Az újbudai és az óbudai panelek átlagos életkora 30 év, a 60-as, 70-es években épültek értek meg a felújításra.

A XI. kerületben 7339 lakásban kezdődtek el, illetve fejeződtek be a munkálatok, vagyis Újbudán 2010-re minden harmadik panellakás megújul. A XI. kerület tehetősebb önkormányzatának az egyharmad rész kifizetéséhez nem kell hitelt felvennie, a lakóknak is a felújítási költségek harmadát kell állniuk, illetve az 1,2 millió forint feletti összeget, ha a felújítás mértéke ezt megköveteli. Veresné Krajcár Izabella alpolgármester lapunknak elmondta: míg a 2004-es pályázaton csupán öt épületet újítottak fel, addig 2005-ben a kedvezményes hitel megjelenésével a pályázatok száma ugrásszerűen megnőtt. Ötvenből 33 pályázat nyert, 2006-ban pedig a negyvenből 23 ház felújítására került sor. Ez utóbbi két évben a hitelfelvételi lehetőséggel az egy lakásra jutó felújítási költség is jelentősen megnőtt. A 3,5 milliárd forintot meghaladó felújítási összegből az önkormányzat 1,13 milliárd forint értékben vette ki részét.

Újbuda a pályázatok megírását is segítette: az önkormányzat egyszeri, átlagosan százezer forintos összeggel támogatta a pályázaton indulókat, elismerve a közös képviselők többletmunkáját.

A III. kerületben a panelprogram keretében eddig nyolc pályázat nyert, teljes felújítási költségük 484 millió forint volt, ezzel 836 lakás újult meg a 33 ezerből - tudjuk meg Puskás Péter alpolgármestertől. Az óbudai önkormányzat saját egyharmados részét csak kamatmentes hitel formájában tudja biztosítani, ami azt jelenti, hogy a lakóknak a felújítási költségek kétharmadát kell állniuk: felerészt kedvezményes kamatú, felerészt kamatmentes hitel igénybevételével. Amellett, hogy az önkormányzat átvállalja a költségek harmadának kamatterheit, a felújítási programban való részvétele további előnnyel jár: így a felújítás költségeinek kétharmada jut a lakókra, önálló pályázás esetén viszont a költségek háromnegyedét kell a lakóknak megfizetniük.

A felújítás a nyílászárók korszerűsítését vagy cseréjét, a homlokzat, tetők, pincefödémek szigetelését jelentette, de néhol fűtéskorszerűsítésre, a gépészet modernizálására költöttek.

A hőszigetelés az épületeknek új külsőt ad, a színes házak üdítően hatnak a szürke rengetegben. A megújult külsőhöz hasonlóan fontos a lakóknak, hogy a felújítással harminc százalékkal csökken az energiafelhasználás, a megtakarítás pedig elég a felújítási költség törlesztésére. Lakásonként 1,2 millió forintos felújítási összeggel, illetve 400 ezer forintos lakásonkénti saját hozzájárulással és évi hatszázalékos kamattal számolva a havi törlesztőrészlet 3400 forint, a megtakarítás viszont ennél több, átlagosan havi ötezer forint.

A panelek ingatlanpiaci értéke is nő a felújítással. Igaz, hogy a felújított panelek értéke alig nagyobb, mint a fel nem újítottaké, de ha valaki el akarja adni, sokkal hamarabb talál vevőt a piacon, mert nagy a kereslet a felújított, energiatakarékos lakásokra - tájékoztatta a Budai Látképet Valkó Dávid, az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó zrt. vezető elemzője

Mintaépület az Etele úton - Budapesten a legnagyobb panelfelújítás az Etele út 2-24. alatti tizenkét lépcsőházas szalagházban zajlott le. A 359 lakást érintő 421 milliós felújítás azért is jelentős, mert az épület mintaházként szerepel egy kutatási projektben. Horváth Sára, a projekt vezetője elmondta: amellett, hogy a felújítás terveit elkészítették, a Horber Mérnökirodával közösen, minisztériumi és önkormányzati támogatással, kutatást indítottak, mely azt hivatott kideríteni, hogy a homlokzat, a pince, a tető és az erkélyek hőszigetelése és az ablakcsere milyen hatással van a lakások hőmérsékleti viszonyaira. A tapasztalatok azt mutatják: nyáron hűvösebbek a hőszigetelt panelek, a tudományos mérések értékelésére azonban még várni kell. Újbuda önkormányzatának is van javaslata a panelprogram fejlesztéséhez: szeretnék, ha az elszámolható költségek közé bekerülne a panelek szellőzőcsöveinek tisztítási díja. Az elkoszolódott szellőzők tűzveszélyesek. Az önkormányzat által ajánlott Panelair eljárással egy lépcsőház szellőzőinek tisztítása csak 70 ezer forintba kerül. Az Etele úti felújított szalagház szellőzőcsöveit is kitisztították, a költségeket az önkormányzat állta.

Forrás: http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=16752 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Kereskedelmi - üzlethelyiségTolna - Szekszárd
Kiadó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Szekszárd belvárosában társasház földszinti terü...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

TELEK ELADÓ! Nyíregyháza, Tokaji út övezetében, a Ro...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 02. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Budakeszi úton luxus lakás tulajdonjoga eladó! A nemzetközi d&iacut...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt T...


Ingatlan Max