ingatlan

Családi házak: zsebkendőnyi telken és garázs nélkül is viszik?

...a fővárosban csak a legfrekventáltabb kerületek esetében éri meg építkezni...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Törökbálint
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A KÖZPONT KÖZELÉBEN, HÕSZIVATTYÚS FÛTÉS, GARÁZS, INTIM ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Komárom
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Rejtett ékszerdoboz Komárom város szívében! A komá...

Múlt héten a családi házakkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésre kerestük a választ, vagyis, hogy a családi ház "magányára" vágyók számára a vásárlás vagy az építés jelenti-e a jobb megoldást. Megállapíthattuk, hogy a fővárosban csak a legfrekventáltabb kerületek esetében éri meg építkezni, a pesti oldal külső kerületeiben az építési költség fejében már nagy alapterülettel és jó elhelyezkedéssel rendelkező ingatlanokat vásárolhatunk.

A következő néhány bekezdésben továbbra is a családi házak vásárlása során felmerülő kérdéseket járjuk végig. Szólunk arról, hogy milyen szerepet kap a telek mérete, a garázs megléte vagy meg nem léte, illetve a családi ház típusa a választásban. Cikkünk elkészítésében az Otthon Centrum és a Duna House volt segítségünkre.

Garázs vagy nem garázs? Dupla semmiképpen

A garázs megléte manapság már természetes igényként merül fel a vásárlók részéről, többségük azonban beéri egy garázzsal és egy gépkocsi-beállóval, válaszolta kérdésünkre Hegyi Edit, az Otthon Centrum II. kerületi irodájának vezetője. A duplagarázs csakis egy értékhatár, általában 50 millió forint felett követelmény, azonban az ilyen értékű ingatlanok esetében is előnyt jelent.

Hegyi Edit szerint a családi házat keresők az ingatlanhoz csatolt, és nem a külön bejárattal rendelkező garázsokat kedvelik jobban. E mögött főként kényelmi szempontok szerepelhetnek, hiszen ez esetben elkerülhető, hogy a téli hidegben vagy a nyári hőségben akár egy percet is kinn kelljen tartózkodnia a tulajdonosoknak.
A Duna House elemzője, Murányi Ákos is hasonló tapasztalatokról számolt be. A családi házzal összeköttetésben lévő garázsok általában kedveltebbek, de a szakember szerint lényeges tényezőt jelent az is, hogy a garázs többi részét milyen módon hasznosították a lakáseladók. Egyre jellemzőbb, hogy itt valamilyen barkácsműhely kerül kialakításra.

Az Ingatlan.com-on szereplő ajánlatokat böngészve azt tapasztaltuk, hogy Budapesten megvételre kínált családi házak esetében a garázzsal rendelkezők aránya szinte kivétel nélkül, minden kerületben eléri az 50 százalékot. A fedett lakásbeállóval rendelkező ingatlanok pedig a "családi házas kerületekben", főként a budai oldalon az ajánlatok 60-70 százalékát adják.

A megvételre kínált családi házak között, ahogy azt az általunk megkérdezett szakértők is megjósolták, alig találkozhatunk duplagarázsos megoldással. Arányuk a főváros különböző kerületeiben 0,5 és 1 százalék között mozog. A duplagarázs esetében jellemző értékhatár általában 50 millió forint, a pesti oldalon található kerületekben (XVII-XX.) azonban már 25 millió forint környékén is találhatunk olyan ingatlant, amely a két kocsi elhelyezésére alkalmas garázs kényelmét nyújtja a vásárlónak.

Sok a zsebkendőnyi telek a külső kerületekben

A garázs elhelyezése, vagyis hogy különállóan, illetve a házhoz tapasztva, de vele egy szinten, vagy a ház alatt található-e, nagyban függ a telek méretétől, elhelyezkedésétől és beépíthetőségétől. A telek mérete egyébként is központi kérdés a vásárláskor, hiszen a családi házat választók többsége privát szférára, tehát a szomszédokkal szemben elérhető legnagyobb távolságra és lehetőség szerint nagy kertre vágyik. 

 


 
Ahogy az a fenti diagramon látszik, ez a budai kerületek esetében meg is valósul, ahol a minitelkek (400 négyzetméternél kisebb) aránya alacsony, az általunk megkérdezett szakértők által optimálisnak, kényelmesnek tartott telkek aránya (700-1000 négyzetméter) azonban magas. Ez részben az önkormányzatok által meghatározott beépíthetőségnek köszönhető, mely megadja, hogy az építmény alapterületének milyen arányban kell állnia a telek méretével

A külső kerületekben azonban túlsúlyba kerülnek a kicsi, illetve nagyobb szerepet kapnak a minitelkek. Utóbbiakon általában idősebb, 10 évnél öregebb ingatlanokkal találkozunk. A kereslet ebben az esetben is megvan, hiszen egyrészt a kor, másrészről a kedvezőnek nehezen nevezhető ingatlan/telek arány jelentősen csökkenti a családi házak árát.A kisméretű telken álló családi házak leginkább a XIX. és a XX. kerületben jellemzőek. Itt a minitelkek aránya is meghaladja a fővárosi átlagot. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a XIX. és XX. kerületi hatóságok a területen lakók jövedelmi viszonyainak megfelelően kisebb telkeket alakítottak ki a terület felparcellázásakor.

Egyszintes vagy tetőtér: lényeg a hasznos alapterület!

A telek beépíthetősége és mérete határozza meg azt, hogy az alkalmas-e amerikai stílusú, földszintes családi ház kialakítására. Persze a divat a lakossági építtetésre is nagy hatással van, a főváros legtöbb kerületében jellemző beépíthetőségi korlát miatt azonban az építés mellett voksolók az elmúlt 10 esztendőben is gyakorta a tetőtér-beépítést választották.

Hegyi Edit szerint emellett is egyre nagyobb hangsúly került a hasznos alapterület növelésére, így a korábban jellemző csapott tetős családi házak tetőszerkezete is jelentősen átalakult, megfelelve az újonnan felmerült igényeknek.

Részben ennek köszönhető, hogy a tetőtér-beépítéses családi házak aránya még manapság is eléri a 30-40 százalékot, miközben a földszintes házak ezt a mértéket csupán néhány, az utóbbi években nagyobb fejlődést mutató kerület esetében közelítik.

Mivel a cikkünk elkészítéséhez használt adatbázis a kínálati árakat tartalmazza, nem adhat pontos képet a családi házak piacáról, arra azonban alkalmas, hogy a tendenciákra rávilágítson.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Bodrogkeresztúr
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hivatkozási szám: 300946 FREKVENTÁLT HELYEN BEJÁRATOTT VEND&Eacu...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

***KIZÁRÓLAG A DUNA HOUSE*** kínálatában.Praktikusan felújított lakás sok beépített szekrénny...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó a Boka Károly utcán egy 5. emeleti 35 m2-es lakás. Szépen rendben tartott, szobái lamin...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 07. kerület
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Kiadó Budapest VII. Dózsa Gy út -Rendõrség mellett Sportok H&aacu...


Ingatlan Max